ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξανά στο προσκήνιο οι παιδικές κατασκηνώσεις

05 Απριλίου 2023, 10:17

images

Τρία χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής έκθεσης της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, αναφορικά με την απουσία θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων και αρμόδιου φορέα ελέγχου, η συζήτηση επιστρέφει εκ νέου στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή παιδείας αναμένεται να εξετάσει σήμερα πρόταση νόμου του βουλευτή και πρόεδρου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, με τίτλο «ο περί της Λειτουργίας Παιδικών Κατασκηνώσεων Νόμος του 2021».

Υπενθυμίζεται, ότι η σχετική έκθεση του Γραφείου της Επιτρόπου εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2020.

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, σκοπός είναι η θεσμοθέτηση του πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η προστασία και η ασφάλεια των παιδιών όταν διαμένουν στις παιδικές κατασκηνώσεις.

Σε επιστολή του ο κ. Θεοπέμπτου προς τον πρόεδρο της επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλο Μυλωνά, αναφέρει ότι θέματα που σχετίζονται με τις παιδικές κατασκηνώσεις θα πρέπει να συζητηθούν πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Αναφέρει ότι με την προτεινόμενη πρόταση νόμου, θα επιλυθούν πολλά ζητήματα και θα εξασφαλιστεί περαιτέρω η ασφάλεια και υγεία των παιδιών.

Η επιτροπή, συζήτησε το θέμα λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, χωρίς ωστόσο να βρεθεί η «χρυσή τομή» για τα προβλήματα που καταγράφηκαν στην έκθεση.

Επτά εισηγήσεις

Σύμφωνη με την πρόταση δήλωσε η Επίτροπος του Γραφείου Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου-Λιβανίου, η οποία χαιρέτισε την πρόταση με ιδιαίτερη ικανοποίηση μέσω σημερινής επιστολής προς την επιτροπή.

Αναφέρει ειδικότερα, ότι συμφωνεί με επτά εισηγήσεις οι οποίες απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά και από το γενικό σχόλιο 17 της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχέση με το δικαίωμα στη ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο, στο παιγνίδι, σε δραστηριότητες αναψυχής και συμμετοχή στην πολιτισμική ζωή και τέχνες.

Η Επίτροπος προσθέτει ότι είναι επίσης σύμφωνη με την εισαγωγή γενικών και οριζόντιων διατάξεων που δεσμεύουν κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο στον έλεγχο ή/και λειτουργία των κατασκηνώσεων και στην υποχρέωση να σέβεται αλλά και να διασφαλίζει την αρχή του δικαιώματος του παιδιού να ακούγεται και να εκφράζει τις απόψεις του.

Ακόμη, η επίτροπος αναφέρεται στο δικαίωμα συμμετοχής του παιδιού στην ψυχαγωγία και ειδικότερα στην προώθηση εξέλιξης αναπτυσσόμενων ικανοτήτων, το δικαίωμα του παιδιού στην ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα να προστατεύεται από κάθε μορφή βίας.

Αναφέρει επίσης, την εισαγωγή της αρχής απαγόρευσης των διακρίσεων ως οριζόντια διάταξη και ως άρθρο που να επιβάλλει υποχρέωση αποδοχής οποιουδήποτε παιδιού σε κατασκήνωση, με διοικητικές ή άλλες ποινές όπως ανάκληση ή ακύρωση άδειας ή μη παροχής άδειας, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Πρόσθετα, εισάγεται υποχρέωση για παροχή όλων των αναγκαίων εύλογων προσαρμογών και διευκολύνσεων για παιδιά με αναπηρία.

Η κ. Μιχαηλίδου κατέγραψε ακόμη τη σύμφωνο γνώμη της με την εισαγωγή πρόνοιας για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων ώστε να συνάδει με τις αρχές της σύμβασης και συγκεκριμένα με το άρθρο 29.

Επιπλέον, συμφωνεί με την παρουσίαση και έλεγχο του προγράμματος και δραστηριότητες για την αδειοδότηση κατασκήνωσης ή ανανέωσης άδειας, ώστε να συνάδουν με τις δυνατότητες των παιδιών αναλόγως της ηλικίας και στοχεύοντας στην ψυχαγωγία, υγιή κοινωνικοποίηση, απόκτηση γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Αναφορικά με την αδειοδότηση ή ανανέωση άδειας, η Επίτροπος συμφωνεί επίσης ότι θα πρέπει να παρουσιάζονται και να ελέγχονται οι κανονισμοί της κατασκήνωσης, ενώ κατά την έγκριση συμμετοχής του κάθε παιδιού και κατά τη διάρκεια συμμετοχής του, να παρέχεται γραπτή ενημέρωση γύρω από τους κανονισμούς της κατασκήνωσης με φιλικό τρόπο για τα παιδιά και με πρόνοια για την συγκατάθεση των γονέων και των παιδιών.

Τέλος, «έγκριση» από την Επίτροπο πήρε και η έβδομη πρόνοια που αφορά στις υποχρεώσεις του υπεύθυνου κατασκήνωσης, ώστε να εισαχθεί πρόνοια για την εκπαίδευση του προσωπικού της κατασκήνωσης στο χειρισμό περιστατικών βίας και εκφοβισμού.

M.Κ.



Σχετικά Άρθρα