ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Την Πέμπτη υπογραφές για Γραφείο ΠΟΥ στη Λάρνακα

03 Οκτωβρίου 2022, 11:48

images

Υπογράφεται την προσεχή Πέμπτη στην Κύπρο μεταξύ του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα και του Περιφερειακού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, η κοινή δήλωση - πρόθεση, για την έναρξη της λειτουργίας Περιφερειακού Γραφείου του Οργανισμού στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αθανασίου, η κοινή δήλωση πρόθεσης υπογράφεται μετά από την έγκριση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ όπως σημείωσε, μετά την υπογραφή θα αρχίσουν εντατικές διεργασίες για την υλοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου, με την υπογραφή Κύπρος και ΠΟΥ δεσμεύονται για την έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του Οργανισμού στη Λάρνακα, το οποίο θα είναι ευθυγραμμισμένο με την ευημερία και προστασία της υγείας.

Συμμετοχή Χανς Κλούγκε σε Συνέδριο στη Λεμεσό

Εξάλλου, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι ο κ. Κλούγκε φθάνει στην Κύπρο, ώστε να συμμετάσχει, παράλληλα, στο Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό, με θέμα «Η επόμενη μέρα της πανδημίας».

Σημειώνεται ότι στο Συνέδριο θα παραστεί και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, καθώς επίσης εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Προνομιακή η θέση της Κύπρου για τη στέγαση του Γραφείου

Όπως αναφέρθηκε το προηγούμενο διάστημα, η γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι προνομιακή για τη στέγαση του εν λόγω γραφείου, το οποίο θα λειτουργεί ως βασικό σημείο αναφοράς, για διακρατική συνεργασία στον εξαιρετικής σημασίας τομέα της δημοσίας υγείας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αθανασίου είπε ότι, μεταξύ άλλων, το γραφείο θα δραστηριοποιείται στην ενίσχυση της δημόσιας υγείας και αναβάθμιση της ετοιμότητας για αντιμετώπιση αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία μολυσματικών νοσημάτων, για να συμπληρώσει πως το γραφείο θα δραστηριοποιείται ακόμα στην ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα των μεταδοτικών νοσημάτων και ζωονόσων.

Ερωτηθείς από ποιους θα στελεχώνεται το Γραφείο, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας είπε ότι το Γραφείο του ΠΟΥ στην Κύπρο θα απαρτίζεται από Κύπριους εμπειρογνώμονες, αλλά και από δύο εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, για να σημειώσει πως το επόμενο διάστημα θα γνωρίζουμε και τα ονόματα των στελεχών.

Τέλος, είπε ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι το εν λόγω Γραφείο να λειτουργήσει πριν το τέλος του έτους, στη Λάρνακα.

Σχετικά Άρθρα