ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τί αλλάζει στις τιμές φαρμάκων από 1η Φεβρουαρίου 2024

23 Ιανουαρίου 2024, 06:00

images

Αυξομειώσεις στη συνεισφορά ΙΙ που καταβάλλεται για τα φαρμακευτικά προϊόντα που καλύπτονται από το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), θα παρατηρήσουν οι δικαιούχοι του συστήματος από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Οι αλλαγές αυτές προκύπτουν, μετά από την ετήσια επικαιροποίηση των τιμών των φαρμάκων που κατέχουν άδεια κυκλοφορίας στην Κύπρο από το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, η αλλαγή των τιμών σε ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα, ενδεχομένως να επηρεάσει τη συνεισφορά ΙΙ που καταβάλλουν οι ασθενείς για τα φάρμακα αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι για κάθε κατηγορία φαρμάκων, ο οργανισμός αποζημιώνει πλήρως το φθηνότερο διαθέσιμο φάρμακο.

Σ’ αυτή την περίπτωση, ο δικαιούχος καταβάλλει μόνο συμπληρωμή ύψους €1 ανά φάρμακο, ενώ σε περίπτωση που ο ιατρός συνταγογραφήσει άλλο φάρμακο από το φθηνότερο της κατηγορίας που αποζημιώνει πλήρως το ΓεΣΥ, τότε ο δικαιούχος καταβάλλει τη διαφορά της τιμής (συνεισφορά ΙΙ).

Διαδικασία του Υπουργείου Υγείας

Ερωτηθείς για τις επικείμενες αυτές αλλαγές στη συνεισφορά από τους δικαιούχους, ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η επικαιροποίηση του καταλόγου των τιμών των φαρμάκων, είναι μια διαδικασία που ακολουθείται από το Υπουργείο Υγείας.

«Τα φάρμακα είναι από τα λίγα προϊόντα τα οποία τιμολογούνται από τις αρμόδιες αρχές και υποχρεωτικά η συνεισφορά μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα με την νέα τιμολόγηση του προϊόντος», εξήγησε.

Οι δικαιούχοι θα καλούνται να καταβάλουν μεγαλύτερο ποσό για τα φάρμακα που παρουσιάζουν αύξηση από αυτό που κατέβαλαν μέχρι τώρα ενώ στην αντίθετη περίπτωση της μείωσης δηλαδή της τιμής του φαρμάκου, οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν μικρότερο ποσό.

Για κάθε κατηγορία φαρμάκων, υπάρχει τουλάχιστον ένα φάρμακο για το οποίο ο δικαιούχος δεν θα καταβάλλει συνεισφορά ΙΙ.

Σύμφωνα με τον ΟΑΥ, οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν αλλά και να προτείνουν στους δικαιούχους τη φθηνότερη επιλογή της κατηγορίας και οι φαρμακοποιοί μπορούν να αντικαταστήσουν, με τη σύμφωνη γνώμη του δικαιούχου, το φάρμακο που του συνταγογραφήθηκε με άλλο φθηνότερο φάρμακο που περιέχει την ίδια δραστική ουσία (γενόσημο). Με αυτή την αλλαγή, ο δικαιούχος δεν θα χρειαστεί να καταβάλει συνεισφορά ΙΙ στο ταμείο του φαρμακείου.

Σημειώνεται ότι ο φαρμακοποιός δικαιούται να αλλάξει ένα φάρμακο αν συντρέχουν και οι δύο πιο κάτω περιπτώσεις: α) το φάρμακο που θα δώσει ο φαρμακοποιός  έχει την ίδια δραστική ουσία και φαρμακοτεχνική μορφή με αυτό που συνταγογράφησε ο γιατρός και β) το φάρμακο το οποίο θα δώσει ο φαρμακοποιός είναι το φθηνότερο της κατηγορίας του και έτσι ο δικαιούχος  θα πληρώσει μόνο συμπληρωμή.

Όπως σημειώνει ο ΟΑΥ, η αντικατάσταση που θα κάνει ο φαρμακοποιός μετά και από τη σύμφωνη γνώμη του δικαιούχου, δεν επηρεάζει ουδόλως ούτε την ασφάλεια αλλά ούτε και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αφού στην ουσία θα πρόκειται για όμοια προϊόντα . 

Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 5 διαφορετικές εμπορικές ονομασίες με την ίδια ακριβώς δραστική ουσία (φάρμακο), και ο ιατρός δεν έχει συνταγογραφήσει το φθηνότερο, τότε ο φαρμακοποιός, με την έγκριση του δικαιούχου, μπορεί να δώσει το φθηνότερο και ο δικαιούχος θα πληρώσει μόνο τη συμπληρωμή (€1) και όχι συνεισφορά ΙΙ.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τις αναθεωρημένες συνεισφορές ΙΙ για τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα επηρεαστούν, από την ιστοσελίδα του ΓεΣΥ.

Ο Κατάλογος Φαρμακευτικών Προϊόντων (ΚΦΠ) θα αναρτηθεί σύντομα στην Ενότητα «Παροχείς/ Φάρμακα-Φαρμακεία-Αναλώσιμα/ Κατάλογοι Φαρμάκων-Πρωτόκολλα-Αιτήσεις-‘Εντυπα/ Εξωνοσοκομειακά Φάρμακα» στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.gesy.org.cy/sites/Sites?d=Desktop&locale=el_GR&lookuphost=/elgr/&lookuppage=hiopharmacatalogues2020

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα