ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χαμηλό το ενδιαφέρον για δημιουργία βρεφοπαιδοκομικών σταθμών

24 Μαρτίου 2024, 06:00

images

Χαμηλό είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται για τη δημιουργία ή αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων πολυδύναμων κέντρων για παιδιά, δηλαδή για βρεφοπαιδοκομικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, συνολικά 17 φορείς σε παγκύπρια βάση, έχουν ανταποκριθεί στην προκήρυξη του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας για το σχέδιο χορηγιών για τη δημιουργία νέων ή και επέκτασης υφιστάμενων πολυδύναμων κέντρων για παιδιά και κέντρων φροντίδας παιδιών.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά, ο ΥΠΕΡΓ αναφέρει ότι μέχρι και τις 30 Ιουνίου της περσινής χρονιάς, που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη υποβολή αιτήσεων, υποβλήθηκαν 17 αιτήσεις από φορείς.

Το σχέδιο προκηρύχθηκε το Φεβρουάριο του 2023, μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας θέσεων για κάλυψη αναγκών φροντίδας και εκπαίδευσης των παιδιών από την πρώιμη ηλικία, φροντίδας ενήλικων ατόμων με αναπηρίες ή με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Πάφο

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο ΥΠΕΡΓ, παρουσιάστηκε στην Πάφο με 4 αιτήσεις, με τη Λευκωσία και τη Λεμεσό να ακολουθούν με 3 αιτήσεις και τη Λάρνακα και Αμμόχωστο με 2.

Σημειώνεται ότι η δράση για τη δημιουργία κέντρων, περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει ως στόχο τη δημιουργία 30 νέων ή και την αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων πολυδύναμων κέντρων για παιδιά ηλικίας 0 με 4 ετών και 6 με 13 ετών, αλλά και κέντρων φροντίδας παιδιών από 0 έως 4 ετών.

Η δαπάνη του σχεδίου αγγίζει τα €15 εκατ. και αναμένεται να διατεθεί μέσω του νέου σχεδίου κρατικών χορηγιών των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας.

Προχωρά άμεσα η ένταξη

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΡΓ, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έχουν εξεταστεί, ενώ τα επιλέξιμα έργα του πρώτου κύκλου προτάσεων έχουν επίσης αξιολογηθεί και ήδη τροχοδρομήθηκαν για άμεση ένταξή τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, για τη δημιουργία ή αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων βρεφοπαιδοκομικών σταθμών και κέντρων προστασίας και απασχόλησης παιδιών, που αφορά την επένδυση 2 του σχεδίου, υποβλήθηκαν 8 αιτήσεις για έργα παγκύπρια.

Για τη δημιουργία ή αναβάθμιση/επέκταση υφιστάμενων κέντρων 24ωρης φροντίδας ενήλικων ατόμων με ανάγκες μακροχρόνιας φροντίδας, δηλαδή μικρές δομές για φιλοξενία 10 ατόμων που αφορά την επένδυση 3 του σχεδίου, υποβλήθηκαν 10 αιτήσεις παγκύπρια.

Οι εν λόγω αιτήσεις βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης.

Επιπρόσθετα, κατά τον ΥΠΕΡΓ ο οποίος ενημέρωσε την επιτροπή πριν από περίπου 10 ημέρες, «αναμένεται η προκήρυξη του δεύτερου κύκλου υποβολής προτάσεων/αιτήσεων από ενδιαφερόμενους φορείς για κάλυψη του στόχου των 30 νέων δομών που τέθηκε για την επένδυση 2 του σχεδίου.

Για την επένδυση 3, ο στόχος ανέρχεται σε 6 νέες δομές, με καταληκτική ημερομηνία και για τους δύο τις 30 Ιουνίου του 2026.

Αξιολογούνται οι ανάγκες

Σε σχέση με το εάν οι ανάγκες θα ικανοποιηθούν στη βάση του σχεδίου που προκηρύχθηκε ή εάν η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και στη δημιουργία κρατικών βρεφοπαιδοκομικών σταθμών και κέντρων απασχόλησης παιδιών, ο ΥΠΕΡΓ υποδεικνύει ότι οι ανάγκες αξιολογούνται.

Συγκεκριμένα αναφέρει, ότι «η ανάγκη για τη δημιουργία δομών αξιολογείται στην βάση των τοπικών αναγκών και μέσα από το σχέδιο κρατικών χορηγιών ήσσονος σημασίας που υλοποιεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ μέσω του νέου μεταρρυθμιστικού σχεδίου των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης , τέτοιες ανάγκες αξιολογούνται στη βάση των τοπικών αναγκών».

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα