ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το 86% των παιδιών με λευχαιμία στη Κύπρο, επιβιώνουν

08 Νοεμβρίου 2019, 12:54

images

Το 86% των παιδιών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία στην Κύπρο για το 2018 επιβίωσαν, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, σύμφωνα με την έρευνα CONCORD-3, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Hematology τον Ιανουάριο του 2018.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 3% από το 2017. Η έρευνα ήταν συγκριτική μελέτη μεταξύ των παιδιών που υποφέρουν από λευχαιμία από το 1995-2009 με βάση την ηλικία το φύλο και με βάση πληθυσμιακή έρευνα για 90 χιλ. παιδιά περίπου από 53 χώρες.

Το ποσοστό ίασης των λεμφωμάτων των παιδιών που αντιμετωπίσθηκαν το 2018 στην κλινική του νοσοκομείου αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ ξεπερνά το 95%.

Για το 2017 τα παιδιά με οξεία μυελογενή λευχαιμία, τα ποσοστά επιβίωσης ανέρχονται στο 60,1%, που επίσης είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Τα στατιστικά  αυτά στοιχεία  που δημοσιεύονται σε παγκοσμία ιατρικά και επιστημονικά έντυπα, όπως για παράδειγμα το Lancet, με βάση τα επίσημα στοιχεία του αρχείου πληθυσμού, του αρχείου θανάτων και του αρχείου καρκίνου της Κύπρου και τα οποία υποβάλλονται, επισήμως σε διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς (IARC, International Agencyfor Research in Cancer, WHO World Health Organization), φανερώνουν την επιτυχία της παιδοογκολογικής/παιδοαιματολογικής κλινικής του Μακάρειου νοσοκομείου.

Στην παιδοογκολογική/παιδοαιματολογική κλινική του νοσοκομείου αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄, εργάζονται με πλήρη απασχόληση τέσσεριςιατρικοί λειτουργοί, με εξειδίκευση στην ογκολογία, αιματολογία και ανοσολογία του παιδιού και του εφήβου (παιδοογκολόγοι/παιδοαιματολόγοι) και 25 εξειδικευμένοι νοσηλευτές.

Οι εν λόγω αριθμοί πληρούν τα κριτήρια και είναι σύμφωνοι με τα όσα διεθνώς συστήνονται για τις αναλογίες ιατρών και νοσηλευτών στις κλινικές στις οποίες περιθάλπονται παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία.

Σημειώνεται, ότι ο ελάχιστος αριθμός εξειδικευμένων ιατρών στην παιδοογκολογία που απαιτείται για κάθε κλινική παιδοογκολογίας, είναι ένας για κάθε 15 παιδιά που διαγιγνώσκονται ετησίως. 

Στην παιδοογκολογική/παιδοαιματολογική κλινική αντιμετωπίζονται35 νέα περιστατικά καρκίνου και λευχαιμίας σε παιδιά ετησίως και ο αριθμός των τεσσάρων ιατρών, που στελεχώνουν την κλινική θεωρείται ικανοποιητικός.

Τα στοιχεία αυτά δίνονται στην απάντηση ημερομηνίας 31ης Οκτωβρίου 2019 του υπουργού υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.477, ημερομηνίας 3 Απριλίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού Μαρίνου Σιζόπουλου.

Σχετικά Άρθρα