ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τριπλάσιος ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού σε σχέση με την βαριά γρίπη σε ετήσια βάση

09 Ιουλίου 2020, 08:23

images

Τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν τα 12 εκατομμύρια χθες Τετάρτη, με βάση την καταμέτρηση της σύνταξης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς αυξάνονται τα τεκμήρια πως ο ιός ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 είναι τριπλάσιος από αυτόν των περιπτώσεων πολύ βαριάς γρίπης που καταγράφονται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πολλές από τις χώρες οι οποίες έχουν υποστεί σκληρά πλήγματα χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν επιβάλει για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ σε άλλες, όπως στην Κίνα και στην Αυστραλία, επιβάλλονται εκ νέου μέτρα σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας αναζωπυρώσεων.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ραγδαίες μεταβολές στην εργασιακή και κοινωνική ζωή ενδέχεται να διαρκέσουν ωσότου να είναι διαθέσιμο εμβόλιο. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης ανακοινώθηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου. Πέρασαν 149 ημέρες προτού τα κρούσματα να φθάσουν τα έξι εκατομμύρια. Πέρασε λιγότερο από το ένα τρίτο αυτού του χρονικού διαστήματος - μόλις 39 ημέρες - προτού τα κρούσματα να διπλασιαστούν στα 12 εκατομμύρια, παρατηρεί το Ρόιτερς. Έχουν ανακοινωθεί πάνω από 546.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 μέχρι εδώ, αριθμός που συγκρίνεται με αυτόν που καταγράφεται συνήθως μέσα σε έναν χρόνο εξαιτίας της γρίπης.

Ο πρώτος θάνατος καταγράφηκε τη 10η Ιανουαρίου στην Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας. Κατόπιν, τα κρούσματα μόλυνσης και τα θύματα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία, πρώτα στην Ευρώπη, κατόπιν στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ καταγράφηκε ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων που αποτελεί παγκόσμιο θλιβερό ρεκόρ (56.818) την 3η Ιουλίου, όταν τα κρούσματα μόλυνσης πέρναγαν το όριο των 11 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο.

833 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 55.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 55.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ως τις 20:30 χθες Τετάρτη (τοπική ώρα 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας), είχαν καταγραφεί στη χώρα αυτή 3.046.351 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί εκτιμάται πως είναι πολύ υψηλότερος, ειδικά λόγω των δυσκολιών στην πρόσβαση σε τεστ στη χώρα αυτή τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

 Σχεδόν 68.000 νεκροί εξαιτίας της COVID-19, ξεπέρασαν τα 1,7 εκ. τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 1.223 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 44.571 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε έτσι τους 67.964 νεκρούς, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί ξεπερνούν πλέον τους 1,7 εκατ., σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό - όλα "εισαγόμενα" - σε 24 ώρες στην Κίνα

Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ενημερώθηκε για τον εντοπισμό εννέα νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όλα τους "εισαγόμενα", κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται άνθρωποι που έχουν προσβληθεί μεταξύ των ταξιδιωτών οι οποίοι φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

782 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, θλιβερό ρεκόρ σχεδόν 7.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες στο Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε 6.995 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό ως σήμερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει έτσι επισήμως τους 275.003. Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν ταυτόχρονα άλλους 782 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών λόγω της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 32.796.

Θλιβερό ρεκόρ 3.604 κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε 24 ώρες Αργεντινή

Οι υγειονομικές αρχές της Αργεντινής ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι κατέγραψαν νέο θλιβερό ρεκόρ 3.604 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καθώς η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ταχεία εξάπλωση του κορωνοϊό που απειλεί να ακυρώσει την αρχική συγκριτική επιτυχία της στην προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας. Η απότομη αύξηση των κρουσμάτων, που ξεπέρασαν τα 3.000 για πρώτη φορά, ώθησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σε 87.030. Ο αριθμός αυτός είναι πενταπλάσιος από εκείνον που καταγραφόταν στις αρχές του Ιουνίου, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με τα επίπεδα των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες της Αργεντινής που υφίστανται πολύ βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία, τη Βραζιλία, τη Χιλή και το Περού.

12 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, 442 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊού σε 24 ώρες στην Γερμανία

Ακόμη 12 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Γερμανία, όπου παράλληλα εντοπίστηκαν άλλα 442 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει έτσι συνολικά τους 9.048 νεκρούς επί συνόλου 197.783 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

 Ξεπέρασαν τα 30.000 τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό 

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Νιγηρία ξεπέρασαν τα 30.000 χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε το νιγηριανό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (NCDC), καθώς η πανδημία του κορωνοϊό εξαπλώνεται στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής την ώρα που χαλαρώνουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για να αναχαιτιστεί.

Σχετικά Άρθρα