ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεχνική επιτροπή για λύση στις συλλογικές συμβάσεις ΟΚΥπΥ

31 Ιανουαρίου 2023, 16:22

images

Στα χέρια τεχνικής επιτροπής η οποία θα εργαστεί για την εξεύρεση τελικής λύσης περνά το θέμα της συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους του ΟΚΥπΥ, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.

Η σημερινή συνάντηση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) με τις συνδικαλιστικές συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι η σημερινή συνάντηση πήγε εξαιρετικά, ενώ επίσης αναμένεται να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση επί του θέματος.

«Ήταν ένα γόνιμος, εποικοδομητικός διάλογος για την ΑΤΑ που αποτελούσε τη βασική αρχή της συμφωνίας».

«Έχει καθοριστεί Τεχνική Επιτροπή η οποία από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά να εργάζεται για να υπάρξει μία κατάληξη», σημείωσε.

Η Τεχνική Επιτροπή αποτελείται από ένα εκπρόσωπο κάθε συντεχνίας και εκπρόσωπους του ΟΚΥπΥ.

Στη συνάντηση δεν συμμετείχε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συναντηθούν ξανά την ερχόμενη εβδομάδα στις 9 Φεβρουαρίου.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, μιλώντας στο YgeiaWatch, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και εξέφρασε την άποψη ότι η συζήτηση βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η πρόταση του ΟΚΥπΥ αφορούσε «το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), η οποία θα παραχωρείται όπως σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

«Συζητήσαμε το θέμα των προσαυξήσεων και συμφωνήσαμε να γίνει ένα τεχνικό κλιμάκιο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες», είπε.

Ερωτηθείς εάν θα ικανοποιηθεί πλήρως το αίτημα των συντεχνιών, σχολίασε ότι «δεν θα το έλεγα, αλλά μπορεί τελικά να συμφωνήσουμε για τη συλλογική σύμβαση. Πάμε προς τα εκεί».

«Συζητήσαμε πάνω σε μία άλλη βάση, ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ημιδημόσιος τομέας και δεν μπορεί να είναι διαφορετικός από τους άλλους ημικρατικούς οργανισμούς», είπε, προσθέτοντας πως «υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και εκεί υπάρχει κατανόηση για να δούμε κάποια πράγματα».

Συγκριτικά με την προηγούμενη πρόταση που παρουσίασε ο ΟΚΥπΥ στις συντεχνίες, ο κ. Ματθαίου ανέφερε ότι «δεν παρουσιάστηκε μία εντελώς διαφορετική πρόταση από την προηγούμενη, αλλά μία εξελικτικά βελτιωμένη πρόταση».

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, δήλωσε επίσης στο YgeiaWatch ότι το κλίμα της σημερινής συνάντησης ήταν καλύτερο από την προηγούμενη φορά.

Όπως ανέφερε, υπήρξε μία σύγκλιση στο θέμα της ΑΤΑ, εντούτοις, παρόλο που θα δίνονται οι αυξήσεις στο προσωπικό, εκκρεμεί ο τρόπος με τον οποίο θα δίνονται. «Θα μπούμε σε μία συζήτηση, να δούμε πώς θα το βελτιώσουμε», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο ικανοποιημένη είναι η ΠΑΣΥΝΟ με την εν λόγω πρόταση, ο κ. Ιακώβου σχολίασε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι, αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα