ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι αναμένουν στον τομέα της υγείας από τον νέο ΠτΔ

14 Φεβρουαρίου 2023, 06:00

images

Βελτιώσεις στο ΓεΣΥ, στα δημόσια νοσηλευτήρια και στην καλύτερη πρόσβαση των χρόνιων ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που οι αρμόδιοι φορείς αναμένουν να υλοποιηθούν στην κυβέρνηση του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Σταύρος Μιχαήλ, μιλώντας στο YgeiaWatch, εξέφρασε τη μεγάλη του ευαρέσκεια για τη δήλωση του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά την ανακήρυξη του, ο οποίος θεωρεί ότι το ΓεΣΥ είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στον τόπο μας και άρα θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο.

Ο κ. Μιχαήλ, πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, αναμένω ότι θα διοριστεί ένας Υπουργός Υγείας ο οποίος θα δώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια της μεγάλης μεταρρύθμισης, ώστε το Υπουργείο Υγείας, όσο και ο ΟΑΥ να προχωρήσουν στις αναγκαίες βελτιώσεις και αναβαθμίσεις που χρειάζεται το σύστημα για να προσφέρει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες».

«Θεωρώ ότι η πρώτη μου συνάντηση με τον νέο υπουργό υγείας θα γίνει το συντομότερο με την ανάληψη των καθηκόντων του», αναφέρει, «ώστε να βάλουμε μπροστά τους σχεδιασμούς μας για τη συνεχή αναβάθμιση του σχεδίου υγείας και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε».

Πρωτοβουλίες Ν. Χριστοδουλίδη για την υγεία

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Μάριος Κουλούμας, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι οι προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα της υγείας, οι εκκρεμότητες και τα θέματα είναι πάρα πολλά.

Η ΟΣΑΚ κατά την προεκλογική εκστρατεία, έδωσε στους υποψήφιους προέδρους, όπως και στον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, ένα ερωτηματολόγιο το οποίο ο κ. Χριστοδουλίδης έχει απαντήσει πλήρως και αναφέρεται στις μεγάλες προτεραιότητες στον τομέα της υγείας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουλούμας, αναφέρθηκε σε θέματα που είναι υψηλής προτεραιότητας και αναμένει από τον νέο ΠτΔ για επίλυση τους, όπως είναι το ΓεΣΥ, «το οποίο πρέπει να δούμε πώς επιλύονται τα προβλήματα τα οποία έχουν παρουσιαστεί και πώς βελτιώνεται».

Επίσης, αναφέρθηκε στα δημόσια νοσηλευτήρια, «τα οποία χρήζουν άμεσης πολιτικής παρέμβασης, διότι οδηγούνται δυστυχώς σε πορεία η οποία θα πρέπει να σταματήσει άμεσα και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, γιατί χωρίς τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν μπορεί να σταθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας».

Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει από τον νέο ΠτΔ να ασχοληθεί και με θέματα ποιότητας, όπως η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Εθνικού Κέντρου Ποιότητας, καθώς και το θέμα της δημιουργίας πανεπιστημιακών νοσοκομείων, δηλαδή τη συνεργασία των ιατρικών σχολών με τον ΟΚΥπΥ και τη λειτουργία πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

«Είναι τα θέματα των δικαιωμάτων των ασθενών, όπως ο ‘Συνήγορος του ασθενή’, άρα είναι αρκετές οι προκλήσεις και τα θέματα τα οποία νομίζω θα πρέπει να δούμε άμεσα», είπε.

Ο κ. Κουλούμας σχολίασε επίσης ότι με την εκλογή του κ. Χριστοδουλίδη, θα συναντηθούν ξανά.

«Είχαμε συναντήσεις και μάλιστα στην τελευταία συνάντηση εξήγγειλε πρωτοβουλίες για τις οποίες εκφράσαμε την ικανοποίηση μας», είπε ο κ. Κουλούμας.

Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν τα ΤΑΕΠ, την καλυτέρευση των χρόνιων πασχόντων και την εύκολη πρόσβαση τους στις υπηρεσίες υγείας, την Εθνική Αρχή Φαρμάκων και την ανεξαρτητοποίηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Φαρμάκων του ΟΑΥ, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα έχει εξαγγείλει ότι θα γίνουν τους πρώτους έξι μήνες.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, σε συνέντευξη του στο YgeiaWatch, αναφέρει ότι ένα θέμα που θα ήθελε να διευθετήσει πριν το τέλος της θητείας του, είναι η δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών στο νησί, ελπίζοντας ότι σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε με το άνοιγμα της Βουλής να συζητηθεί.

Ερωτηθείς γιατί το ζήτημα αυτό καθυστέρησε τόσο πολύ, εξήγησε ότι «όταν αποφασίστηκε η έναρξη ιατρικών σχολών δεν ξεκίνησαν την ίδια στιγμή και οι πανεπιστημιακές κλινικές» και έτσι το θέμα αυτό δεν επιλύθηκε «όταν ήταν ζεστό το σίδερο», είπε, προσθέτοντας ότι «χάθηκε ακόμα μία ευκαιρία για να επιλυθεί όταν δημιουργήθηκε ο ΟΚΥπΥ. Άρα μπορούσε να λυθεί και εκεί», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, «μετά από αρκετή διαβούλευση με αρκετούς αρμόδιους, θεωρώ ότι είμαστε πολύ κοντά να καταθέσουμε νομοσχέδιο στη Βουλή», σημειώνει.

Υπέδειξε επίσης ότι «η Κύπρος δεν αντέχει να έχει ιατρικές σχολές χωρίς πανεπιστημιακές κλινικές», καθώς επίσης είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει πανεπιστημιακές κλινικές.

Ν. Χριστοδουλίδης: Το ΓεΣΥ η μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση

Κατά την τελετή ανακήρυξης του ως ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, έδωσε υπόσχεση για ενίσχυση και βελτίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Ενώπιον του κυπριακού λαού, ανέφερε ότι «θα ενισχύσουμε και θα βελτιώσουμε το ΓεΣΥ, τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων χρόνων, που διασφαλίζει σε κάθε πολίτη ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα