ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέλος στην κυλιόμενη ανασκόπηση εμβολίου CureVac από ΕΜΑ

12 Οκτωβρίου 2021, 17:55

images

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων ανακοίνωσε την Τρίτη πως η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία CureVac ενημέρωσε τον οργανισμό πως αποσύρει το ενδιαφέρον του για μελλοντική έγκριση του εμβολίου CVnCoV για τον COVID-19.
 
Σε επιστολή της στον ΕΜΑ, την οποία δημοσιοποίησε ο οργανισμός, η CureVac ενημερώνει πως θέτει τέλος στην προσπάθεια του μετά από απόφασή του να εστιάσει τις προσπάθειες της σε διαφορετικό πρόγραμμα για ανάπτυξη εμβολίου.
 
Ωστόσο η CureVac αναφέρει πως οι κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη για το εμβόλιο CVnCoV θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν όπως είχε σχεδιαστεί, και σημειώνει πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να καταθέσει νέα αίτηση στο μέλλον.
 
Η επιτροπή για φάρμακα για ανθρώπινη χρήση (CHMP) του ΕΜΑ ξεκίνησε να εξετάζει δεδομένα για το εμβόλιο της CureVac τον Φεβρουάριο του 2021. Η εταιρεία προσανατολιζόταν προς την κατάθεση αίτησης για άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου όταν αυτό καθίστατο δυνατό.
 
Μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης της εταιρείας, ο ΕΜΑ είχε λάβει εργαστηριακά δεδομένα, δεδομένα από εν εξελίξει κλινικές δοκιμές, πληροφορίες για την ποιότητα και τη διαδικασία παρασκευής του εμβολίου και το σχεδίου διαχείρισης κινδύνου της εταιρείας.
 
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΕΜΑ, παρά την επίσπευση της εξέτασης των δεδομένων, παρέμεναν ανοιχτά ζητήματα καθώς τα αποτελέσματα της κυρίως μελέτης έδειχναν πως το εμβόλιο είχε χαμηλή απόδοση στους ενήλικες.

Ο ΕΜΑ αναφέρει πως όσα άτομα έλαβαν μέρος στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της CureVac καλούνται να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές της χώρας διαμονής τους για τυχόν ερωτήσεις για το καθεστώς εμβολιασμού τους και την δυνατότητα τους να ταξιδέψουν.

Σχετικά Άρθρα