ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαμηλό το ποσοστό παιδιών με ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες

27 Μαΐου 2023, 06:00

images

Χαμηλό είναι το ποσοστό των παιδιών κάτω των 16 ετών στην Κύπρο που δεν καλύφθηκαν οι ιατρικές τους ανάγκες για το 2021 σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο σε πιο επιβαρυντική κατάσταση βρίσκονται παιδιά που είναι εξαρτώμενα από ένα μόνο ενήλικα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας – Eurostat, συνολικά για το 2021, το ποσοστό των εξαρτώμενων παιδιών στην Κύπρο που ήταν ακάλυπτες οι ιατρικές τους ανάγκες ανήλθε στο 1.5% και για αυτά που δεν είχαν κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα ανήλθε στο 4.7%.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των εξαρτώμενων παιδιών σε νοικοκυριά που ζούσαν μόνο με ένα ενήλικα το 2021, των οποίων οι ιατρικές τους ανάγκες ήταν ακάλυπτες για το 2021 ανήλθε στο 3.5%, ποσοστό μεγαλύτερο από τα παιδιά που ζούσαν με δύο ή περισσότερους ενήλικες (1.3%).

Υψηλότερο είναι, επίσης, το ποσοστό των παιδιών που δεν είχαν κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα και ζούσαν μόνο με έναν ενήλικα, με 7.5%, σε σύγκριση με παιδιά που ζούσαν με δύο ή περισσότερους ενήλικες (4.5%).

Το 3,6% των παιδιών της ΕΕ είχαν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες το 2021

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021, το 3,6% των παιδιών κάτω των 16 ετών σε νοικοκυριά με παιδιά είχαν ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, υποδηλώνοντας αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων (π.μ.) από την τελευταία αναφορά το 2017 (1,6%).

Σημειώνεται ότι αυτό το ποσοστό ήταν υψηλότερο (5,3%) για τα παιδιά που ζούσαν σε νοικοκυριά με έναν ενήλικα, αλλά ελαφρώς χαμηλότερο στο 3,4% για τα νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες.

Μεταξύ των μελών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες που ζουν σε νοικοκυριά με παιδιά αναφέρθηκαν στην Πολωνία (7,3%) και τη Λετονία (6,4%), ακολουθούμενες από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (και οι δύο 4,7%) και την Ισπανία (4,6%) .

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στην Αυστρία (0,3%) και το Λουξεμβούργο (0,4%), ακολουθούμενα από την Κροατία (0,9%) και τη Μάλτα, τη Λιθουανία και την Κύπρο (όλες με 1,5% η καθεμία).

Το 4,4% των παιδιών δεν είχαν την κατάλληλη οδοντιατρική φροντίδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2021, η κατάσταση για την οδοντιατρική περίθαλψη ήταν παρόμοια, αν και ελαφρώς χειρότερη από τις ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες.

Ειδικότερα, το 4,4% των παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά με παιδιά δεν έλαβαν την οδοντιατρική περίθαλψη που χρειάζονταν, σημειώνοντας αύξηση 1,8 π.μ. από το 2017.

Σημειώνεται ότι 11 χώρες της ΕΕ κατέγραψαν ποσοστό παιδιών με ανεκπλήρωτες ανάγκες οδοντιατρικής περίθαλψης πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Προστίθεται ότι το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στα νοικοκυριά με έναν ενήλικα, με το 7,1% των παιδιών να μην λαμβάνουν την οδοντιατρική φροντίδα που χρειάζονταν, ενώ στο 4% ανήλθαν τα παιδιά που ζούσαν σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες.

Μεταξύ των μελών της ΕΕ, τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με ανεκπλήρωτες ανάγκες για οδοντιατρική φροντίδα που ζουν σε νοικοκυριά με παιδιά καταγράφηκαν στη Λετονία (7,7%), ακολουθούμενη από την Ισπανία (7,1%), την Ουγγαρία (7,0%), τη Σλοβενία (6,8). %) και την Πορτογαλία (6,4%).

Από την άλλη, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (0,6%), την Κροατία (0,8%), τη Σουηδία (1,1%) και την Αυστρία και την Ιταλία (και οι δύο με 1,2%).

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα