ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεπερνούν τις 2 χιλ. οι αιτήσεις για εξωσωματικές

26 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Tις 2378 άγγιξαν οι αιτήσεις που δέχθηκε το Υπουργείο Υγείας το έτος 2023 για επιδότηση της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Από τις 2378 αιτήσεις, εγκρίθηκαν για επιδότηση οι 2372, με τις δαπάνες να φθάνουν τα €4,8 εκατ.

Το έτος 2022 το Υπουργείο ενέκρινε 2212 αιτήσεις για επιδότηση με τις δαπάνες να είναι €4,4 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό επιδότησης για την πρώτη θεραπεία, αυξήθηκε κατά €1000 τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους και πλέον φθάνει τις €3.500.

Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν και να λάβουν χρηματοδότηση για να προβούν σε εξωσωματική θεραπεία μέχρι τέσσερις φορές.

Στόχος να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα

Μιλώντας στο YgeiaWatch, η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Δρ Ελισάβετ Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι προσπάθεια του υπουργείου είναι να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και να βοηθηθούν τα ζευγάρια που δεν έχουν την οικονομική άνεση να προχωρήσουν σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ στις γεννήσεις με ποσοστό μόλις 1,3%, ενώ για να υπάρξει αναπλήρωση του πληθυσμού κάθε 25 χρόνια, θα πρέπει το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 2%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 54% των γυναικών στην Κύπρο αποκτούν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών, γεγονός που συμβάλλει στην μείωση του ποσοστού γονιμότητας.

Ποιοι μπορούν να επιδοτηθούν;

  • Όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και είναι δικαιούχοι του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Σε περίπτωση ζευγαριών, τουλάχιστον ο ένας πρέπει να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου και οι δύο να είναι δικαιούχοι του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
  • Επιδοτούνται μόνο διαδικασίες που γίνονται στην Κύπρο.
  • Ζευγάρια που έχουν τελέσει γάμο ή συνάψει πολιτική συμβίωση ή σε μόνιμη σταθερή σχέση που επιβεβαιώνεται με ένορκη δήλωση
  •  Ζευγάρια που καταφεύγουν στη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με παρένθετη μητέρα, θα πρέπει να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων έγκριση του συμβουλίου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Γυναίκες άνω την 35 για κρυοσυντήρηση ωαρίων για ιδία χρήση. Για γυναίκες κάτω των 35 ετών, θα πρέπει να προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση για τους λόγους της ανάγκης κρυοσυντήρησης ωαρίων προς έγκριση.
  • Μονήρη γυναίκες που διενεργούν ολοκληρωμένο κύκλο θεραπείας (ωοληψία, εμβρυοδημιουργία και εμβρυομεταφορά) θα πρέπει να εξασφαλίσουν εκ των προτέρων έγκριση του συμβουλίου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Καρκινοπαθείς άνδρες για κρυοσυντήρηση σπέρματος για ιδία χρήση.
  •  Άτεκνα ζευγάρια ή άτεκνες μονήρη γυναίκες μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι τέσσερις φορές
  • Ζευγάρια ή μονήρη γυναίκες που έχουν αποκτήσει ένα παιδί μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι τρεις φορές.
  •  Ζευγάρια ή μονήρη άτομα που έχουν αποκτήσει παιδιά μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι δύο φορές.
  • Ζευγάρια που ένας εκ των δύο είναι φορέας της Νόσου του Huntington, μπορούν να επιδοτηθούν μέχρι έξι θεραπείες (ωοληψία, εμβρυοδημιουργία, προεμφυτευτική γενετική διάγνωση και εμβρυομεταφορά) με το ποσό των €4.000.
  • Οι επιδοτούμενες θεραπείες μπορούν να επιδοτηθούν και τμηματικά, νοουμένου ότι η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών.
  • Γυναίκες μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Σε περίπτωση γυναικών με μεγαλύτερη ηλικία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί εκ των προτέρων έγκριση του συμβουλίου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Υπάρχει δωρεάν παραχώρηση μέχρι 35 ενέσεων γοναδοτροπινών.

Προτάσεις ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση του προβλήματος

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Νέοι Γονείς σε πρώτο πλάνο», το ΑΚΕΛ κατέθεσε μια δέσμη προτάσεων για μια σύγχρονη και προοδευτική κοινωνική πολιτική για το παιδί και την οικογένεια με βασικούς άξονες.

Η πρόταση του ΑΚΕΛ περιλαμβάνει ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιων και ποιοτικών υποδομών φροντίδας παιδιών (βρεφοκομικών/παιδοκομικών σταθμών), δραστικές βελτιώσεις στο πλαίσιο για άδειες μητρότητας, πατρότητας, γονική άδεια κ.ά., ποιοτικές και προσιτές υπηρεσίες υγείας για την μητέρα και το παιδί.

Παράλληλα προτείνει ρυθμίσεις που να αγκαλιάζουν και να στηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες, τους μονογονιούς τις πολυμελείς οικογένειες, τους γονείς παιδιών με αναπηρία ή τους ανάπηρους γονείς.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα