ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το χρονοδιάγραμμα για Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης

22 September 2023, 18:03

images

Απαντήσεις δίνει η Υπουργός Υγείας κ. Πόπη Κανάρη σε ο,τι αφορά ερώτημα που υπέβαλε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου σχετικά με τον έλεγχο των ιατρικών πράξεων.

Στο ερώτημα της προς την Υπουργό η κ. Χαραλαμπίδου ζητούσε να ενημερωθεί κατά πόσο θα γίνουν άμεσα  ενέργειες για την εισαγωγή του Medical Audit αλλά και ενημέρωση σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα υιοθέτησης και εφαρμογής του.

Όπως σημειώνει η κ. Χαραλαμπίδου, κατά παραδοχή του προέδρου του ΟΑΥ, αυτό θα έπρεπε να είχε εισαχθεί προ της εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

«Με το Medical Audit ελέγχονται οι ιατρικές πράξεις, η ποιότητα των ιατρικών πράξεων και σίγουρα προλαμβάνονται τυχόν καταχρηστικές πράξεις. Αυτό συνεπάγεται τη βέλτιστη ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών», εξηγεί.

Σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού Υγείας, η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης έχει εγκριθεί βάσει απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου και περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου για την περίοδο 2021-2026, με συνολική χρηματοδότηση €3.000.000.

Βασικός στόχος του έργου όπως αναφέρει η κ. Κανάρη, είναι  η προετοιμασία, ο έλεγχος και η αξιολόγηση από ομάδα εμπειρογνωμόνων, τουλάχιστον 90 κλινικών πρωτοκόλλων, που θα βασίζονται στην ιατρική, βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων και στις Οδηγίες Κλινικής Πρακτικής.

Παράλληλα, στόχος είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας (συμβεβλημένους με το ΓΕΣΥ και μη), σε όλες τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες (ΚΚΟ), κλινικές διαδρομές και πρωτόκολλα.

Όπως ενημερώνει η Υπουργός , η αγορά υπηρεσιών για διαχείριση του έργου για την ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης,  έχει κατακυρωθεί κατόπιν διαγωνισμού.

Προγραμματισμός: 

  • 2ο τρίμηνο 2023 - Σχεδιασμός μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης
  • 3ο τρίμηνο 2023 - Αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων για ετοιμασία πρωτοκόλλων,  clinical audit και peer review.
  • 4ο τρίμηνο 2024 - Ολοκλήρωση 50 κλινικών πρωτοκόλλων 
  • Ολοκλήρωση 40 κλινικών πρωτοκόλλων (2ο τρίμηνο 2025)
  • 2ο τρίμηνο 2025 - Σχεδιασμός και εφαρμογή πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και ετοιμασία νομοθετικού πλαισίου αποστολής και λειτουργίας Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης.  

 Κλείνοντας η Υπουργός διευκρινίζει ότι, στα πλαίσια του έργου αυτού  θα εφαρμοστεί αρχικά ο έλεγχος των κλινικών πράξεων (Clinical Audit) για τα πρώτα 90 κλινικά πρωτόκολλα και στη συνέχεια ο ρόλος αυτός θα αναληφθεί από το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης που θα δημιουργηθεί.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα