ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τον Σεπτέμβρη αναμένεται η κατοχύρωση των διατροφολόγων

01 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Τον Σεπτέμβρη αναμένεται η νομική κατοχύρωση του επαγγέλματος των διατροφολόγων σύμφωνα με τον «Ο περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Διαιτολόγων και Διατροφολόγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022», μετά από 19 χρόνια συζήτησης του εν λόγω θέματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας συζητήθηκε το θέμα της νομικής κατοχύρωσης του επαγγέλματος του διατροφολόγου και η δημιουργία πειθαρχικού συμβουλίου προσθέτοντας ότι ως Επιτροπή στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.

«Έχει γίνει καλή δουλειά εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και θα συζητηθεί στις επόμενες 1-2 συνεδρίες το αργότερο, για να προχωρήσει το νομοσχέδιο. Αναμένεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχει προχωρήσει», δήλωσε.

Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρία σχολίασε ότι «οι εμπλεκόμενες ομάδες κατέθεσαν τις απόψεις τους και το Υπουργείο Υγείας και η Νομική Υπηρεσία θα τις εξετάσουν ούτως ώστε το νομοσχέδιο να οδηγηθεί στη Βουλή για ψήφιση».

Ζητούν δίκαιη νομοθεσία

Σύμφωνα με πληροφορίες του YgeiaWatch, ομάδα ενδιαφερόμενων επαγγελματιών Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, η οποία έχει διαφορετικές θέσεις από τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Κύπρου, εκφράζει την άποψη ότι η νομοθεσία αυτή θα πρέπει να είναι δίκαιη για όλους και να εναρμονίζεται πλήρως με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Ακόμη, όπως υποστηρίζουν οι υφιστάμενες νομοθετικές πρόνοιες αναγκάζουν αποφοίτους αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών να εγγράφονται σε επαγγελματικούς συνδέσμους άλλων χωρών χωρίς να ασκούν το επάγγελμα εκεί, μόνο και μόνο για να τους αναγνωρίζει το Συμβούλιο στην Κύπρο. Αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και αναγνωρίζει προνόμια και δικαιώματα στη βάση άσκησης εξουσίας από διοικητικά όργανα άλλων χωρών, τονίζουν.

Όπως επισημαίνουν, το νομοσχέδιο προωθεί τα συμφέροντα κάποιας μικρής ομάδας επαγγελματιών σε βάρος των υπολοίπων και τόσα χρόνια υπήρχε άγνοια από την Επιτροπή Υγείας. Η ομάδα των ενδιαφερόμενων επαγγελματιών είναι αισιόδοξη για μια γόνιμη συζήτηση με την Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Το εν λόγω θέμα αφορά τον περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων, Διαιτολόγων και Διατροφολόγων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 και κύριο στόχο έχει την τροποποίηση του περί Εγγραφής Επιστημόνων Τροφίμων και Διαιτολόγων Νόμου, ώστε να κατοχυρωθεί το επάγγελμα του διατροφολόγου, να αναθεωρηθούν οι ρυθμίσεις που προνοούνται στον βασικό νόμο για τα προσόντα των διαιτολόγων και κλινικών διαιτολόγων, να καθοριστούν τα καθήκοντα των διαιτολόγων, κλινικών διαιτολόγων και διατροφολόγων και να δημιουργηθεί Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα