ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρία χρόνια ΓεΣΥ: Ήρθε για να μείνει

01 Ιουνίου 2022, 11:32

images

Το μεγαλύτερο επίτευγμα στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), γιορτάζει σήμερα 3 χρόνια από την ημέρα έναρξης της εφαρμογής του.

Παρά τις προκλήσεις, τις καταχρήσεις και τους πολέμιους του ΓεΣΥ, κατάφερε να ορθοποδήσει μέσα σε 3 χρόνια παρέχοντας ποιοτικές και ισότιμες υπηρεσίες υγείας σε 917 χιλιάδες δικαιούχους – τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχοντας πάντοτε και την προοπτική βελτίωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρει ότι "το ΓεΣΥ ανταπεξήλθε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και τυγχάνει καθολικής στήριξης από τους πολίτες", συμπληρώνοντας ότι με το Σχέδιο #Κύπρος_το_αύριο και τη διοχέτευση €81εκ. συνεχίζεται η βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας και ενίσχυση της εποπτείας του ΓεΣΥ.

"Τρία χρόνια από τη μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τόπο μας. 3 χρόνια ισότιμης και ποιοτικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Και είμαστε περήφανοι γιατί το #ΓεΣΥ ανταπεξήλθε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας ενώ τυγχάνει καθολικής στήριξης από τους πολίτες", έγραψε.

Σημειώνει επίσης ότι "συνεχίζουμε με το Σχέδιο #Κύπρος_το_αύριο και τη διοχέτευση €81εκ. για βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας και ενίσχυση της εποπτείας του ΓεΣΥ. Αναβάθμιση των υποδομών, ηλεκτρονική υγεία, εξειδικευμένη περίθαλψη στα παιδιά μας. Για το αύριο όλων μας, με υγεία".

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για το ΓΕΣΥ, αναφέρεται ότι σημερινή μέρα είναι ιστορική για την κυπριακή κοινωνία.

Συγκεκριμένα, «με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αναβαθμίστηκαν ιατρικές εγκαταστάσεις, εφαρμόστηκαν δράσεις και πολιτικές, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του. Δημιουργήθηκε ένα ανθεκτικό σύστημα υγείας, προσβάσιμο σε όλους».

Ακόμη, «ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκε από το 2013 κατά 79%, απόδειξη της πολιτικής βούλησης και της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη προσωπικά, για στήριξη του τομέα της Υγείας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι καταγράφηκε μείωση κατά 85% στα χρήματα που θα δαπανούσαν οι ασθενείς για φάρμακα και η κάλυψη του κόστους φαρμάκων για ασθενείς έφθασε στα 197 εκ. Ευρώ. Επίσης, καταγράφηκε αύξηση χειρουργείων κατά 295%. Συγκεκριμένα το 2021 διενεργήθηκαν 100 χιλιάδες εγχειρήσεις σε δικαιούχους του ΓΕΣΥ, σε σύγκριση με 34 χιλιάδες εγχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δημόσια νοσηλευτήρια πριν την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρεται, «οι δαπάνες του ΟΑΥ για υπηρεσίες φροντίδας για τα έτη 2020-2022 ανέρχονται στα 3,5 δις Ευρώ. Έγιναν έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης νοσηλευτηρίων, δημιουργήθηκαν 13 νέοι σταθμοί ασθενοφόρων με σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών. Επίσης δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο ασθενοφόρων που λειτουργεί σε παγκύπρια βάση.

«Θωρακίζεται το ΓΕΣΥ με την ενίσχυση της εποπτείας και του ελέγχου του συστήματος υγείας,  τροχοδρομείται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας για όλους, αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται υποδομές, όπως για παράδειγμα η δημιουργία Μονάδας Αντιμετώπισης Μεταδοτικών Ασθενειών, η δημιουργία Τμήματος Πρώτων Βοηθειών για παιδιά στο Μακάρειο Νοσοκομείο και η ανέγερση νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας. Προωθούνται, επίσης, η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για το κέντρο αίματος και η επέκταση και δημιουργία των μονάδων αιμοκάθαρσης για να καλύπτουν όλες τις πόλεις. Προωθείται η  παροχή εξειδικευμένης περίθαλψης στα παιδιά.», υπογραμμίζεται.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε μήνυμα του για τη συμπλήρωση των τριών χρόνων εφαρμογής του ΓεΣΥ, αναφέρει ότι το ΓεΣΥ αποτελεί «μία κοινωνική κατάκτηση που ήταν απαίτηση της κοινωνίας για πολλές δεκαετίες και με την πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη έγινε πραγματικότητα. Εδώ και τρία χρόνια το ΓεΣΥ έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς ανά ημέρα και η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμισή του, στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του συστήματος».

Όπως δηλώνει ο κ. Χατζηπαντέλας, «το ΓεΣΥ, αυτά τα τρία χρόνια, πέρασε μέσα από συμπληγάδες και κατάφερε να επιβιώσει, στέλνοντας το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει στη ζωή των πολιτών».

Δικαιούχοι και παροχείς υγείας

Αυτό αποδεικνύεται μέσα από τους αριθμούς:   917,000 δικαιούχοι του ΓεΣΥ έχουν εγγραφεί σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού,        μεταξύ των οποίων 777,000 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 756,000 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους ειδικούς ιατρούς, 769,000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν φάρμακα και 159,000 δικαιούχοι έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια συμμετέχουν στο ΓεΣΥ: 711 προσωπικοί ιατροί, 1969 ειδικοί ιατροί, 159 εργαστήρια, 1076 άλλοι επαγγελματίες υγείας, 687 οδοντίατροι, 587 φαρμακεία και 58 νοσηλευτήρια.

Ικανοποιημένοι οι πολίτες από το ΓεΣΥ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), αναφέρει από την πλευρά του ότι «περνώντας μέσα από μία πολύ δύσκολη περίοδο με πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές της πανδημίας αλλά και των πολλών προβλημάτων και στρεβλώσεων που κληρονομήθηκαν από την προ ΓεΣΥ κατάσταση, το Σύστημα παρέμεινε όρθιο παρέχοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα σε όσους το είχαν ανάγκη».

Σημειώνει ότι αυτό αποτυπώνεται από την καθολική στήριξη των πολιτών, η οποία αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα και το μεγαλύτερο κίνητρο για ένα πιο δυνατό και ενισχυμένο ΓεΣΥ τα επόμενα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στήριξη των πολιτών αποδεικνύεται από τα πολύ ψηλά ποσοστά αποδοχής που παρουσιάζονται τόσο στην έρευνα που διεξήχθηκε για λογαριασμό του ΟΑΥ από την εταιρεία IMR του Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το 2021 όσο και στην έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων Ερευνών το 2022.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας, το 82% των δικαιούχων έκριναν ως πολύ ικανοποιητική την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ενώ το 80% θεωρούν ότι το ΓεΣΥ βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους. Ακόμη, την ικανοποίηση των πολιτών με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του ΓεΣΥ επιβεβαίωσε η ανεξάρτητη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων Ερευνών, η οποία κατέταξε το ΓεΣΥ πρώτο ανάμεσα σε όλους ανεξαιρέτως τους θεσμούς της Δημοκρατίας, όσο αφορά στην ικανοποίηση/εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ΓεΣΥ

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, μεταξύ των σημαντικότερων επιτευγμάτων από τα τρία χρόνια λειτουργίας του ΓεΣΥ καταγράφονται τα εξής:

-Εξασφάλιση της ισότιμης, δίκαιης και απρόσκοπτης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις και ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης.

-Τερματίστηκε το φαινόμενο των καταστροφικών οικονομικών δαπανών υγείας.

-Ο κάθε ενήλικας έχει το δικό του Προσωπικό Ιατρό και τα παιδιά το δικό τους Παιδίατρο.

-Η λειτουργία του ΓεΣΥ σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα, κατέταξε την Κύπρο από ουραγό σε πρωτοπόρο στα θέματα ψηφιοποίησης του τομέα της υγείας και της λειτουργίας ηλεκτρονικού φακέλου.

-Για πρώτη φορά εξασφαλίστηκε για όλο το πληθυσμό το δικαίωμα επιλογής φαρμάκου και η δωρεάν κάλυψη της μιας επιλογής φαρμάκου.

-Το κάθε νοικοκυριό έχει πρόσβαση στο φαρμακείο και το εργαστήριο της γειτονιάς του, επιτυγχάνοντας την εύκολη πρόσβαση και ταχεία εξυπηρέτηση.

-Ως επιστέγασμα των πιο πάνω υπήρξε γενική βελτίωση σε όλους τους δείκτες του τομέα της υγείας, κάτι που επιβεβαιώθηκε πριν λίγες μέρες και από σχετική έκθεση της Κομισιόν.

Προοπτική βελτίωσης του ΓεΣΥ

Ο κ. Χατζηπαντέλας, αναφέρει επίσης ότι για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ιδίου του Συστήματος Υγείας, βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες και δράσεις από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας που θα συμβάλλουν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του Συστήματος και στην αντιμετώπιση των καταχρήσεων. Σε αυτές μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

•Λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων από προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες και παιδιά, τα οποία θα λειτουργούν απογεύματα και αργίες.

•Ένταξη των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ,

•Εφαρμογή αυστηρότερων ποινών σε παρανομούντες παρόχους υπηρεσιών ή/και δικαιούχους,

•Εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο,

•Ένταξη στο ΓεΣΥ επιπλέον καινοτόμων φαρμάκων, και

•Υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης, των δικαιούχων του ΓεΣΥ, για την ορθή χρήση του Συστήματος και τη μείωση των καταχρήσεων.

Από την πλευρά του ο ΟΑΥ σημειώνει ότι προχώρησε στη λήψη σειράς μέτρων, καταρτίζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης με τέσσερις πυλώνες για την αποτελεσματική αντιμετώπισή των καταχρήσεων: τον έλεγχο συμπεριφοράς των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό παρόχων, την ανάλυση δεδομένων και ενίσχυση ελέγχων, τη δημιουργία κουλτούρας για ορθολογιστική χρήση του Συστήματος από τους δικαιούχους και προτροπή των δικαιούχων για αναφορά καταχρηστικών δραστηριοτήτων και την οργάνωση, στελέχωση, ανάπτυξη και βελτίωση των διαδικασιών.

Επίσης, εκτός από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για Αντιμετώπιση των Καταχρήσεων, ο ΟΑΥ θέτει ως προτεραιότητά του και άλλα ουσιώδη θέματα που αφορούν: την ένταξη  καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών, τον εμπλουτισμό του πακέτου υπηρεσιών, την αύξηση των επιλογών των ασθενών, την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και την υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών ώστε το Σύστημα να γίνει ακόμη πιο αποδοτικό.

Οφέλη στους ασθενείς

Σε δικό της μήνυμα η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) δηλώνει ότι η στήριξη της στο ΓεΣΥ ήταν καθοριστική, πιστεύοντας πρώτη σε αυτό και παλεύοντας με νύχια και με δόντια, ασκώντας πίεση εκεί και όπου χρειαζόταν ώστε σήμερα όλοι οι πολίτες της Κύπρου να απολαμβάνουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης, χωρίς διακρίσεις σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τον κάθε ένα πολίτη ξεχωριστά.

Όπως αναφέρει, «μερικά από τα σημαντικότατα οφέλη τα οποία απολαμβάνουμε όλοι μας σήμερα είναι η παροχή φαρμάκων με ελάχιστη συμπληρωμή 1 ευρώ όπως και η επιλογή φαρμάκων, η εισαγωγή του φαρμακείου της γειτονίας, η ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, η παροχή υπηρεσιών από άλλους επαγγελματίες υγείας, η πρόσβαση σε όλα τα κλινικά και ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια, η πρόσβαση σε υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας από σχεδόν όλα τα νοσηλευτήρια της Κύπρου και πολλά άλλα».

Αναφερόμενη στα κενά και στις αδυναμίες που παρουσιάζει το ΓεΣΥ, τονίζει ότι η ΟΣΑΚ αναδεικνύει σε καθημερινή βάση, προσπαθώντας μέσα από τις δικές της παρεμβολές και επιρροή να αναδείξει με σκοπό τη βελτιστοποίηση του συστήματος.

 Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα