ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το πλάνο Υπ. Υγείας κατά της ευλογιάς των πιθήκων

25 Ιουλίου 2022, 12:46

images

Το πλάνο του Υπ. Υγείας κατά της ευλογιάς των πιθήκων παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για αξιολόγηση του επιπέδου ετοιμότητας της Κύπρου, έπειτα από τον συναγερμό που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε διεθνές επίπεδο το απόγευμα του Σαββάτου για την νόσο αυτή, το πλάνο για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων θα λειτουργήσει αρχικά με 10 κλίνες και ακολούθως ανάλογα με την εξέλιξη των δεδομένων θα γίνουν οι ανάλογες αλλαγές. Το πλάνο θα αξιολογείται συνεχώς, είπε, και εάν πρέπει να βελτιωθεί θα το πράξουν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τους συνεργάτες του και παράλληλα την ετοιμότητα του Υπουργείου του για τη «νέα πανδημία», που ταλανίζει τον  κόσμο τις τελευταίες ημέρες.

Σε  ερώτηση εάν θα αναμένουν περισσότερες κατευθυντήριες οδηγίες και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί κάτι επιπρόσθετο στο υφιστάμενο πλάνο, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «λάβαμε αυτές τις διαδικασίες χθες το βράδυ και έχουν δοθεί σε όλους τους συνεργάτες μας σήμερα, κατά τη  διάρκεια της σύσκεψης. Κάποιες εισηγήσεις από αυτές τις κατευθυντήριές  γραμμές, που έχουν σταλεί χθες βράδυ, θα τις υλοποιήσουμε άμεσα».

Αναφορικά με την άφιξη των εμβολίων, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε πως θα υπάρξει σήμερα ενημέρωση για το πότε θα φθάσουν στην Κύπρο. Σημείωσε ότι «γίνεται μια προσπάθεια να σταλούν εμβόλια στις χώρες που έχουν αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά την ακριβή ημέρα άφιξης θα τη γνωρίζουμε σήμερα»

Ο Υπουργός Υγείας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε και σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, συζητήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με τη νόσο και αποφασίστηκε όπως, εντός των επόμενων ημερών, αποσταλούν περαιτέρω κατευθυντήριες οδηγίες ως προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση των επιβεβαιωμένων περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων.

Ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Κύπρος Σταυρίδης, δήλωσε ότι επί του παρόντος έχουν διερευνηθεί 10 ύποπτα περιστατικά, τα οποία εν τέλη ήταν αρνητικά και δεν συνδέονταν με την νόσο της ευλογιάς των πιθήκων. Πρόσθεσε ότι το σχέδιο δράσης έχει μπει σε εφαρμογή και έχει δείξει επιτυχή σημάδια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ως εργαστήρια αναφοράς για τα περιστατικά της νόσου ευλογιάς των πιθήκων έχουν οριστεί το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και το εργαστήριο του Ινστιτούτου Νευρολογίας.

Ταυτόχρονα, έχουν καθοριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ ως νοσοκομεία αναφοράς, για τη νοσηλεία των ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών, ενηλίκων και παιδιών, αντίστοιχα.

Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που δεν καταγράφηκαν επιβεβαιωμένα περιστατικά μέχρι στιγμής, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νόσου, προβαίνοντας σε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα σχετικά πρωτοκόλλα για τη διαχείριση τόσο των επιβεβαιωμένων περιστατικών, όσο και των στενών επαφών τους.

Σημειώνεται ότι τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ακόμη, η μετάδοση μεταξύ των ατόμων γίνεται είτε μέσω επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του ασθενή, ή/και μέσω μολυσμένων αντικειμένων, ή/και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

Επίσης, περισσότερα από 16.000 περιστατικά της νόσου έχουν καταγραφεί σε πέραν των 70 χωρών, με τα κρούσματα να εντοπίζονται κυρίως σε άτομα με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους.

Εγκρίθηκε εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Άδεια σε εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας  Bavarian Nordic.

Το εμβόλιο ονομάζεται Imvanex και είναι κατάλληλο για προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, όπως συνέστησε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η έγκριση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε συναγερμό υψηλού επιπέδου, κηρύσσοντας το ταχέως εξαπλούμενο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την  υγεία.

Παρόλα αυτά, η έγκριση ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και  τη Νορβηγία, ανέφερε η Bavarian Nordic σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η  ανάπτυξη του Imvanex κατέστη δυνατή χάρη σε σημαντικές επενδύσεις από  την Κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα