ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρέχουν με νέα μέτρα για αποφυγή lockdown

22 Νοεμβρίου 2021, 07:38

images

Υπό το βάρος της αύξησης των κρουσμάτων και του κινδύνου επιβολής νέου lockdown που θα πλήξει την οικονομία, η κυβέρνηση τρέχει να σώσει τα Χριστούγεννα με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά και να θέσει προ των ευθυνών τους όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Το στίγμα των νέων μέτρων έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σάββατο, τονίζοντας ότι «τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν».

«Προκειμένου να αποφύγουμε το ολικό lockdown κάποιοι πρέπει να αποκλειστούν, ανεξάρτητα του πόσο σεβόμαστε τις απόψεις τους. Δεν έχουμε επιλογή, αν δεν θέλουμε να οδηγήσουμε επιχειρήσεις στη χρεοκοπία για το πείσμα κάποιων. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η ατομική ευθύνη είναι και κοινωνική ευθύνη», σημείωσε.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε στην εξίσωση και περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν ειδικά τους ανεμβολίαστους, διαμηνύοντας ότι «η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει μια περίοδο ‘χάριτος’ εναποθέτοντας τις ελπίδες στους walk in εμβολιασμούς οι οποίοι από σήμερα θα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το απόγευμα, ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αλλά και να θωρακιστούν όσοι χρήζουν άμεσα της τρίτης δόσης».

Διαδοχικές συναντήσεις υπουργού Υγείας 

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, γνωστοποίησε ότι θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει τόσο για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας όσο και για τις εισηγήσεις των επιστημόνων, η τελική όμως πρόταση η οποία θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, θα διαμορφωθεί στη σύσκεψη που θα έχει αργότερα τετ α τετ ο κ. Χατζηπαντέλας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, το σενάριο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Υγείας προβλέπει την απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών σε clubs, γήπεδα, θέατρα και κινηματογράφους.

Ο κ. Χατζηπαντέλας δήλωσε ότι «μπορεί να μην πάμε σε lockdown στους ανεμβολίαστους, αλλά σε κάποιους περιορισμούς στις διακινήσεις τους. Προσπαθούμε συνέχεια να τους ενημερώνουμε, αλλά από τη στιγμή που για δικούς τους λόγους έχουν αποφασίσει να μην εμβολιάζονται, η κυβέρνηση θα πάρει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζεται, για να προστατεύσει τον υπόλοιπο πληθυσμό», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε ότι αφορά τα μέτρα για τον γενικό πληθυσμό εξετάζεται το ενδεχόμενο αριθμητικού περιορισμού στις ιδιωτικές συναθροίσεις και στις κοινωνικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης το ενδεχόμενο υποχρεωτικής προσκόμισης αρνητικής εξέτασης από όλους, εμβολιασμένους και μη, σε εκδηλώσεις, νοσοκομεία και κλειστές δομές και χώρους αυξημένου συγχρωτισμού.

Την ίδια ώρα, υπό συζήτηση βρίσκεται και η επιστροφή στην τηλεργασία, καθώς και η διενέργεια self - test από τους πολίτες.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για ακύρωση του SafePass μετά την παρέλευση 7 μηνών, όσων πολιτών δεν προχωρήσουν στη λήψη της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Στο μενού μπαίνει επίσης, η κατάργηση όλων των προγραμματισμένων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Αυστηροποίηση μέτρων σε Δημοτικά και Πανεπιστήμια 

Με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς στα σχολεία φαίνεται να κερδίζει έδαφος η πρόταση για απαγόρευση της διοργάνωσης χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, καθώς επίσης και η μείωση του ποσοστού παρουσίας των φοιτητών στα πανεπιστήμια, τόσο για τα θεωρητικά μαθήματα, όσο και για τα εργαστήρια. Άλλο ένα μέτρο που εξετάζεται, είναι το να επισκέπτονται τα σχολεία και Πανεπιστήμια σε τακτική βάση, μονάδες δειγματοληψίας για έλεγχο.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και κατάρτιση πλάνου μέτρων τα οποία θα εφαρμόζονται ή θα αίρονται ανάλογα με τους επιδημιολογικούς δείκτες. Το πλάνο ενδεχομένως να περιλαμβάνει μέτρα όπως κλείσιμο των χώρων εστίασης, όπου θα έχει εντοπιστεί μεγάλη αλυσίδα κρουσμάτων.

Χθες εντοπίστηκαν 212 νέα περιστατικά από συνολικά 43,821 τεστ ανίχνευσης, με το ποσοστό θετικότητας να κυμαίνεται στο 0.48%. Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 105 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 35 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα