ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τραύμα: Αποτελεί το 60% θανάτων στην παιδική ηλικία

05 Φεβρουαρίου 2024, 06:00

images

Το τραύμα παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου για τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες της ζωής και αποτελεί το 60% των θανάτων στην παιδική ηλικία και το 8 – 10% του συνόλου των θανάτων.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει αναγνωρίσει το τραύμα ως νόσο και ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της υγειονομικής περίθαλψης του αιώνα λόγω της σημαντικής θνητότητας, νοσηρότητας, ψυχοκοινωνικών και οικονομικών του επιπτώσεων.

Αν και η πρόληψη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, σειρά μελετών έχει αναδείξει ότι τα Κέντρα Τραύματος μειώνουν την θνητότητα από σοβαρό τραύμα κατά 25%.

Δράση Κέντρου Τραύματος

Μιλώντας στο YgeiaWatch, o Διευθυντής Χειρουργικής/ Κέντρου Τραύματος του ΓΝ Λευκωσίας, Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, ανέφερε ότι η θεσμοθέτηση της λειτουργίας του Κέντρου Τραύματος (ΚΤ) του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας – ΟΚΥπΥ, είναι ένα ακόμα μέτρο βελτίωσης της ποιότητας και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον γιατρό, κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του Κέντρου, από τον Ιανουάριο του 2023, από το Κέντρο Τραύματος πέρασαν εκατοντάδες ασθενείς, εκ των οποίων οι 625 χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, το 15% των περιστατικών που κατέληξαν στο Κέντρο Τραύματος, αφορούσαν διατιτραίνον τραύματα ενώ το 85% αμβλύ τραυματισμούς (σωματικό τραύμα που συμβαίνει συχνά σε συγκρούσεις οδικής κυκλοφορίας, άμεσα χτυπήματα, ατυχήματα στο σπίτι ή στην εργασία, εγκληματικές επιθέσεις και τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αθλημάτων).

Την ίδια ώρα, το Κέντρο Τραύματος μέσω των Πρώτων Βοηθειών, προσφέρει υπηρεσίες σε περίπου 900 περιστατικά μηνιαίως, τα οποία τυγχάνουν αξιολόγησης και περίθαλψης, χωρίς να γίνει εισαγωγή για νοσηλεία.

Σύμφωνα με τον Δρ Γεωργίου, συγκριτικά με το 2019, οι ημέρες νοσηλείας των ασθενών μειώθηκαν από 10,9 στις 6,7 και παράλληλα μειώθηκε και ο χρόνος παραμονής ενός τραυματία στις «Πρώτες Βοήθειες».

«Πριν τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος, ο χρόνος αυτός ήταν 200 λεπτά. Πλέον η παραμονή ενός τραυματία στις Πρώτες Βοήθειες και αφού ενεργοποιηθεί η Ομάδα Τραύματος, είναι μόλις 7-13 λεπτά», είπε.

Αποστολή του Κέντρου Τραύματος, εξηγεί ο Δρ Γεωργίου  είναι η παροχή ολοκληρωμένης, υψηλού επιπέδου, φροντίδας του σοβαρά τραυματισμένου ασθενή, βασισμένη σε διεθνή πρότυπα αλλά και η βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των τραυματιών και των οικογενειών τους σε όλη την Κύπρο, μέσω της κλινικής αριστείας, καινοτομίας, εκπαίδευσης, έρευνας και πρόληψης.

Όπως επισημαίνει ο γιατρός, απαραίτητη προϋπόθεση για τη βέλτιστη λειτουργία και πιστοποίηση του ΚΤ είναι το Αρχείο Τραύματος (Trauma Registry) στο οποίο γίνεται η συλλογή δεδομένων που περιγράφουν το συμβάν του τραυματισμού, δημογραφικά στοιχεία, προνοσοκομειακές πληροφορίες, διάγνωση, θεραπεία, αποτελέσματα και κόστος.

«Τα δεδομένα είναι ακριβή, έγκυρα και αξιόπιστα, γι' αυτό η ανάλυση τους μας βοηθά να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με το τραύμα στην χώρα μας, ώστε να βελτιώσουμε τη φροντίδα και ασφάλεια των ασθενών , να αξιολογούμε τις εκπαιδευτικές ανάγκες, να παράγουμε έρευνα και να αναπτύξουμε καλύτερους τρόπους πρόληψης του τραύματος», προσθέτει.

Η υπηρεσία του Κέντρου Τραύματος, υπογραμμίζει ο Δρ Γεωργίου, ανταποκρίνεται σε κάθε κλήση έκτακτης ανάγκης 24 ώρες το 24ωρο, 7 φορές την εβδομάδα.

 Μέσω του Κέντρου Τραύματος προσφέρεται σε ενήλικες και παιδιά, βοήθεια για ένα ευρύ φάσμα σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή τραυματισμών και κρίσιμων καταστάσεων που προκύπτουν από: 

  • Επιθέσεις και άλλη βία
  • Πνιγμό
  • Πτώσεις
  • Φωτιές
  • Πυροβολισμούς, μαχαιρώματα και άλλη βία
  • Τροχαία ατυχήματα
  • Φυσικές καταστροφές
  • Ατυχήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό

Η Ομάδα Τραύματος περιλαμβάνει θεράποντα χειρουργό τραύματος, ειδικευόμενο χειρουργικής, ειδικευόμενους, νοσηλευτές, τεχνικό απεικονίσεων τεχνικό εργαστηρίου και τεχνικό υπερήχων.

«Κατά την παραλαβή ενός τραυματία από ασθενοφόρο και αφού αξιολογηθούν συγκεκριμένα κλινικά κριτήρια, ενεργοποιείται άμεσα η Ομάδα Τραύματος (ΟΤ). Μέσω application στέλνεται ALERT στα κινητά όλων όσων στελεχώνουν το Τμήμα Χειρουργικής Τραύματος και σε λιγότερο από 3 λεπτά, συγκεντρώνονται στο χώρο αναζωογόνησης του ΤΑΕΠ και περιμένουν τον ασθενή για να τον παραλάβουν. Με την άφιξη του ασθενή όλα είναι έτοιμα για την περίθαλψή του», σημειώνει ο ειδικός.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Τραύματος στελεχώνεται από πέντε εξειδικευμένους χειρουργούς και νοσηλευτικό προσωπικό με πολύχρονη εμπειρία και συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του βαριά τραυματισμένου ασθενή.

Επιπλέον, διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο χειρουργείο στον χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και Ομάδα Τραύματος, με επικεφαλής τον χειρουργό τραύματος, έτοιμη ανά πάσα στιγμή για την αρχική αναζωογονητική αντιμετώπιση που απαιτείται για τον πολυτραυματία και εν συνεχεία για τον συντονισμό της θεραπευτικής στρατηγικής.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα