ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Τελεσίγραφο» Προεδρίας σε Κανάρη, ο ΠτΔ θα δώσει τη λύση

10 Αυγούστου 2023, 08:02

images

Κόπασε χθες ο χαρτοπόλεμος μεταξύ της Υπουργού Υγείας Πόπης Κανάρη και της Γενικής Διευθύντριας Χριστίνας Γιαννάκη σε σχέση με την πρωτοφανή κόντρα των δύο, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Υπουργού να διερευνήσει ισχυρισμούς που προβλήθηκαν για τη γνησιότητα των πτυχίων της κ. Γιαννάκη, ωστόσο, το θέμα δεν πρόκειται να πέσει στα χαμηλά.

Η Προεδρία, όπως έγραψε χθες η StockWatch είναι ενοχλημένη, κυρίως γιατί, ένα καθαρά εσωτερικό θέμα του οποίου η διαχείριση θα μπορούσε να γίνει μακριά από μικρότητες και στη βάση των διαδικασιών που προβλέπει το θεσμικό και εργασιακό πλαίσιο που διέπει τη δημόσια υπηρεσία, πήρε τέτοιες διαστάσεις, που στο τέλος της ημέρας πλήγηκε το κύρος των θεσμών και προκάλεσε δικαιολογημένα τη δυσανασχέτηση της κοινής γνώμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, ο ΠτΔ Ν. Χριστοδουλίδης φαίνεται να μην κρύβει τη δυσανασχέτηση του από την τροπή που πήρε η μετωπική σύγκρουση των δύο πολιτειακών αξιωματούχων, ειδικότερα όταν απηύθυνε έκκληση να σταματήσει ο χαρτοπόλεμος μεταξύ Υπουργού και Γενικής Διευθύντριας και να ακολουθηθούν οι νενομισμένες διαδικασίες προς άρση της οποιασδήποτε παρεξήγησης ή άτυχων ενεργειών.

Η Προεδρία δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση επί της αντιπαράθεσης Κανάρη και Γιαννάκη, ωστόσο, αφέθηκε χθες να εννοηθεί στο πλαίσιο διερεύνησης του θέματος ότι «με την επιστροφή του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Κύπρο, θα ληφθούν σοβαρές αποφάσεις».

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από αρμόδιες πηγές φαίνεται να συγκλίνουν ως προς την πρόθεση του Προέδρου να δώσει τέλος στην αντιπαράθεση, με καθαρά θεσμική διαδικασία που προβλέπεται από τις συνταγματικές αρμοδιότητες του ΠτΔ.

Φαίνεται να έχει υποδειχθεί στην Υπουργό Υγείας ότι θα έπρεπε να είχε μείνει μακριά από τη  διαδικασία διερεύνησης, να είχε ενημερώσει σχετικά τον ΠτΔ και να μην είχε  περιοριστεί με επιστολή της προς το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και να ζητά την παρέμβαση του Τμήματος, χωρίς καν να κοινοποιηθεί η εν λόγω επιστολή στον ΠτΔ.

Εκατοντάδες πολίτες με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρίνουν ειδικότερα την Υπουργό Υγείας για την όλη διαδικασία που επέλεξε για να αναδείξει ένα ζήτημα σε επίπεδο «καφενέ», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στη StockWatch ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης.

Υπέδειξαν ότι το επίμαχο θέμα σε σχέση με τη γνησιότητα των πτυχίων της κ. Γιαννάκη είχε ξεκαθαρίσει εδώ και λίγα χρόνια μέσα από τα καθ’ ύλην αρμόδια σώματα της πολιτείας τα οποία αποφάνθηκαν σαφώς ότι δεν υπήρξε οτιδήποτε μεμπτό και πως οι οποιοιδήποτε ισχυρισμοί που είχαν προβληθεί ήταν αβάσιμοι.

Ο ΠτΔ έτυχε ενημέρωσης από την ΠΑΣΥΔΥ 

Δυναμική παρέμβαση επί του επίμαχου θέματος έκανε χθες η ΠΑΣΥΔΥ, όπως αποκάλυψε χθες η StockWatch.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έλαβε γραπτή ενημέρωση από την ηγεσία της οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων, της οποίας η Χριστίνα Γιαννάκη είναι μέλος, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρξε ποτέ προηγούμενο μίας τέτοιας διαδικασίας που ακολούθησε η Υπουργός Υγείας και ούτε είχε το δικαίωμα να διερευνήσει τη γνησιότητα των πτυχίων της Γενικής της Διευθύντριας ή κατά πόσο μιλά επαρκώς καλά αγγλικά.

«Είναι πρωτοφανείς αυτές οι πρακτικές», σχολίασαν στη StockWatch στελέχη της ΠΑΣΥΔΥ.

Σημειώνεται ότι η κ. Κανάρη με επιστολή της στις 6 Αυγούστου είχε καλέσει την κ. Γιαννάκη να παρουσιάσει τα πτυχία της για να καταδειχθεί εάν είναι γνήσια και ταυτόχρονα να αποδεχθεί συνέντευξη στην παρουσία ανεξάρτητων αξιωματούχων για διαπιστωθεί η επάρκεια της στην αγγλική γλώσσα.

Το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, υπενθυμίζει ότι αρμόδιο σώμα για να χειριστεί τέτοιες υποθέσεις, καταγγελίες ή ισχυρισμούς είναι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού δεν έχει προχωρήσει και ούτε προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια στη βάση των διαδικασιών που είχε απαιτήσει η κ. Κανάρη, η οποία το 2015 ήταν ανθυποψήφια της κ. Γιαννάκη για τη διεκδίκηση θέσης Γενικής Διευθύντριας του δημοσίου.

Ωστόσο, η κ. Κανάρη διέψευσε χθες με επιστολή της προς την εφημερίδα Πολίτης ότι η ίδια δεν συμμετείχε τότε στην ομάδα των υποψηφίων που είχε προσφύγει στο δικαστήριο για να καταγγείλει την επιλογή της κ. Γιαννάκη από την ΕΔΥ.

Του Λεύκου Χρίστου 

 

Σχετικά Άρθρα