ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξενοδοχεία μείωσαν την κατανάλωση πλαστικών μίας χρήσης

13 Ιανουαρίου 2023, 11:15

images

Τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα κατάφεραν με επιτυχία να μειώσουν την κατανάλωση και την απόρριψη πλαστικών μιας χρήσης μέσω του έργου SUPMed, εφαρμόζοντας ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο με τίτλο «Μείωση της κατανάλωσης και της απόρριψης πλαστικών μιας χρήσης στην τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα», γνωστό και ως "SUPMed", ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2020 και παρείχε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για τις τουριστικές εγκαταστάσεις, ώστε να προβούν εύκολα στη μείωση της κατανάλωσης, της απόρριψης και των επιπτώσεων από την χρήση των πλαστικών μιας χρήσης (SUP) στον τουριστικό τομέα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα.

Ως εκ τούτου, συνολικά δέκα καταλύματα εφάρμοσαν τις λύσεις αυτές και τα αποτελέσματα  επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων συστάσεων και τη συνολική επιτυχία του έργου.

Στην Κύπρο τα καταλύματα – ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο έργο είναι: GrandResort, Atlantica Mare Village Ayia Napa, Radisson Blue Hotel, The Royal Apollonia.

Σημειώνεται ότι το έργο θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 με συνολικό προϋπολογισμό €1.279.405,00.

Με την υλοποίηση του έργου, οι εταίροι θα υποστηρίξουν παράκτια τουριστικά καταλύματα στην Κύπρο, στη Μάλτα και στην Ελλάδα (Κρήτη) μέσω πιλοτικών εφαρμογών για τη μετάβαση σε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Ακόμη, τα τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ευρώπη μπορούν να επωφεληθούν από τα αποτελέσματα και τα παραδοτέα του έργου, βοηθώντας τα να μειώσουν την κατανάλωση και την απόρριψη των πλαστικών μιας χρήσης, και καθοδηγώντας τη μετάβαση τους προς ένα πιο περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο διαχείρισης.

Επιπλέον το έργο θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η λειτουργία τους συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις που περιγράφονται στη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με την χρήση των πλαστικών μιας χρήσης (SUP).

Προστίθεται ότι το έργο είχε τρία κύρια παραδοτέα:

1.  Εργαλείο λήψης αποφάσεων (DST)

Το DST αποτελεί μια πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις/φορείς ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών μιας χρήσης που χρησιμοποιούν και να τις συγκρίνουν με τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Το DST δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στο φυσικό περιβάλλον, αλλά παρέχει επίσης ανάλυση κόστους της μετάβασης σε εναλλακτικά προϊόντα SUP.

2.   Προσαρμοσμένα σχέδια δράσης (Bespoke Action Plans)

Σε συνέχεια της συλλογής των βασικών δεδομένων που παρείχε το προσωπικό του ξενοδοχείου σχετικά με την κατανάλωση των πλαστικών μιας χρήσης (συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων από το DST), των συνεντεύξεων με τους επισκέπτες και το προσωπικό του ξενοδοχείου, συντάχθηκε ένα σχέδιο δράσης προσαρμοσμένο για κάθε ένα από τα πιλοτικά ξενοδοχεία (συνολικά 10 σχέδια δράσης).

Τα σχέδια δράσης περιλαμβάνουν επισκόπηση του έργου SUPMed, σύνοψη των αποτελεσμάτων της συλλογής δεδομένων από τα ξενοδοχεία καθώς και ένα σύνολο προτάσεων ώστε να βοηθήσουν τα επιμέρους ξενοδοχεία να απομακρυνθούν από την κατανάλωση  πλαστικών μιας χρήσης και να στραφούν σε φιλικότερες προς το περιβάλλον, αλλά και οικονομικά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις.

3.  Οδηγός βέλτιστων πρακτικών (Best Practice Guide)

Ο οδηγός βέλτιστων  πρακτικών έχει ως στόχο να παρουσιάσει συνοπτικά τις επιπτώσεις του πλαστικού στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, να παραθέσει τα αποτελέσματα των πιλοτικών μελετών, να εξετάζει τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις πλαστικών μιας χρήσης (SUP) και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, με βάση το εργαλείο DST και να συνοψίσει τις προτάσεις που γίνονται στα επιμέρους Σχέδια Δράσης. Τέλος, ο οδηγός συνοψίζει τα οφέλη που αποκομίστηκαν από το έργο και δύναται να εφαρμοστούν στην τουριστική βιομηχανία στο σύνολό της, καθώς και σε άλλους σχετικούς κλάδους, ώστε να βοηθήσει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να απομακρυνθούν από την κατανάλωση πλαστικών μιας χρήσης.

Μετά την ολοκλήρωση των πιλοτικών εφαρμογών σε καθεμία από τις τρεις περιοχές, θα αναπτυχθούν οδηγοί βέλτιστης πρακτικής που θα παρουσιάζουν τα ευρήματα των πιλότων, τις επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, τρόπους μείωσης των πλαστικών μίας χρήσης στον τουρισμό και σε άλλους τομείς και τις περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον και προσιτές εναλλακτικές λύσεις που είναι διαθέσιμες.

Οι οδηγοί αυτοί θα διαδοθούν σε ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις, Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, τουριστικά καταλύματα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους στις τρεις περιοχές του έργου αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως ένα πρόσθετο εργαλείο υποστήριξης για την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης.

 

Σχετικά Άρθρα