ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το Κατάρ απαγορεύει την κατανάλωση εντόμων

03 Φεβρουαρίου 2023, 16:33

images

Το Κατάρ επιβεβαίωσε τη θρησκευτική απαγόρευση της κατανάλωσης εντόμων μετά την προσθήκη νέων προϊόντων στη λίστα με τα εγκεκριμένα τρόφιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προϊόντα εντόμων δεν πληρούν «τις απαιτήσεις των τεχνικών κανονισμών για τα τρόφιμα χαλάλ», δήλωσε το Υπουργείο Υγείας του Κατάρ αργά την Πέμπτη.

Οι κανονισμοί του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «και η θρησκευτική γνώμη των αρμόδιων αρχών» απαγορεύουν «την κατανάλωση εντόμων ή πρωτεϊνών και συμπληρωμάτων που εξάγονται από αυτά», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση ακολουθεί «την απόφαση ορισμένων χωρών να εγκρίνουν τη χρήση εντόμων στην παραγωγή τροφίμων», είπε το Κατάρ.

Δεν προσδιόρισε τις χώρες, αλλά η επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε τον περασμένο μήνα τις προνύμφες του αλευροσκούληκου, και ένα προϊόν που περιέχει τον οικιακό γρύλο για χρήση σε τρόφιμα.

Τα έντομα είναι πηγή πρωτεΐνης σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο, αλλά η κατανάλωση έχει εξαπλωθεί καθώς αυξάνεται η πίεση για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για το κρέας και άλλα τρόφιμα που σχετίζονται με υψηλά επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου.

Η ΕΕ έχει πλέον εγκρίνει τέσσερα έντομα ως «καινοφανή τροφή». Όλα τα προϊόντα που περιέχουν έντομα πρέπει όμως να φέρουν σαφή σήμανση.

Οι ακαδημαϊκοί λένε ότι δεν υπάρχει σαφής απόφαση στον ισλαμικό νόμο για το εάν τα έντομα μπορούν να καταναλωθούν. Οι περισσότεροι λένε ότι οι ακρίδες είναι χαλάλ, ή επιτρέπονται, καθώς αναφέρονται στο Κοράνι.

Αλλά πολλοί μελετητές του ισλαμικού δικαίου απορρίπτουν άλλα έντομα καθώς θεωρούνται ακάθαρτα.

Το Κατάρ είπε ότι η συμμόρφωση των τροφίμων με τους κανόνες χαλάλ ελέγχθηκε από «ισλαμικούς φορείς διαπιστευμένους από το Υπουργείο και μέσω των διεθνώς διαπιστευμένων εργαστηρίων του» που καθορίζουν την πηγή πρωτεΐνης που περιέχεται στα τρόφιμα.



Σχετικά Άρθρα