ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τη Δευτέρα τα νεότερα για λειτουργία ΤΑΕΠ παίδων

05 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Σύσκεψη με τον ΟΚΥπΥ θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας για το ΤΑΕΠ παίδων που θα στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και αναμένεται να ανακοινώσουν την ημερομηνία λειτουργίας του.

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, επισκέφθηκε την Πρωτοχρονιά το ΤΑΕΠ του ΓΝ Λευκωσίας και το ΤΑΕΠ παίδων. Ερωτηθείς σχετικά δήλωσε στο YgeiaWatch την περασμένη Δευτέρα ότι στο ΤΑΕΠ στο ΓΝ Λευκωσίας ο κόσμος ήταν ικανοποιημένος από τις υπηρεσίες που πρόσφεραν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Όσον αφορά το ΤΑΕΠ για παιδιά, ανέφερε ότι οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες και έχουν μείνει κάποιες λεπτομέρειες όσον αφορά τη στελέχωσή του.

Ο κ. Χατζηπαντέλα μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στις αρχές Νοεμβρίου 2022, είπε πως «κάθε φορά που το Υπουργείο προσπαθεί να λειτουργήσει ΤΑΕΠ παίδων, οι γιατροί με την περισσότερη δουλειά αντιδρούν και θέλουν να γίνει μακριά τους για να γλυτώσουν τη δουλειά».

Πρόσθεσε επίσης ότι στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή το Τμήμα πριν την 1η Μαΐου του 2023.

Έργα αναβάθμισης στο Μακάρειο από ΟΚΥπΥ 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) αναγνωρίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης του Μακάρειου Νοσοκομείου προχωρεί σε υλοποίηση έργων πέραν των €20 εκατ. για ανακαίνιση του νοσηλευτηρίου και δημιουργία νέων υποδομών, όπως επέκταση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, Παιδονευρολογική Κλινική, Κλινική Εγκαυμάτων Παίδων, Κλινική Γενετικής συμπεριλαμβανομένου και του ΤΑΕΠ παίδων.

Όπως αναφέρει, λόγω αυξημένων αναγκών, εγκαταστάθηκαν προσωρινά προκατασκευασμένα λυόμενα κτίρια, τα οποία πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές των Δημοσίων Έργων. Τα λυόμενα με την ολοκλήρωση των βελτιωτικών έργων που ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια και συνεχίζονται, στα επόμενα χρόνια θα απομακρυνθούν.

Σημειώνεται ότι το Μακάρειο διαθέτει τη μεγαλύτερη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών της Κύπρου και περιθάλπει ένα από τους μεγαλύτερους κατά κεφαλήν αριθμούς νεογνών στην Ευρώπη, με ποσοστά θνησιμότητας <2% που είναι από τα πιο χαμηλά στην Ευρώπη.

Επίσης, το Μακάρειο είναι το μοναδικό εξειδικευμένο νοσοκομείο για την Μητέρα και το Παιδί που από την πρώτη μέρα ιδρύσεως του, προσφέρει μοναδικές υπηρεσίες και αποτελεί Κέντρο Αναφοράς για δύσκολα και περίπλοκα περιστατικά. Το νοσηλευτήριο είναι στελεχωμένο με αριθμό εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών σε κάθε Τμήμα.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα