ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τζ. Χριστοδούλου: Συνεχής προσπάθεια για διασφάλιση ισότητας στα νομικά επαγγέλματα

31 Μαρτίου 2023, 09:53

images

Η επίτευξη της ισότητας των φύλων στο ευρύτερο νομικό σύστημα απαιτεί συνολική και διαρκή προσπάθεια σε διαφορετικά επίπεδα, είπε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, την Πέμπτη, σημειώντας ότι μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων στα συναφή επαγγέλματα.

Στην εκδήλωση για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στη Δικαιοσύνη, η κ. Χριστοδούλου είπε ότι σήμερα οι γυναίκες αποτελούν σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων νομικών σχολών και εκπροσωπούνται ολοένα και περισσότερο στο επάγγελμά, ενώ γυναίκες σταδιακά εισέρχονται και στο επάγγελμα της Δικαστίνας.

«Ενδεικτικό είναι ότι στη χώρα μας σήμερα, από τα 11 μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου τα 5 είναι γυναίκες. Παράλληλα όμως, σε συζητήσεις που έχω με δικηγορίνες, μου εξηγούν πως πολλές φορές αισθάνονται ότι για να επιβιώσουν στο χώρο πρέπει να υιοθετήσουν στερεοτυπικά αντρικές συμπεριφορές, δηλαδή αυτές που παραδοσιακά αναγνωρίζουμε ως 'αρρενωπές'. Αυτή είναι μια διαπίστωση σε πολλά ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, και αντανακλά το γεγονός ότι ακόμη οι έμφυλες προκαταλήψεις καλά κρατούν, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν υπάρχει χώρος για κάτι διαφορετικό», συμπλήρωσε.

Αναμφίβολα, είπε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, ο ρόλος των γυναικών στο δικηγορικό επάγγελμα και στο επάγγελμα δικαστή/ δικαστίνας έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και αυτό γιατί κάποιες, όπως και οι γυναίκες που τιμήθηκαν χθες, έχουν ανοίξει το δρόμο.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, και μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότερα για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων στα επαγγέλματα αυτά. Η επίτευξη της ισότητας των φύλων στο ευρύτερο νομικό σύστημα απαιτεί συνολική και διαρκή προσπάθεια σε διαφορετικά επίπεδα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις.

«Το γεγονός ότι υπάρχει ισοτιμία στη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στο Ανώτατο Δικαστήριο και αύξηση των δικηγορίνων και δικαστίνων, την ίδια στιγμή τίθεται το ερώτημα κατά πόσο οι νομοθεσίες ενσωματώνουν την έμφυλη διάσταση ώστε να επιτρέπουν και τις έμφυλες αποφάσεις. Προσωπική μου πεποίθηση είναι πως οι νομοθεσίες πέραν του να ρυθμίζουν αδικήματα, ρυθμίζουν παράλληλα την κουλτούρα, τις αρχές και τις αξίες ενός κράτους», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε η κα. Χριστοδούλου, μιλώντας για καλλιέργεια κουλτούρας, «θα πρέπει να προσεγγίσουμε συνολικά τον τομέα της δικαιοσύνης, τοποθετώντας τον κάτω από το πρίσμα μία έμφυλης ματιάς».

«Για την καλλιέργεια μιας συμπεριληπτικής δικαιοσύνης, απαλλαγμένης από αναχρονιστικές νοοτροπίες, χρειαζόμαστε τη συμβολή σας. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα έναν ανοικτό διάλογο που θα οδηγήσει σε μια «δίκαιη δικαιοσύνη» για τις γυναίκες», συμπλήρωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε η κα. Χριστοδούλου, το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και η ίδια προσωπικά είναι στη διάθεση τους να συζητήσουν περαιτέρω και να συνεργαστούν ώστε, μεταξύ άλλων να τροποποιηθούν οι οποιεσδήποτε νομοθεσίες που δεν εφαρμόζουν την αρχή της ισότητας, με στόχο το νομικό σύστημα να διασφαλίζει ότι όλοι οι νομοί και οι κανονισμοί προωθούν την αρχή της ισότητας.

«Η επίτευξη της ισότητας των φύλων, είναι βασική προτεραιότητα της διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Η προσπάθεια είναι βεβαίως συλλογική και απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση ώστε να αναθεωρήσουμε νομοθεσίες και πρακτικές που δεν διασφαλίζουν την αρχή της ισότητας», κατέληξε. 


Σχετικά Άρθρα