ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τί αλλάζει στο νόμο για ΕΕΕ- Στη βουλή το νομοσχέδιο

13 Νοεμβρίου 2023, 15:00

images

Στη βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει την τροποποίηση των περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμων, που ενέκρινε πρόσφατα το Υπ. Συμβούλιο.

Η τροποποίηση αφορά, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, Ε/Κ, Ευρωπαίοι πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν νομικό καθεστώς που προβλέπεται από τον περί Προσφύγων Νόμο, να έχουν ακριβώς την ίδια υποχρέωση για την περίοδο 5 ετών νόμιμης και συνεχούς διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής αίτησης για ΕΕΕ.

Όπως σημειώνεται, εξαιρούνται οι αιτητές ασύλου.

Επιπλέον, ρυθμίζεται η δυνατότητα σε περιπτώσεις που με βάση έκθεση αρμόδιου λειτουργού, διαπιστώνονται εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες, να είναι δυνατή η εξέταση αίτησης για παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ανεξάρτητα από το καθεστώς διαμονής και την εθνικότητα του προσώπου που αντιμετωπίζει την εξαιρετικά επείγουσα συνθήκη.

Αυτό που ισχύει σήμερα, είναι ότι Ελληνοκύπριοι και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν, κατά την αμέσως προηγούμενη περίοδο των 5 ετών που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης, νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς το δικαίωμα κατ’ εξαίρεση εξέτασης αίτησης. Ενώ, οι κάτοχοι διεθνούς και συμπληρωματικής προστασίας έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για ΕΕΕ, ανεξάρτητα από τον χρόνο διαμονής στη Δημοκρατία.

Επισημαίνεται ότι με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία από την εφαρμογή της νομοθεσίας, διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πρόσωπα που χρειάζονται επείγουσα κάλυψη αναγκών διαβίωσης, παρόλο που δεν έχουν τις αναγκαίες από την υφιστάμενη νομοθεσία προϋποθέσεις διαμονής, περιλαμβανομένων κύπριων επαναπατρισθέντων αλλά και αλλοδαπών που χρήζουν άμεσης φροντίδας, είτε κατ’ οίκον, είτε σε δομές φροντίδας λόγω της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης τους.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται, η οριζόντια εξαίρεση από τις προϋποθέσεις νόμιμης και συνεχούς διαμονής για τα πρόσωπα που κατέχουν καθεστώς που προβλέπεται από τον περί προσφύγων νόμο, εξαιρουμένων των αιτητών ασύλου, καταργείται.

Πέραν της ισονομίας έναντι του νόμου του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και της διασφάλισης της αντιμετώπισης των επειγουσών καταστάσεων, η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, στοχεύοντας στο να μην καθίσταται η Κύπρος ελκυστικός προορισμός μετανάστευσης.

Επισυνάπτεται το νομοσχέδιο

23.01.064.172-2023 Ο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 (1).pdf

Της Γεωργίας Χαννή

Σχετικά Άρθρα