ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέσσερα στα πέντε παιδιά επιβιώνουν από τον καρκίνο

11 Ιουλίου 2023, 14:59

images

Τέσσερα στα πέντε παιδιά επιβιώνουν συνολικά από τον καρκίνο στην Κύπρο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Λοΐζου Λοΐζου, με τη χώρα να κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως στη μακρόχρονη επιβίωση παιδιών με καρκίνο.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου σε παιδιά και εφήβους, ο Δρ Λοΐζου παρουσιάζοντας τα στοιχεία παιδικού καρκίνου στην Κύπρο, ανέφερε συγκεκριμένα ότι η επιβίωση από λευχαιμίες αγγίζει το 86%, από λεμφώματα το 95%, από καρκίνο θυροειδούς και ρετινοβλάστωμα το 100%, το νευροβλάστωμα 60%, και εγκεφαλικούς όγκους 50%.

Δήλωσε, επίσης, ότι στην Κύπρο η κατανομή ανά περιστατικά είναι διαφορετική από άλλες χώρες και αυτό αποτελεί και για τους ίδιους αντικείμενο έρευνας, ενώ οι οξείες λευχαιμίες είναι η συχνότερη μορφή, συνήθως σε άλλες χώρες οι όγκοι εγκεφάλων κατέχουν τη 2η θέση, σε μας είναι η 4η θέση.

«Τα λεμφώματα είναι αυξημένα σε μας. Στον καρκίνο του θυροειδούς η πιθανότητα είναι να είμαστε η χώρα με τους περισσότερους παγκοσμίως, αν όχι στους πρώτους δύο. Οι τέσσερις αυτές ομάδες αν τα προσθέσετε είναι περίπου 73%,74%, δηλαδή αυτές οι τέσσερις ομάδες είναι τα τρία τέταρτα του συνόλου των καρκίνων που έχουμε σε παιδιά και εφήβους», σημείωσε.

Παρόλα αυτά, τόνισε, υπάρχει αυξητική τάση στον καρκίνο του θυροειδούς, ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους, περισσότερο σε κορίτσια παρά σε αγόρια, στην ηλικιακή ομάδα 15-19 ετών με αύξηση της τάξης του 7,6% ετησίως.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην επίπτωση ανά αστική ή υπαίθρια περιοχή, μεταξύ πόλεων, κοινοτήτων ή χωριών για καρκίνους στις ηλικίες 0-19 ετών ανά τύπο ή ανά ηλικιακή υποομάδα, καθώς επίσης στην Κύπρο καταγράφονται 42 νέα περιστατικά ετησίως, που αποτελούν το 1,5% του συνόλου των καρκίνων.

Σύμφωνα με τον Δρ Λοΐζου, τα καλά νέα σχετικά με τον παιδικό καρκίνο είναι ότι μέσω θεραπειών όπως η ανοσοθεραπεία, οι στοχευμένες θεραπείες ανά ασθενή, τα προληπτικά εμβόλια κ.ά. συμβάλουν σημαντικά στην ίαση του καρκίνου.

Από την άλλη, επεσήμανε, οι αρνητικοί παράγοντες είναι το κόστος των θεραπειών, οι παρενέργειες τους και οι ψυχοκοινωνικές προκλήσεις.

Τι χρειάζεται να γίνει στην Κύπρο

Ο Δρ Λοΐζου υπογράμμισε ότι η ενίσχυση έρευνας, η εντατικοποίηση ερευνών αιτιολογίας, η καταπολέμηση ανισοτήτων μεταξύ και εντός των χωρών, η ίση πρόσβαση όλων των παιδιών σε ποιοτικές θεραπείες αλλά και η συνεχής δια βίου εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας είναι αναγκαία στην Κύπρο.

Σημείωσε, επίσης, ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των γονιών των παιδιών που χρειάζεται να μεταβαίνουν και υποχρεωτικά να παραμένουν μακροχρόνια στο εξωτερικό για θεραπείες που δεν υπάρχουν στην Κύπρο (μετάβαση, διαμονή, διατροφή) και η στήριξη γονέων των παιδιών που παραμένουν στο νοσοκομείο στην Κύπρο για θεραπείες.

Επίσης, υπέδειξε, απαραίτητη είναι και η αύξηση φροντίδας σε ενήλικες (700 περίπου) στην Κύπρο που νίκησαν τον καρκίνο όταν ήταν παιδιά και η υποστήριξη για δημιουργία υποδομών και αγορά εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το Δρ Λοΐζου,  ετησίως παγκόσμια καταγράφονται περισσότερα από 450 χιλ. νέα περαστικά καρκίνου και υπάρχει αύξηση για όλες τις μορφές καρκίνου στο 1% ετησίως. «Δεν είναι τυχαίο που κάθε τρία λεπτά ένα παιδί πεθαίνει από καρκίνο», είπε.

Ακόμη, ο παιδικός καρκίνος σκοτώνει πιο πολλά παιδιά από ότι όλες οι άλλες ασθένειες του παιδιού μαζί, καθώς επίσης στις φτωχές χώρες οι μολυσματικές νόσοι οι οποίες κατείχαν την πρωτιά σε επίπεδα θανάτων μειώνονται, ενώ ο καρκίνος αυξάνεται. 

Παράδοση €17 χιλ. στο Ίδρυμα Ελπίδα

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης, παραδόθηκαν €17 χιλ. στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ελπίδα για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία από τα έσοδα έκθεσης ζωγραφικής του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού.

Ο κ. Κεραυνός συγκινημένος δήλωσε ότι η έκθεση ζωγραφικής του, του έδωσε τη χαρά και την ευκαιρία να προσφέρει τα καθαρά έσοδα στο Ίδρυμα που πραγματοποιεί ένα τεράστιο έργο, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στο Ίδρυμα.

Ο διευθυντής του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου και πρόεδρος του Ιδρύματος, Δρ Λοΐζου Λοΐζου, ευχαρίστησε τον κ. Κεραυνό για τη φιλανθρωπική του δράση προσθέτοντας ότι η γνωριμία τους διαρκεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.  

Η υπουργός υγείας, Πόπη Κανάρη, ανέφερε ότι με τη στήριξη της πολιτείας αλλά και χορηγών, επιθυμεί να δημιουργηθεί ένα καινούργιο Ογκολογικό Κέντρο στο οποίο τα παιδιά με καρκίνο θα αναρρώνουν κοντά στους συγγενείς και φίλους τους και όχι στο εξωτερικό σε ένα ξένο περιβάλλον.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα