ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαμηλός ο κίνδυνος εξάπλωσης της υποπαραλλαγής Κράκεν στην ΕΕ

13 Ιανουαρίου 2023, 19:33

images

Χαμηλό κίνδυνο εξάπλωσης στον γενικό πληθυσμό στην ΕΕ και τον ΕΟΧ της υποκατηγορίας Όμικρον XBB.1.5 (γνωστής ως «Κράκεν») του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, βλέπει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σε σημείωμα για αξιολόγηση της επιδημιολογικής απειλής που εξέδωσε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον οργανισμό που έχει την έδρα του στη Στοκχόλμη, ο κίνδυνος είναι μέτριος έως υψηλός για τα ευάλωτα άτομα όπως οι ηλικιωμένοι και τα μη εμβολιασμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ανάλογα με την ανοσία τους έναντι του ιού.

Όπως σημειώνεται, υπάρχουν αρκετά κενά στα όσα είναι γνωστά σε σχέση με την υποπαραλλαγή XBB.1.5, κάτι που σημαίνει πως η αξιολόγηση του ECDC μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες ανάλογα με τα στοιχεία που θα προκύψουν.

Μαθηματικά μοντέλα που συμβουλεύτηκαν οι ειδικοί του ECDC δείχνουν ότι η XBB1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ μετά από έναν έως δύο μήνες, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών που εντοπίστηκαν ΕΟΧ και τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της υποπαραλλαγής. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης από την XBB.1.5 είναι διαφορετική από εκείνη των υποκατηγοριών της Όμικρον που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα.

«Η υποκατηγορία XBB1.5 είναι επί του παρόντος παρούσα μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην ΕΕ/ΕΟΧ, αλλά μπορεί να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες», ανέφερε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμμόν σημειώνοντας ότι  «υπό το πρίσμα αυτό, το ECDC συνιστά τη διενέργεια κατάλληλων τεστ και αλληλούχησης, την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων».

«Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων και η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου» πρόσθεσε.

Η XBB.1.5 είναι μια υποκατηγορία της XBB, η οποία εξελίχθηκε από δύο προηγούμενες κατηγορίες της Όμικρον, με μια πρόσθετη αλλαγή ακίδας. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022 και αυξάνεται αναλογικά στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο από τότε, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ, σύμφωνα με το ECDC.

Σχετικά Άρθρα