ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

UCY: Χορηγία για ανοσοθεραπεία σε καρκίνους μαστού και παχέος εντέρου

07 September 2022, 17:16

images

Ακόμα μία χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research  Council, ERC) έλαβε το Εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Τριαντάφυλλο  Στυλιανόπουλο του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής. Το νέο έργο θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της δέσμης ERC Proof of  Concept και έχει τίτλο «Live biotherapeutics to potentiate cancer  immunotherapy», με το ακρωνύμιο “LiveBioThx”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου η έρευνα που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έγκειται στη βελτιστοποίηση μεθόδων ανοσοθεραπείας σε καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου με τη  χρησιμοποίηση ειδικά προγραμματισμένων βακτηρίων.

Τα βακτήρια αυτά, αναφέρεται, «αποσκοπούν στη στοχευμένη αναπροσαρμογή του  μικρο-περιβάλλοντος του καρκινικού όγκου, με τη μείωση των επιπέδων υαλουρονικού οξέος, ώστε να μπορεί να αποδώσει η ανοσοθεραπεία. Συγκεκριμένα πολλοί τύποι καρκινικών όγκων του μαστού και παχέος εντέρου χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλή συγκέντρωση υαλουρονικού οξέος που  εμποδίζει στη διείσδυση των φαρμακευτικών ουσιών από τα αιμοφόρα αγγεία  στο εσωτερικό του όγκου».

Με το μηχανισμό αυτό, προστίθεται, «τα καρκινικά κύτταρα προστατεύονται  από τις φαρμακευτικές ουσίες. Τα βακτήρια που θα χρησιμοποιηθούν στο  πλαίσιο του ερευνητικού έργου είναι σχεδιασμένα να καταστρέφουν το υαλουρονικό οξύ και ενεργοποιούνται μόνο σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου που παρατηρείται στους συγκεκριμένους όγκους».

Η νέα αυτή στρατηγική αντιμετώπισης καρκινικών όγκων θα πραγματοποιηθεί σε προκλινικό στάδιο σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Neobe Therapeutics που εδράζει στο Λονδίνο. Τα αποτελέσματα του έργου  αποσκοπούν στο να οδηγήσουν στην εφαρμογή της νέας θεραπευτικής στρατηγικής σε κλινικό στάδιο.        

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας ότι η χορηγία ERC Proof of Concept που  έλαβε το Εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου, με Επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο, αφορά στην 5η συνολικά χρηματοδότηση του Εργαστηρίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, το οποίο χρηματοδοτεί την ακαδημαϊκή αριστεία στην Ευρώπη, με το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων να ανέρχεται στα €4 εκατομμύρια.

Το Εργαστήριο Βιοφυσικής του Καρκίνου δραστηριοποιείται ενεργά στη μεταφορά των ερευνητικών του αποτελεσμάτων σε ασθενείς με καρκίνο μέσω συνεργασιών με το Ογκολογικά Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών αλλά  και μέσω συνεργασιών με φαρμακευτικές εταιρείες του εξωτερικού.    

Η χρηματοδότηση ERC Proof of Concept (POC) απευθύνεται σε επιστήμονες που ήδη υλοποιούν έργα ERC (Starting, Consolidator, Advanced, Synergy Grants) ή έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα τέτοιο Έργο. στους/τις άριστους/ες αυτούς/ές επιστήμονες, παρέχεται χρηματοδότηση ύψους €150.000, προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα μιας ιδέας που προέκυψε στο  πλαίσιο του έργου αυτού να μετατραπεί σε καινοτομία, σε μια προσπάθεια να προωθηθούν άριστες ερευνητικές ιδέες προς την αγορά.

Οι νέες χορηγίες ERC Proof of Concept Grant call 2022-2 DL2 δόθηκαν σε  ερευνητές/νήτριες που εργάζονται σε 14 χώρες: Ισραήλ (9), Γερμανία (9), Ισπανία (7), Γαλλία (7), Ολλανδία (6), Ηνωμένο Βασίλειο (4), Σουηδία  (3), Πορτογαλία (2), Νορβηγία (2) και Τουρκία (2). Επιπλέον, η Φινλανδία, η Κύπρος, η Δανία και το Βέλγιο έχουν εξασφαλίσει από μία χρηματοδότηση αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατέχει την πρωτιά στην Κύπρο στην εξασφάλιση προγραμμάτων ERC.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης συνεχάρη τον Αναπληρωτή Καθηγητή Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο για την καινούρια  του αυτή επιτυχία, σημειώνοντας ότι αποτελεί άλλη μια σημαντική  αναγνώριση της Κύπρου και του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

«Η εξασφάλιση μίας ακόμα χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας φανερώνει τον ερευνητικό προσανατολισμό του πανεπιστημίου μας, ενώ  αποτελεί αναγνώριση του έργου που ο κ. Στυλιανόπουλος και η ομάδα του επιτελούν, καθώς πρόκειται για την πέμπτη σε αριθμό πρότασή του που  χρηματοδοτείται από το ERC», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα