ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού δίπλα στα άτομα με αυτισμό

03 Απριλίου 2024, 12:14

images

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται έμπρακτα δίπλα στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για Άτομα με Αυτισμό και φέτος, φωτίζοντας με μπλε, μαζί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Κυπριακό Μουσείο και τα κάστρα της Πάφου, της Λεμεσού και της Λάρνακας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας ενημέρωσης, κατά την οποία φωτίζονται σημαντικά μνημεία και τοπόσημα, ανά την υφήλιο, είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Β. Κασσιανίδου.

Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση την Τρίτη που οργάνωσε ο Σύνδεσμος για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, η κ. Κασσιανίδου ανέφερε ότι με τη φωταγώγηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το Υφυπουργείο Πολιτισμού επιθυμεί να τονίσει την ανάγκη για διαρκή εκπαίδευση, φροντίδα, ουσιαστική στήριξη και κυρίως αποδοχή όσων η ζωή επηρεάζεται από αυτή την πάθηση, η οποία στις μέρες μας αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

«Πεποίθηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι ότι όλοι οι συνάνθρωποί μας πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά, αρχαία και σύγχρονη, υλική και άυλη. Ο πολιτισμός μας, δεν αποτελεί μόνο τον ζωντανό πυρήνα της κοινωνίας μας, αλλά ανήκει στην κοινωνία μας, για αυτό και είναι δικαίωμα όλων των πολιτών να απολαμβάνουν όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού μας», πρόσθεσε.

Με γνώμονα αυτή τη μοναδική σημασία του πολιτισμού μας, ως πολιτεία και ως κοινωνία, είπε, οφείλουμε να εργαστούμε για το κοινό όφελος, ώστε να αναδείξουμε τη διαφορετικότητα ως κανονικότητα.

«Η πολιτιστική μας κληρονομιά, ως συνονθύλευμα διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων που αναπτύχθηκαν μέσα στο χώρο και τον χρόνο, καθίσταται η πιο κατάλληλη αφετηρία για όλες τις απαραίτητες δράσεις που έχουμε χρέος να αναλάβουμε για την εξάλειψη περασμένων κοινωνικών στερεοτύπων, με σκοπό τη συμπερίληψη. Εφόσον όλοι είμαστε ίσα μέρη αυτού του ποικίλου πολιτιστικού ψηφιδωτού, η κοινωνική αλλαγή μπορεί να επέλθει μόνον όταν καλλιεργήσουμε το σεβασμό απέναντι σε όλα τα μέλη της κοινωνίας, αρχής γενομένης με τους συμπολίτες μας με αναπηρίες, ορατές και αόρατες», συμπλήρωσε.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, στόχος του Υφυπουργείου Πολιτισμού είναι να συμβάλει ενεργά στην Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης της Κυβέρνησης για την Αναπηρία, υλοποιώντας μια σειρά δράσεων.

«Αναπτύσσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους χώρους πολιτισμού, μέσα από την ανάπτυξη υποδομών, ενώ επιδιώκουμε να καταστήσουμε τα θέατρα, τα μουσεία και τα μνημεία μας σε χώρους δημιουργικής απασχόλησης. Ήδη, δράση που προώθησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ως στόχο συνάνθρωποί μας με αυτισμό να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους και να αναπτύξουν τη φαντασία τους με έναυσμα τα ερεθίσματα ενός αρχαιολογικού χώρου και την ηρεμία της φύσης – στοιχεία δηλαδή που άμεσα και αβίαστα συνάδουν με τις ανάγκες των παιδιών με αυτισμό, μακριά από την οπτική ή ηχητική ρύπανση της σύγχρονης ζωής», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα