ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέρμα στον ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων απαιτεί η ΕΕ

03 Φεβρουαρίου 2023, 14:10

images

Τον τερματισμό του ακρωτηριασμού γεννητικών οργάνων απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της διεθνούς ημέρας μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, που είναι στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, το πρόβλημα αυτό πλήττει πάνω από 200 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, από τα οποία 600.000 εκτιμάται ότι ζουν στην Ευρώπη.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Τζουζέπ Μπορέλ, η αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας,  Βιέρα Γιούροβα, η αντιπρόεδρος για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας, Ντούμπραβκα Σούιτσα, η επίτροπος Ισότητας, Χέλενα Ντάλι, και η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, ένωσαν τις φωνές τους προκειμένου να διατρανώσουν την αμετάθετη δέσμευση της ΕΕ για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι «ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία και προκαλεί διά βίου βλάβη στις γυναίκες και τα κορίτσια».

Τονίζουν ότι πρέπει να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να φέρουν την αλλαγή και να εξαλείψουν αυτή την πρακτική, αν θέλουν να έχουν επιτύχει μέχρι το 2030 τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Στόχος 5.3) για μηδενικό ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Σημειώνεται ότι ο μετασχηματισμός των κοινωνικών και των έμφυλων προτύπων μέσα από τη συνεργασία με άνδρες και αγόρια, έχει καθοριστική σημασία για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Από το 2016 η ΕΕ στηρίζει το κοινό πρόγραμμα UNFPA-UNICEF για το σκοπό αυτό με €18,5 εκατ., δημιουργώντας 1.758 συνασπισμούς ανδρών και αγοριών.

Αναφέρουν επίσης ότι πέρυσι η Επιτροπή πρότεινε κανόνες σε ενωσιακό επίπεδο με σκοπό την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Οι νέοι κανόνες θα περιλαμβάνουν την ποινικοποίηση του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε ολόκληρη την ΕΕ. «Φέτος θα υποβάλουμε επίσης σύσταση για την πρόληψη, ευθύς εξαρχής, των επιβλαβών πρακτικών κατά των γυναικών και των κοριτσιών», προσθέτουν.

«Συχνά ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν πραγματοποιείται στην ΕΕ, αλλά τα κορίτσια μεταφέρονται σε τρίτη χώρα για τον σκοπό αυτό. Από το Μάρτιο, η αστυνομία και οι συνοριοφύλακες θα ειδοποιούνται όταν πρόκειται για πρόσωπο που διατρέχει κίνδυνο έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, χάρη στο αναβαθμισμένο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν», υπογραμμίζεται.

Τέλος, «καθώς φέτος γιορτάζουμε την 75ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι καιρός οι γυναίκες και τα κορίτσια να απαλλαγούν οριστικά από τη βία. Είναι ευθύνη μας να προστατεύσουμε το δικαίωμά τους στην ασφάλεια και τη σωματική αυτονομία. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων πρέπει να σταματήσει», τονίζουν.


Σχετικά Άρθρα