ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξεκαθαρίζουν το σκοπό σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία

24 Ιουλίου 2023, 06:00

images

Αλλαγές στον σκοπό και τις πρόνοιες της νομοθεσίας για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, επιχειρεί να επιφέρει το ΕΛΑΜ, μέσα από πρόταση νόμου που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, τη στιγμή που το Υπουργείο Υγείας χαρακτηρίζει ως αναληθή τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το θεσμό της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Οι βουλευτές του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου, κατέθεσαν στη Βουλή πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Νόμο του 2022.

Ειδικότερα, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, ούτως ώστε, σύμφωνα με τους εισηγητές, να ξεκαθαρίσει ότι η εν λόγω νομοθεσία αφορά αποκλειστικά την προστασία των μαθητών από απειλές και κινδύνους σεξουαλικής φύσεως και προσωπικής υγιεινής.

Επίσης, προστίθενται στους εμπλεκόμενους φορείς οι οργανωμένοι γονείς και σύνδεσμοι, οργανώσεις, ιδρύματα και σωματεία που αναπτύσσουν δραστηριότητα και ασχολούνται με ζητήματα παρόμοια με αυτά που ορίζει ο νόμος και η σύμβαση Λανζαρότε. Περαιτέρω, θεσμοθετούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια, βιωματικά και μη, διαλέξεις και σεμινάρια για γονείς για θέματα σχετικά με την αποτροπή της σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικών κινδύνων.

Μιλώντας στο YgeiaWatch, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε ότι σκοπός της πρότασης νόμου, είναι να συγκεκριμενοποιηθεί ότι το συγκεκριμένο μάθημα θα είναι ξεκάθαρα και μόνο για την αποτροπή της σεξουαλικής κακοποίησης και άλλων σεξουαλικών κινδύνων, καθώς επίσης και να περιορίσει κάποια φαινόμενα τα οποία αφορούν ζητήματα που καταγράφονται στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και αλλού.

«Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η αρμόδια αρχή καθορίζει την ύλη στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών. Άρα οποιοσδήποτε, είτε κακοθελητής είτε καλοθελητής, θα πει ότι από τη στιγμή που είναι εκείνες οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ, θα ακολουθηθούν. Αλλιώς θέλουμε να γνωρίζουμε ξεκάθαρα τι εγκρίνει το υπουργείο και τι όχι».

Όπως ανέφερε, δεν έχει σταλεί σχετική ενημέρωση στη Βουλή από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε επίσης, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποίησε το Υπουργείο Παιδείας, στις 14 Ιουνίου 2023, σχετικά με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, στην οποία όπως είπε, το υπουργείο έδωσε στοιχεία για την ύλη και παρουσιάστηκαν οι τίτλοι των μαθημάτων.

«Προκύπτουν διάφορες απορίες, ως προς το τι σημαίνουν διάφοροι τίτλοι και ως προς το πώς θα διδάσκεται το συγκεκριμένο μάθημα», δηλώνει.

Όπως εξήγησε, «σύμφωνα με αυτό που μας έδωσε το υπουργείο, μάθημα στην έκτη δημοτικού μιλά για αυνανισμό. Εμείς πώς θα προστατεύσουμε ένα παιδί μαθαίνοντας αυτό το πράγμα. Επειδή ακούγονται διάφορα, για να αποτραπεί να προκύψει ένα πεδίο αντιπαράθεσης του χρόνου στα σχολεία μας, θέλουμε να είναι συγκεκριμένος ο νόμος, έτσι ώστε να μην προκύπτουν είτε παρερμηνείες είτε ανησυχίες».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, το εν λόγω θέμα δεν έπρεπε να τύχει συζήτησης στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, αλλά και στην Επιτροπή Παιδείας.

«Ευελπιστούμε ότι από τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η αρμόδια επιτροπή», είπε.

Υπ. Παιδείας: Παραπληροφόρηση για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Το Υπουργείο Παιδείας και το Συμβούλιο Φωνή, με αφορμή την «επικίνδυνη παραπληροφόρηση» όπως τόνισαν, του κοινού και την διαστρέβλωση της αλήθειας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε άλλους κοινωνικούς χώρους (συλλόγους γονέων/κοινότητες/εκκλησιαστικούς χώρους κτλ), αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, πραγματοποίησαν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στις 14 Ιουνίου 2023.

Όπως τόνισε το Συμβούλιο Φωνή σε σχετική ανακοίνωση, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο πρωτογενούς πρόληψης σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας, καθώς συμβάλλει στην ενδυνάμωση των παιδιών και στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε αυτά να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους και να προστατεύονται από κινδύνους θυματοποίησής τους.

Παράλληλα, επεσήμανε, η διαπαιδαγώγηση βοηθά τα παιδιά (και στη συνέχεια ενήλικες) να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη προσωπικότητα, υγιείς κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις και υψηλή αυτοεκτίμηση, υπεύθυνα και ενημερωμένα για τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και της αυτοδιάθεσης.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα