ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρηματοδοτική σύμπραξη για εξάλειψη της πολιομυελίτιδας

11 Οκτωβρίου 2023, 17:04

images

Στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης στις καινοτομίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για εκείνους που τις έχουν περισσότερο ανάγκη, θα διατεθούν οι πόροι από τη νέα χρηματοδοτική σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, με τα κονδύλια θα καλυφθεί ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας σχεδόν 370 εκατομμυρίων παιδιών ετησίως, η παροχή ζωτικής σημασίας υγειονομικών υπηρεσιών σε παιδιά, παράλληλα με τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, μεταξύ των οποίων ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς και άλλοι εμβολιασμοί ρουτίνας.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο ιός της πολιομυελίτιδας παραμένει ενδημικός μόνο σε δύο χώρες — το Πακιστάν και το Αφγανιστάν — και το 80 % των κρουσμάτων παραλλαγών του ιού της πολιομυελίτιδας εντοπίζονται μόνο σε τέσσερις υποεθνικές περιφέρειες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, ως εταίροι υλοποίησης για τη χρηματοδότηση του εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, θα διαθέσουν τους απαιτούμενους πόρους για την εξάλειψη της νόσου, τη στήριξη της διανομής άλλων παιδικών εμβολίων και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν καλύτερα στις αναδυόμενες απειλές για την υγεία.

Σκοπός των αναμενόμενων χρηματοδοτικών κονδυλίων ύψους €1,1 δισ. είναι να εξασφαλίσουν νέα χρηματοδότηση για την εξάλειψη μιας ανθρώπινης νόσου, μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας και να συμβάλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στον τομέα της υγείας και της ανάπτυξης οι πλέον ευάλωτοι αυτού του πλανήτη, οι οποίοι αλλιώς δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν δίκαιη πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις καινοτομίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε έτοιμοι να εξαφανίσουμε την πολιομυελίτιδα από προσώπου Γης. Η παγκόσμια συνεργασία μάς βοήθησε να θέσουμε τέλος στην πανδημία COVID-19. Τώρα θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε οριστικά από την πολιομυελίτιδα»

«Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να γράψουμε το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία της πολιομυελίτιδας. Η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει ορόσημο για την κλιμάκωση της ανοσοποίησης και την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, διασφαλίζοντας ότι κάθε παιδί, ανεξάρτητα από την κατάστασή του, μπορεί να προστατευθεί από την πολιομυελίτιδα», δήλωσε ο Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Για να επιταχυνθεί η πρόοδος όσον αφορά την εξάλειψη του άγριου ιού της πολιομυελίτιδας, αναμένεται ότι θα διατεθούν στο πλαίσιο της σύμπραξης €500 εκατ. στην Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Πολιομυελίτιδας — και ειδικότερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF.

«Χάρη στις ιατρικές καινοτομίες, ο κόσμος κατάφερε να εξαλείψει μία ανθρώπινη νόσο — την ευλογιά. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να εξαλείψουμε έναν άλλο ιό, τον άγριο ιό της πολιομυελίτιδας. Δεσμεύομαι να διασφαλίσω ότι κανένα παιδί, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο με την τρομερή αυτή νόσο», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς.

Άλλα €500 εκατ. αποσκοπούν στην επέκταση της ικανότητας καινοτομίας των συστημάτων υγείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για νέα χρηματοδότηση σε πρωτοβουλίες που στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως οι προσπάθειες να καταστούν οι καινοτομίες στον τομέα της υγείας, π.χ. τα εμβόλια και τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα με βάση το mRNA, πιο προσιτά για όσους ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου της Ευρώπης για τον κόσμο, Global Gateway.

«Είναι απαραίτητο να προσεγγίσουμε τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως στις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές για να ολοκληρώσουμε το έργο της εξάλειψης της πολιομυελίτιδας», δήλωσε ο Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Σχετικά Άρθρα