ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεκινά διάλογος ΟΑΥ με ιδιωτικά νοσηλευτήρια

12 September 2019, 16:35

images

Την άμεση έναρξη του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανακοίνωσε ο πρόεδρος του παγκύπιου ιατρικού συλλόγου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθάγγελου μετά το πέρας της συνάντησης που είχε σήμερα η ηγεσία των ιδιωτών γιατρών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Άμεση θα είναι η έναρξη διαλόγου και με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας καθώς στο πλαίσιο του διαλόγου αυτού θα διασφαλίζεται, είπε, η ελεύθερη πρόσβαση του ασθενή σε ιατρό και νοσηλευτήριο της επιλογής του και θα υπάρξουν , όπως διευκρίνισε ο κ. Αγαθαγγέλου, μηχανισμοί ελέγχου.  

«Είμαστε αισιόδοξοι για τα μηνύματα που θα πάρουμε μέσα από αυτές τις διαβουλεύσεις και είμαστε έτοιμοι να κωδικοποιήσουμε τα δεδομένα εκ νέου πάνω στις συγκεκριμένες αρχές»

Ο κ. Αγαθάγγελου διαβεβαίωσε ότι οι οποιεσδήποτε προτάσεις έχουν τεθεί σε καμία περίπτωση δεν αποψιλώνουν το σύστημα, ούτε αλλοιώνουν την φιλοσοφία του συστήματος αντιθέτως συγκλίνουν στην αποτελεσματική εφαρμογή του.

Τις διαβεβαιώσεις του για τη μη αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ εξέφρασαν, τόσο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο ο υπουργός υγείας όσο με δεύτερο να διαβεβαιώνει ότι η έναρξη διαλόγου αρχίζει στο πλαίσιο της νομοθεσίας ΓεΣΥ, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του αλλά, όπως επισήμανε, «θα βελτιώνει το σύστημα».

«Το διά ταύτα είναι ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία βάσει της οποίας, ξεκινά διάλογος μεταξύ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας, με στόχο εκεί και όπου βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας μπορεί να βελτιωθεί ή έχουν εισηγήσεις για βελτίωση να προχωρήσουν τάχιστα», σημείωσε ο υπουργός.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφέστατος ότι υπάρχει νομοθεσία την οποία οφείλουμε να τηρήσουμε και ο διάλογος που θα διεξαχθεί και πρέπει να είναι εντατικός με τον ΟΑΥ, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος οργανισμός να εφαρμόσει το ΓεΣΥ», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει o διάλογος ο υπουργός υγείας δήλωσε:

«Οι πόρτες του ΟΑΥ εδώ και μήνες είναι ορθάνοιχτες με οποιονδήποτε επιθυμεί να συζητήσει μαζί του. Ο ΟΑΥ και το υπουργείο υγείας δεν παύουν να προχωρούμε με τους σχεδιασμούς μας, το σχέδιο ξεκίνησε και προχωρεί, οι σχεδιασμοί χρονικά του ΟΑΥ δεν διαφοροποιούνται. Εάν μέσω του διαλόγου προκύψει βελτίωση, θα υιοθετηθεί και θα προχωρήσουμε», είπε.

Ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι το υπουργείο θα εμπλακεί εάν του ζητηθεί, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αρμόδιος για τη διαβούλευση είναι ο ΟΑΥ. «Ο ΟΑΥ είναι εκείνος που επιζητούσε τον διάλογο και για ακόμα μια φορά χαίρομαι για αυτή την αλλαγή στάσης της ηγεσίας των γιατρών».

Ο κ. Αγαθάγγελου διευκρίνισε ότι στόχος είναι να λύσουμε τα προβλήματα και να φέρουν το σύστημα εκεί που του αρμόζει χωρίς τοξικότητα.

Το τελικό αποτέλεσμα θα διαφανεί μετά το πέρας της διαβουλεύσεις ανέφερε ο κ. Αγαθάγγελου αναφορικά με τις ενδεχόμενες αλλαγές στο σύστημα «στόχος μας είναι να βρούμε τις κοινές συγκλήσεις ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ιατρικής στο τόπο μας»

Ο διάλογος δεν θα περιοριστεί στην δευτεροβάθμια περίθαλψη αλλά και στην πρωτοβάθμια ανέφερε ο κ. Αγαθάγγελου.

Προτεραιότητα επίσης είναι, όπως δήλωσε ο κ. Αγαθάγγελου και η ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του συστήματος έτσι ώστε τα αυτονομημένα πλέον κρατικά νοσηλευτήρια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να δώσουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Ο πρόεδρος του παγκύπριου συνδέσμου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) Σάββας Καδής δήλωσε ότι έχουν ταχθεί υπέρ ενός αλληλέγγυου γενικού συστήματος υγείας με προτεραιότητα την ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου.

Διευκρινίζοντας ότι είναι δύο βασικές έννοιες του συστήματος που πρέπει να λειτουργούν σε πλήρη ταύτιση είναι τόσο οι ιατροί όσο και τα νοσηλευτήρια.

«Φεύγουμε αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι, θα εργαστούμε μεθοδικά για να βρεθεί μια λύση που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τον κύπριο ασθενή», ανέφερε ο κ. Καδής.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΠΙΣ για την εποικοδομητική συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «άκουσε με πολλή προσοχή τις θέσεις μας ο πρόεδρος της δημοκρατίας και θεωρούμε ότι με την έναρξη διαλόγου θα καταλήξουμε στις συγκλήσεις που όλοι επιθυμούμε».

Τέλος ο κ. Ιωάννου χαιρέτισε τη στάση των γιατρών για έναρξη διαλόγου, σημειώνοντας πως η διεξαγωγή διαβούλευσης είναι κάτι για το οποίο «και εμείς οι ίδιοι προτρέπαμε την ιατρική κοινότητα ως βασικό πυλώνα της εφαρμογής του ΓεΣΥ, να έρθουν να μπουν σε διάλογο με τον ΟΑΥ και χαίρομαι που επιτέλους έστω και τώρα έχει παρθεί η απόφαση όπως ξεκινήσει εντατικός διάλογος με τον ΟΑΥ για βελτίωση των υφιστάμενων σχεδιασμών εκεί και όπου μπορεί να επέλθει βελτίωση»

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου

Σχετικά Άρθρα