ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρειάζεται περαιτέρω προώθηση οίνων

15 Μαΐου 2023, 16:58

images

Συνολικά περισσότερα από 22 εκ. ευρώ, από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους, αναμένεται να διατεθούν σε αμπελουργούς και οινοποιούς μέχρι την ολοκλήρωση του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, τον ερχόμενο Οκτώβριο, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος κάλεσε τους οινοποιούς να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για προώθηση των οίνων μας στις τρίτες χώρες.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, χαιρέτησε το πρωί της Δευτέρας, εκδήλωση γευσιγνωσίας λευκών οίνων, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ξυνιστεριού που διοργάνωσαν, στην κοινότητα Μαλλιά, ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κύπρου, ο Σύνδεσμος Οινοχόων Κύπρου και η εταιρεία ΚΕΟ.

Η πρωτοβουλία αυτή, όπως είπε στο χαιρετισμό του, ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου, αφού δρα σωρευτικά με την καθιέρωση αντίστοιχης Διεθνούς Ημέρας για την ερυθρή κυπριακή γηγενή ποικιλία Μαραθεύτικο, κάθε 1η Δεκεμβρίου, πρωτοβουλία η οποία αναπτύχθηκε από την Ομάδα Οινοφίλων ΟίνοΑρτ.

Το ξυνιστέρι, πρόσθεσε, ως η δεύτερη σε έκταση ποικιλία του κυπριακού αμπελώνα με περίπου 2.160 εκτάρια καταχωρημένα στο Αμπελουργικό Μητρώο του Τμήματος Γεωργίας, έχει καταξιωθεί, μεγαλώνει σε ποιότητα, αποκτά κύρος και διαδραματίζει σπουδαίο και πολύπλευρο ρόλο στα οινικά δρώμενα, ιδιαίτερα από πλευράς συμμετοχής του στην παραγωγή οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) ή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (Π.Γ.Ε.), στην παραγωγή ποικιλιακών οίνων, στην παραγωγή Κουμανδαρίας, στην απόσταξη Ζιβανίας, στην παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων όπως ο παλουζές και ο σουτζιούκκος ή ακόμη για την κατανάλωσή του ως νωπού φρούτου στην αγορά.

Ο κ. Ξενοφώντος υπέδειξε ότι οι σύγχρονοι οίνοι της Κύπρου βρίσκονται σε εξαιρετικό δρόμο ποιότητας και μπορούν να σταθούν επάξια διεθνώς και ιδιαίτερα, οι γηγενείς ποικιλίες ξυνιστέρι και μαραθεύτικο, «η μεγάλη Κουμανδαρία και άλλοι επώνυμοι οίνοι κυπριακής παραγωγής, που είναι διαφορετικοί, ξεχωριστοί, μοναδικοί και συνάμα ιστορικοί».

«Σε αυτό το πνεύμα και στα πλαίσια εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κύπρου για την προγραμματική περίοδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διαχειρίζεται ένα εξαιρετικό εργαλείο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα (ΕΠΣΑ) 2019-2023», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης δεν είναι απλά οικονομικής φύσεως, αλλά εμπεριέχουν την φιλοσοφία και τη στρατηγική του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τον αμπελοοινικό τομέα, «η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την περιβαλλοντική αειφορία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση της βιοποικιλότητας και τη διατροφική ασφάλεια».

Μέσω του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, σημείωσε, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε αμπελουργούς και οινοποιούς, από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους, συνολικά περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ μέχρι την ολοκλήρωση του στις 15 Οκτωβρίου 2023.

Το ίδιο συνολικό ποσό, σύμφωνα με τον Υπουργό, αναμένεται ότι θα εκταμιευθεί πλήρως και στη νέα προγραμματική περίοδο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι το έτος 2027, σε πολύ σημαντικές παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης, όπως είναι η αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων με ποικιλίες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην οινική αγορά, η κατασκευή και η επιδιόρθωση παραδοσιακών τοίχων ξηρολιθιάς μέσα στους αμπελώνες, που είναι εγκατεστημένοι σε κλίσεις, οι διάφορες επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επισκεψιμότητας στα οινοποιεία και η προώθηση των οίνων στις τρίτες χώρες.

Την ίδια ώρα τόνισε ότι «χρειάζεται να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τους οινοποιούς μας, ώστε να εφαρμοστεί επιτυχώς η πολύ σημαντική παρέμβαση της προώθησης των οίνων στις τρίτες χώρες, η οποία προγραμματίζεται να προκηρυχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ώστε ν’ αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια για την επικοινωνία των δυνατών μας σημείων ως ιστορική χώρα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής».

Καταληκτικά, ο Υπουργός συνεχάρη τον Σύνδεσμο Οινοχόων για την πρωτοβουλία καθιέρωσης της Διεθνούς Ημέρας για το Ξυνιστέρι, καθώς και τον Σύνδεσμο Οινοποιείων Κύπρου για όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει.



Σχετικά Άρθρα