ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το οικογενειακό γεύμα συμβάλει στην ανάπτυξη του ατόμου

31 Ιουλίου 2022, 06:00

images

Ένας σημαντικός παράγοντας για την καλύτερη ανάθρεψη των παιδιών, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά αποτελεί ο θεσμός του οικογενειακού γεύματος, το οποίο συνιστάται να διεξάγεται όσο πιο τακτικά γίνεται με όλα τα μέλη μίας οικογένειας.

Σύμφωνα με την Ronald McDonald House Charities Κύπρου (RMHC), υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι οικογένειες πρέπει να τρώνε μαζί, ειδικά όσον αφορά τον δεσμό και τις υγιεινές συνήθειες που αναπτύσσουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του οικογενειακού γεύματος.

Σημαντικό είναι επίσης ότι τα συχνά οικογενειακά γεύματα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση των αξιών, της αυτοεκτίμησης και της συνολικής ταυτότητας ενός ατόμου.

Μερικά από τα οφέλη των κοινών οικογενειακών γευμάτων που αναφέρει η RMHC, είναι η οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων με την οικογένεια. Δηλαδή, καθήμενοι γύρω από το τραπέζι του δείπνου, τα μέλη της οικογένειας μπορούν να μοιραστούν της εμπειρίες τους, διάφορες ιστορίες και στιγμές από την μέρα τους.

Ακόμη, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μικρότερα παιδιά που, χωρίς να το καταλάβουν, διευρύνουν το λεξιλόγιό τους λόγω των ποικίλων συζητήσεων που γίνονται μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι γονείς μπορούν να μάθουν για τη ζωή των παιδιών τους, ακόμη και να καταλάβουν εάν το παιδί τους κινδυνεύει δυνητικά από κακές επιρροές, όπως φίλοι που καπνίζουν ή παραλείπουν το σχολείο.

Για τους γονείς, είναι πολύ πιο εύκολο να παρατηρήσουν εάν η συμπεριφορά του παιδιού τους αλλάζει και να ανακαλύψουν εάν υπάρχει ένας βαθύς λόγος πίσω από αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σύνδεση και δημιουργία αναμνήσεων

Εκτός από την ενδυνάμωση της σχέσης με την οικογένεια, μέσα από τις συζητήσεις και το οικογενειακό κλίμα, ένα ευχάριστο οικογενειακό γεύμα βοηθά όλους να χαλαρώσουν, να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους, να επανασυνδεθούν μεταξύ τους και ακόμη και να δημιουργήσουν μερικές όμορφες αναμνήσεις.

Σύμφωνα με έρευνες, αυτό έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, μειώνοντας συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς. Ταυτόχρονα, τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν μερικές από τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες ή σκέψεις τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκφραστούν και να συζητήσουν τι τους ενοχλεί.

Βελτίωση ψυχικής υγείας

Όσον αφορά τους εφήβους, η βέλτιστη ψυχική υγεία έχει συνδεθεί με το γεγονός ότι τα παιδιά τρώνε με τους γονείς τους τακτικά. Συγκεκριμένα, αυτό το είδος οικογενειακού περιβάλλοντος προάγει τους καλούς τρόπους, τις δεξιότητες επικοινωνίας και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Επιπλέον, αυτό που αποτελεί ζωτικής σημασίας είναι ότι ο ενισχυμένος δεσμός που δημιουργείται κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται ότι τα ακούνε, τα σέβονται και τα φροντίζουν, γεγονός που συμβάλλει στην υψηλή αυτοεκτίμηση και έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική τους ευημερία.

Υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Όπως αναφέρει η RMHC, η ετοιμασία των οικογενειακών γευμάτων, βοηθά στη δημιουργία πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων για τα παιδιά, καθώς οι γονείς συνήθως προσπαθούν να προωθήσουν πιο υγιεινές, σπιτικές διατροφικές επιλογές στα παιδιά τους.

Αίσθημα ασφάλειας και σημασία ρουτίνας

Σημειώνεται ότι η συνήθεια του να τρώει τακτικά μαζί μία οικογένεια, ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας και του ανήκειν στο περιβάλλον της.

Ως εκ τούτου, τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που κατανοεί τη σημασία της καθιέρωσης ρουτίνας και τα βοηθούν στην ανάπτυξη προβλεψιμότητας, η οποία τους επιτρέπει να μην ανησυχούν για τις βασικές τους ανάγκες και να αισθάνονται αρκετά ασφαλή ώστε να βρίσκονται υπό την προστασία της οικογένειάς τους.

Προγραμματισμός και εξοικονόμηση χρημάτων

Σύμφωνα με την RMHC, μία οικονομικά επωφελής λύση για την οικογένεια θα ήταν να προγραμματίζετε εκ των προτέρων τα γεύματα της εβδομάδας ή ακόμα και του μήνα, ώστε να κάνετε τις πιο οικονομικές επιλογές όταν πηγαίνετε στην υπεραγορά.

Ως εκ τούτου, αυτό σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να μαγειρεύετε τα γεύματα που απολαμβάνει όλη η οικογένεια και να βρείτε παρόμοιες εναλλακτικές για τα πιο επιλεκτικά μέλη της οικογένειας. 

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα