ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαριλάου: Περιμέναμε πιο θετική αντιμετώπιση από τις συντεχνίες

24 Οκτωβρίου 2023, 19:52

images

Σήμερα περιμέναμε ότι θα είχαμε μια πιο θετική αντιμετώπιση από τις συντεχνίες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, μετά τη λήξη χωρίς αποτέλεσμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Οργανισμού και των συντεχνιών για το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η προγραμματιζόμενη απεργία της Τετάρτης.

Σημειώνοντας ότι ο ΟΚΥπΥ είναι υπέρ μιας συλλογικής σύμβασης «και αυτό φαίνεται μέσα από τις προτάσεις τις οποίες καταθέτουμε», ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού ανέφερε ότι έδωσαν μια νέα πρόταση στις συντεχνίες «που διασφαλίζει όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους που, στο τέλος της ημέρας, μπορεί και να έχουν περισσότερα ωφελήματα από όσα ένας δημόσιος υπάλληλος στην ίδια κλίμακα».

Πρόσθεσε ότι δίνονται επίσης όλα όσα προνοούνται από τη νομοθεσία του Οργανισμού: ΑΤΑ, Ταμείο Προνοίας, άδεια ασθενείας, άδεια αναπαύσεως, ενώ η υπερωριακή απασχόληση αποζημιώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως στους δημόσιους υπαλλήλους.

«Σήμερα περιμέναμε ότι θα είχαμε μια πιο θετική αντιμετώπιση από τις συντεχνίες. Δυστυχώς οι συντεχνίες εμμένουν στη θέση τους να βαφτίζουν τις μισθοδοτικές αυξήσεις ως προσαυξήσεις και να απαιτούν όλοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΥπΥ να μπουν σε κλίμακες δημοσίου, πράγμα το οποίο δεν προνοείται ούτε από τον νόμο μας, ούτε είναι στις δυνατότητες του Οργανισμού», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το πώς εξασφαλίζεται η ανέλιξη των εργαζομένων, ένα θέμα που θέτουν οι συντεχνίες, ανέφερε ότι η ανέλιξη εξασφαλίζεται μέσα από τις μισθοδοτικές αυξήσεις που δίνονται σε όλους τους εργαζομένους. «Η πρότασή μας περιλαμβάνει την καταβολή της ΑΤΑ, μία σταθερή οριζόντια μισθοδοτική αύξηση σε όλους τους εργαζόμενους ες αεί, από τον πρώτο χρόνο μέχρι το τέλος της πορείας του», είπε, προσθέτοντας ότι επιπλέον «θα δίνουμε και κυμαινόμενη αύξηση, η οποία θα κατανέμεται με βάση ένα σύστημα αξιολόγησης. Άρα η ανέλιξη των εργαζομένων διασφαλίζεται μέσα από αυτή την πρόταση».

Απαντώντας κατά πόσο σημειώνεται κύμα φυγής από εργαζόμενους του ΟΚΥπΥ που φεύγουν για να εργοδοτηθούν στον ιδιωτικό τομέα με καλύτερες συνθήκες, όπως αναφέρουν οι συντεχνίες, ο κ. Χαριλάου είπε ότι δεν παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο. «Δεν έχουμε μαζική φυγή εργαζομένων, όπως παρουσιάζεται. Υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες δεν είναι λόγω του ότι δεν έχουν καλές συνθήκες εργασίας, αλλά για άλλους λόγους», είπε, δίνοντας ως παράδειγμα τους γραφείς και τους διοικητικούς λειτουργούς οι οποίοι μπορεί να βρίσκουν θέση που συμφωνεί περισσότερο με τα προσόντα τους.

Όσον αφορά ιατρούς και νοσηλευτές, σημείωσε ότι δεν υπάρχει φυγή. Συγκεκριμένα, για το νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ότι ενώ ο ΟΚΥπΥ έχει τον ίδιο αριθμό κλινών με τον ιδιωτικό τομέα, απασχολεί συνολικά το 70% των νοσηλευτών. «Έχουμε 3.500 νοσηλευτές και ο ιδιωτικός τομέας έχει περίπου 1.000», είπε.

Απαντώντας αν υπάρχει περιθώριο ευελιξίας από πλευράς του Οργανισμού, δεδομένου ότι οι συντεχνίες απορρίπτουν την πρόταση του ΟΚΥπΥ, απάντησε ότι «έχουμε κάνει αρκετές προτάσεις μέχρι σήμερα. Οι συντεχνίες εμμένουν στην αρχική τους θέση», ότι ό,τι ισχύει για τον δημόσιο τομέα να ισχύει και για τον ΟΚΥπΥ, πράγμα που, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. «Ο Οργανισμός έχει τις ιδιαιτερότητές του, είναι πολύ διαφορετικός από ότι είναι άλλοι οργανισμοί δημοσίου δικαίου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε καταθέσει προτάσεις, οι οποίες δυστυχώς έχουν απορριφθεί».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι συντεχνίες απέρριψαν τη νέα πρόταση του ΟΚΥπΥ αναφέροντας ότι δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από προηγούμενες προτάσεις του και θα προχωρήσουν κανονικά στην προγραμματιζόμενη απεργία της Τετάρτης, σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, από τις 7πμ μέχρι τις 3μμ.

Σχετικά Άρθρα