ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τη σημασία της επείγουσας φροντίδας υγείας, τόνισε ο Μιχάλης Δαμιανός

03 Απριλίου 2024, 22:19

images

Τη σημασία της προνοσοκομειακής και επείγουσας φροντίδας υγείας, τόνισε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός, σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας σε τελετή που οργάνωσε η Διεύθυνση Ασθενοφόρων για να τιμήσει το προσωπικό της.

«H αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για την αξιοπιστία κάθε συστήματος υγείας και είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη η παροχή κρατικής προστασίας από κάθε αιφνίδια απειλή για τη ζωή τους», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι η παροχή επείγουσας φροντίδας υγείας –ειδικά στη διαχείριση των ατόμων στον προνοσοκομειακό χώρο– αποτελεί πραγματική πρόκληση για ολόκληρη την ομάδα που ασχολείται με την επείγουσα αντιμετώπιση όπως τους νοσηλευτές, τους οδηγούς ασθενοφόρων, τους διασώστες, που συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ιδιαίτερες, ιδιάζουσες και ταχέως μεταβαλλόμενες ανάγκες προς την διάσωση και την παρεχόμενη φροντίδα υγείας προς του πάσχοντες.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η ανάγκη μόνιμης ετοιμότητας, υψηλής εκπαίδευσης και άψογης οργάνωσης του προσωπικού –εξειδικευμένου στην προνοσοκομειακή και επείγουσα φροντίδα υγείας–  πρέπει να αποτελεί πολιτική υγείας κάθε χώρας και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην οργάνωση της σχεδίασης των Υπηρεσιών Υγείας.

«Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων απόδειξε ότι έκανε άλματα προόδου στον τομέα της επείγουσας προνοσοκομειακής αντιμετώπισης, κάτι το οποίο αναγνώρισαν και όλοι οι πολίτες κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας covid -19, αλλά και γενικότερα στη διαχείριση όλων των επειγόντων περιστατικών», είπε.

Πρόσθεσε ότι η μείωση του χρόνου ανταπόκρισης, η αύξηση των σταθμών ασθενοφόρων, η επάρκεια σε εξιδεικευμένο εξοπλισμό και μέσα, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και η ποιοτική παροχή υπηρεσιών έκαναν την Υπηρεσία να ξεχωρίσει διεθνώς και να πιστοποιηθεί με δύο ISO.

Σημείωσε επίσης ότι για την επιτυχία αυτή συνέβαλαν με την προσφορά τους όλα τα μέλη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και για αυτόν ακριβώς τον λόγο αυτή η ομαδική δουλειά αναγνωρίζεται από όλους, και όχι μόνον εντός της Κύπρου, αλλά και στο εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα