ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χατζηπαντέλας: Λύση με διάλογο, όχι απεργίες

16 Ιανουαρίου 2023, 15:02

images

Για τις 4:00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, για επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την αυριανή στάση εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη για τη λειτουργία Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι έτυχε ενημέρωσης για την πρόθεση που υπάρχει για τη στάση εργασίας.

Σημείωσε εντούτοις, ότι στο Υπουργείο Υγείας «τα προβλήματα τα λύνουμε με διάλογο και όχι με απεργίες».

Ως εκ τούτου, είπε, «θα καλέσω τις συντεχνίες και τον ΟΚΥπΥ να τους ακούσω και αν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να επέμβει ώστε να αποφευχθεί αυτή η δίωρη στάση εργασίας όπως επίσης και να αναδυθούν και αυτά τα προβλήματα θα το κάνουμε άμεσα».

Οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από πηγές των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αναφέρουν ότι η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Υπουργό Υγείας, για συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων και επηρεαζόμενων μερών το απόγευμα, γίνεται με την προϋπόθεση ότι η εργοδοτική πλευρά θα επιδώσει πρόταση που να ανοίγει το δρόμο για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης.

«Εύχομαι να πρυτανεύσει πνεύμα καλής θέλησης από όλους με στόχο να αποτραπεί αχρείαστη ταλαιπωρία στα κρατικά νοσηλευτήρια. Προσβλέπω στην ωριμότητα και υπευθυνότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων», ανέφερε στη StockWatch ο Μ. Χατζηπαντέλας.

Υπάρχει Σχέδιο για πληρότητα νοσηλευτηρίων λόγω Covid-19 

Όσον αφορά το ενδεχόμενο πληρότητας των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ από ασθενείς Covid-19, η οποία ανέρχεται στο 95%, ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι «σε περίπτωση που είναι υπερπλήρης τα νοσηλευτήρια υπάρχει και σχέδιο β’ και σχέδιο γ’.

Σημείωσε ότι «υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη να μεταφερθούν ασθενείς, όπως κάναμε και τον προηγούμενο χειμώνα, σε άλλα νοσηλευτήρια εντός ΓεΣΥ και στην χειρότερη περίπτωση εάν αυτά τα νοσηλευτήρια δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν θα χρησιμοποιήσουμε κλίνες από τον Ιδιωτικό Τομέα».

Όπως αναφέρει, «το κάναμε και στο παρελθόν, εάν είναι ανάγκη θα το κάνουμε και αυτή τη στιγμή. Αλλά θεωρώ ότι τα νοσηλευτήρια μας θα ανταπεξέλθουν. Η διευθύντρια των δημόσιων νοσηλευτηρίων ΟΚΥπΥ δεν κτύπησε καμπανάκι και μέχρι στιγμής τα νοσηλευτήρια μας ανταπεξέρχονται με πολύ ψηλό βαθμό».

Σχετικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, Κράκεν, στην Κύπρο ανέφερε ότι «είμαστε σε ετοιμότητα, περάσαμε αρκετές μεταλλάξεις, με τη βοήθεια του κόσμου θα την περάσουμε και αυτή τη μετάλλαξη».

Για το περιστατικό της πτώσης κομματιού από το ταβάνι σε δωμάτιο του ΓΝ Λευκωσίας, σχολίασε ότι «θα ζητήσουμε από τον ΟΚΥπΥ να γίνει μία έρευνα σε όλο το κτήριο του νοσοκομείου και εάν πρέπει να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα θα παρθούν».

Αναμένεται ανταπόκριση εταιρειών για ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ

Όσον αφορά τη διαδικασία για την ένταξη καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, ο κ. Χατζηπαντέλας ενημέρωσε ότι υπήρξε μία σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Υγείας όπου δόθηκε μία πρόταση στις φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς αναμένεται η ανταπόκριση των φαρμακευτικών εταιρειών σε αυτή την πρόταση.

«Εάν είναι θετικοί στην πρόταση μας», είπε, «τότε τα περισσότερα καινοτόμα φάρμακα που θέλουμε να ενταχθούν στο ΓεΣΥ θα ενταχθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα