ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Πεκίνο και η Σεντζέν χαλαρώνουν περιορισμούς

03 Δεκεμβρίου 2022, 12:40

images

Οι κάτοικοι του Πεκίνου γιόρταζαν την απομάκρυνση των χώρων διεξαγωγής τεστ για κορωνοϊό, ενώ στη Σεντζέν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα ζητείται πλέον από όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ, καθώς χαλαρώνουν κάποιοι από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας.

Αν και τα ημερήσια κρούσματα εξακολουθούν να κυμαίνονται σε επίπεδα- ρεκόρ, κάποιες πόλεις κάνουν βήματα προς τη χαλάρωση των κανόνων για καραντίνα, αίροντας την υποχρέωση για τεστ, καθώς η Κίνα προσπαθεί να τροποποιήσει την πολιτική της «μηδενικής covid» εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης και αγανάκτησης των πολιτών.

Στη Σεντζέν οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν θα απαιτείται πλέον όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς ή εισέρχονται σε πάρκα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, κάτι που έχουν ήδη πράξει οι αρχές στην Τσενγκντού και τη Τιανζίν.

Πολλά κέντρα διεξαγωγής τεστ στο Πεκίνο επίσης έχουν κλείσει, καθώς πλέον δεν απαιτείται αρνητικό τεστ προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα σούπερ μάρκετ και από τη Δευτέρα στο μετρό. Σε πολλούς άλλους χώρους, περιλαμβανομένων των γραφείων, παραμένει υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού τεστ.

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, η Κίνα είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία στον κόσμο που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικού κορωνοϊού», επιβάλλοντας lockdown, καραντίνα στους ασθενείς και συχνά τεστ για τον πληθυσμό. Οι κινεζικές αρχές τονίζουν ότι αυτό είναι απαραίτητο για να σωθούν ζωές και να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας.

Το Πεκίνο άρχισε να χαλαρώνει την προσέγγιση αυτή τον προηγούμενο μήνα, καλώντας τις τοπικές αρχές να επιβάλλουν πιο στοχευμένα μέτρα.

Εξάλλου μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στην πόλη Ουρούμτσι στα τέλη Νοεμβρίου προκάλεσε το ξέσπασμα διαδηλώσεων κατά των μέτρων, ένα πρωτοφανές γεγονός για την Κίνα.

Η Κίνα αναμένεται να χαλαρώσει και άλλο σε εθνικό επίπεδο τις απαιτήσεις για τεστ και να επιτρέπει στους ασθενείς με κορωνοϊό και στις στενές τους επαφές να μένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια συνάντησής του με αξιωματούχους της ΕΕ στο Πεκίνο την Πέμπτη απέδωσε τις κινητοποιήσεις στη χώρα του στους νέους που έχουν αγανακτήσει έπειτα από χρόνια περιορισμών λόγω του κορωνοϊού. Ο Σι πρόσθεσε εξάλλου ότι το στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, που επικρατεί αυτή την περίοδο, ανοίγει τον δρόμο για λιγότερους περιορισμούς, επεσήμαναν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο την ανακούφιση πολλών συνοδεύουν και οι ανησυχίες, κυρίως όσων ανήκουν σε πιο ευάλωτες ομάδες.

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αναμένουν ακόμη σημαντικό άνοιγμα της Κίνας, τουλάχιστον πριν τον Μάρτιο του 2023, επικαλούμενοι τον στόχο της Κίνας να έχει καταφέρει να εμβολιάσει σημαντικό ποσοστό των ηλικιωμένων χάρη στη σχετική εκστρατεία που μόλις ξεκίνησε.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των θανάτων στην Κίνα, αν αυτή ανοίξει εντελώς, κυμαίνονται από 1,3 εκατομμύριο ως περισσότερα από δύο εκατομμύρια, αν και κάποιοι ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θανάτων μπορεί να μειωθεί δραστικά, αν δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως θεμελιώδης απομάκρυνση από την πολιτική 'μηδενικής covid', αλλά περισσότερο ως προσπάθεια αυτή να γίνει πιο στοχευμένη και λιγότερο κοστοβόρα. Ο στόχος παραμένει τα κρούσματα να μειωθούν γύρω στο μηδέν», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Capital Economics.

«Η εναλλακτική του να αφήσουν τον ιό να εξαπλωθεί ευρέως προτού περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν προλάβει να εμβολιαστούν και προτού αυξηθούν οι ικανότητες του συστήματος υγείας θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε σχέση με πολλές ασιατικές χώρες που άνοιξαν νωρίτερα», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα