ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τρέχει να προλάβει απεργία ΚΥΣΟΑ ο ΠτΔ - Τί ζητούν τα άτομα με αναπηρίες

12 Δεκεμβρίου 2023, 06:00

images

Συνάντηση με εκπροσώπους της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο αφού, όπως υποστήριξαν, αντιμετώπισαν πρωτοφανή αδιαφορία εκ μέρους της κυβέρνησης ως προς το αίτημα τους για πραγματοποίηση συνάντησης.

Σύμφωνα με το υπόμνημα που απέστειλε η ΚΥΣΟΑ  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το οποίο εξασφάλισε το YgeiaWatch, σκοπός της συνάντησης  είναι η υποβολή των απόψεων και θέσεών της σε σχέση με τα χρόνια ελλείμματα δημόσιων ενταξιακών πολιτικών αλλά και τις παραβιάσεις, όπως σημειώνουν, αναφαίρετων, θεμελιωδών δικαιωμάτων της συμμετοχής και της ενσωμάτωσης στην κοινότητα των ατόμων με αναπηρία.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΚΥΣΟΑ θα καταθέσουν τις απόψεις τους για τους τρόπους υλοποίησης του οράματός τους για ένα ευρύ και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία, με το οποίο να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των πολιτών με αναπηρίες.

Απαιτούν ενεργό συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων

Μια από τις πιο σημαντικές και επείγουσες διεκδικήσεις της Συνομοσπονδίας, όπως τονίζουν, είναι η ενεργός συμμετοχή και πλήρης εμπλοκή της ΚΥΣΟΑ σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και η εκπροσώπηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων με αναπηρίες σε εθνικό επίπεδο στο διάλογο και σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με την κυπριακή πολιτεία, σε θεσμούς που έχουν να κάνουν και αφορούν άμεσα τη ζωή, την ανεξάρτητη διαβίωση, την εκπαίδευση, την υγεία, την αποκατάσταση, την εργασία, την απασχόληση, τον πολιτισμό και τη συμμετοχή τους στην πολιτική και δημόσια ζωή.

Συγκεκριμένα, ζητούν από τον ΠτΔ όπως παρέμβει προσωπικά για την επαναδραστηριοποίηση της Εθνικής Αρχής Μεταφορών, της Συμβουλευτικής Επιτροπής Προσβασιμότητας και του Συμβουλευτικού Σώματος Ηλικιωμένων και αναπήρων.

Την ίδια ώρα, αίτημα του κινήματος, είναι η κατάργηση των παραβιάσεων αναφαίρετων ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρίες, των γονέων και κηδεμόνων των πολιτών με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και των οικογενειών τους, σε διάφορους τομείς της ζωής όπως η κοινωνική συμμετοχή και ενσωμάτωση, η προσβασιμότητα, η ίση αναγνώριση ενώπιον του νόμου, η ανεξάρτητη διαβίωση, η  εκπαίδευση, υγεία, εργασία.

 Πάγια ζητήματα που απασχολουν την ΚΥΣΟΑ είναι:

  • υιοθέτηση και εφαρμογή μιας προσέγγισης της αναπηρίας βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα «human rights-based approach».
  • Αύξηση της οικονομικής υποστήριξης της ΚΥΣΟΑ, των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους,
  • Κατάργηση της συλλογής χρημάτων για τα άτομα με αναπηρίες μέσω της διοργάνωσης εράνων και άλλων δραστηριοτήτων, θεσμών εμπορευματοποίησης της αναπηρίας, με τους οποίους διαφωνεί πλήρως σύσσωμο το κίνημα των ατόμων με αναπηρία.
  • Διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα επίπεδα και διάθεση αυξημένων ανθρώπινων, τεχνικών και οικονομικών πόρων και εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκληρωμένης νομοθεσίας, που να διασφαλίζει την εφαρμογή στην πράξη της αρχής του καθολικού σχεδιασμού σε κτίρια, προϊόντα, υπηρεσίες και δημόσιες ιστοσελίδες/ιστοχώρους,
  • Τερματισμό της από μέρους της πολιτείας χρήσης ορισμών και όρων που δε συνάδουν με τη φιλοσοφία, το γράμμα και το πνεύμα της Σύμβασης (περιλαμβανομένης της προσέγγισης της αναπηρίας βασισμένης στα ανθρώπινα δικαιώματα), όπως είναι η χρήση όρων: ειδικές ανάγκες, καθυστερημένα άτομα, ανίκανα άτομα, ειδικές ικανότητες, άτομα μειωμένου νοητικού, και διαγραφή τους από όλες τις νομοθεσίες, πολιτικές και προγράμματα που αφορούν τα άτομα με αναπηρίες.
  • Συμπερίληψη της διάστασης του φύλου σε όλες τις νομοθεσίες, πολιτικές και προγράμματα για τα άτομα με αναπηρία και διαμόρφωση, σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών και πρακτικών για τις γυναίκες με αναπηρίες όπως απαραίτητες, κατάλληλες και εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μονογονεϊκές οικογένειες, ειδικότερα τις γυναίκες με αναπηρίες και τις γυναίκες που έχουν παιδιά με αναπηρίες και ζουν μόνες.
  • Διασφάλιση του δικαιώματος φοίτησης των παιδιών με αναπηρίες σε ένα σύστημα ενιαίας εκπαίδευσης.
  • Χρηματοδότηση της διαμονής/φιλοξενίας σε κέντρα αποκατάστασης, υποστήριξης και φροντίδας που λειτουργούν σε χώρους που είναι προσβάσιμοι για όλα τα άτομα με αναπηρίες, και
  • Ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές για την υγεία και τις εν εξελίξει νομικές τροπολογίες, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας.

 Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα