ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Υπουργείο Υγείας πρωτοστάτης στη μάχη κατά καρδιακών αρρυθμιών

16 September 2023, 14:48

images

Το Υπουργείο Υγείας είναι πρωτοστάτης και σύμμαχος των γιατρών στη μάχη για την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών και γενικότερα των καρδιοπαθειών, δήλωσε το Σάββατο η Υπουργός Υγείας, Δρ Πόπη Κανάρη.  

Σε χαιρετισμό της στην Επιστημονική Ημερίδα της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λευκωσίας για τις καρδιακές αρρυθμίες και τις νέες εξελίξεις στον τομέα, σημείωσε ότι η προώθηση νομοθεσιών και στρατηγικών, η διασφάλιση της ποιότητας των νοσηλευτηρίων και η παροχή απρόσκοπτης στήριξης στους επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας είναι καθήκον του Υπουργείου.

Η Υπουργός ανέφερε ότι οι καρδιακές αρρυθμίες αποτελούν «ένα από τα δυσκολότερα θέματα στην καρδιολογία» και ότι η επιστημονική πρόοδος και η εμφάνιση νέων τεχνικών και συσκευών καθιστούν την αρρυθμιολογία ένα από τα ταχύτατα αναπτυσσόμενα κομμάτια της καρδιολογίας.

Σημείωσε ότι τέτοιες ημερίδες «αποτελούν αναντίλεκτα μια αναγκαιότητα», καθώς, η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στις νέες αυτές τεχνικές και θεραπείες αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητο εργαλείο στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

«Με τα συνεχή άλματα της επιστήμης θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για τα ουσιαστικά οφέλη της καρδιολογικής επιστήμης σε κάθε ασθενή», είπε.

Είπε ακόμη ότι είναι καθήκον του Υπουργείου Υγείας, ως φορέας χάραξης πολιτικής «να μεριμνήσουμε για τη μεταφορά γνώσης και εμπειριών στους επαγγελματίες υγείας και δη στο ιατρικό μας ικανό, δυναμικό». «Καθήκον μας επίσης», πρόσθεσε, είναι η προώθηση νομοθεσιών και στρατηγικών, η διασφάλιση της ποιότητας των νοσηλευτηρίων και η παροχή απρόσκοπτης στήριξης στους επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Η Υπουργός ευχαρίστησε τους καρδιολόγους, «για το ψηλό αίσθημα ευθυνών που φέρουν απέναντι στους ασθενείς τους, απέναντι στις εθνικές υπηρεσίες υγείας, κρατώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας, της ενημέρωσης και της συναδελφικής σύμπνοιας».

Κλείνοντας, η κ. Κανάρη διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους, ότι στη μάχη για την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών και γενικότερα των καρδιοπαθειών έχουν πρωτοστάτη και σύμμαχο το Υπουργείο Υγείας.

Στην Ημερίδα, που διοργανώθηκε από την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, συμμετείχαν καρδιολόγοι από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και συντονιστής της Ημερίδας, Δρ Παναγιώτης Αβρααμίδης, στον δικό του χαιρετισμό, είπε ότι οι αρρυθμίες είναι ένα πολύ ραγδαία εξελισσόμενο θέμα στην καρδιολογία με πολύ καινούργιες τεχνικές και συσκευές. Είπε ακόμη ότι η Καρδιολογική Κλινική έχει εξαιρετικούς γιατρούς και είναι περήφανος γι’ αυτό και ότι τα τελευταία δύο με τρία χρόνια έχει αναβαθμιστεί πολύ η Κλινική καθώς έχουν νέους αγγειογράφους και τελευταίας τεχνολογίας υπέρηχους καρδίας, και νέα μηχανήματα στον τομέα της Ηλεκτροφυσιολογίας, ενώ έχουν αρχίσει αυτό το καλοκαίρι την πρωτοποριακή εμφύτευση βηματοδοτών χωρίς καλώδια.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Δρ Χριστίνα Γιαννάκη, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συνεργασία του Υπουργείου με την Κλινική και με καρδιολόγους από το εξωτερικό για την θεραπεία ασθενών. Είπε ότι η Κλινική προσφέρει τα μέγιστα, ενώ τα δύο χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, «στάθηκε για να μην χαθούν ζωές μέσα σε εκείνη τη μεγάλη λαίλαπα του κορωνοϊού» και ότι αυτό οφείλεται στον καλό συντονισμό του Διευθυντή της και των συνεργατών του με το Υπουργείο Υγείας.

Ανέφερε ακόμη ότι η Κλινική θα πρέπει να πάει ένα μεγάλο βήμα πιο μπροστά «για να κρατηθούμε και να μπούμε μαζί σε αυτόν τον μεγάλο ανταγωνισμό που έχουμε και ειδικά μέσα σε αυτό το Σύστημα Υγείας», προσθέτοντας πως, με τη συνεργασία λύνονται πολλά θέματα.

Η Πρόεδρος της Κυπριακής Καρδιολογικής Εταιρείας, Δρ  Ήρα Ηρακλέους, ανέφερε ότι το αρρυθμιολογικό φορτίο στον καρδιοπαθή ασθενή καθορίζει και προδικάζει συχνά την πρόγνωση και την εξέλιξη της νόσου του, αλλά επεμβαίνει και καθορίζει και την ποιότητα και την διάρκεια της ζωής του.

Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις με την χρήση της βιοτεχνολογίας, πρόσθεσε, «αποτελούν όπλο στη φαρέτρα του σημερινού καρδιολόγου/ηλεκτροφυσιολόγου» ενώ η συνεχής ενημέρωση και επιστημονική συζήτηση επί των εξελίξεων αυτών είναι καθήκον όλων των καρδιολόγων που χειρίζονται καρδιολογικούς ασθενείς τον 21ο αιώνα.

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Πέτρος Αγαθαγγέλου, είπε ότι είναι περήφανοι «για τις εξαιρετικά σημαντικές επιστημονικές δραστηριότητες» της Καρδιολογικής Κλινικής. Σημείωσε ότι, η συνεχής επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας στον τομέα εξειδίκευσής τους αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που συμβάλλει όχι μόνο στην προσωπική επαγγελματική ανάπτυξή τους αλλά και ευρύτερα στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εντός και εκτός του Συστήματος Υγείας.  

Ανέφερε ακόμη ότι την ίδια ώρα, οι γιατροί απαιτούν αναγνώριση επιστημονική και όχι τεχνοκρατική και αναφέρθηκε στην ανάγκη για έμπρακτη επένδυση στην υγεία, στους γιατρούς, στην ποιότητα και αξιοπρέπεια.

Σχετικά Άρθρα