ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα στατιστικά του καρκίνου στην Κύπρο

29 Ιουλίου 2019, 13:30

images

Στην Κύπρο καταγράφονται ετησίως περίπου 3700 νέα περιστατικά καρκίνου. Πιο συχνή μορφή καρκίνου για τους άνδρες είναι ο προστάτης ενώ για τις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού.

Τα στοιχεία που αφορούν στα ποσοστά καρκίνου στην Κύπρο ανέλυσε στο YgeiaWatch ο πρόεδρος της ογκολογικής εταιρείας Νίκος Κατωδρύτης.


Σύμφωνα με τον κ. Κατωδρύτη, το 2016, βάσει των καταγεγραμμένων, στοιχείων από την μονάδα παρακολούθησης υγείας του Υπουργείου Υγείας, το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, τα περιστατικά καρκίνου άγγιξαν τα 3691, με τον αριθμό των γυναικών που εμφάνισαν καρκίνο να φτάνει τις 1847 και των ανδρών 1844.

Το 1998 είχαμε 1606 περιστατικά καρκίνου, 774 άνδρες και 832 γυναίκες ενώ το 2014 τα περιστατικά καρκίνου αυξήθηκαν κατά πολύ με συνολικό αριθμό 3451 περιστατικά. Τα 1786 αφορούσαν άνδρες ενώ τα 1665 γυναίκες.

Ο συνολικός αριθμός περιστατικών καρκίνου από το 1998 μέχρι 2014 περιλαμβανομένων ανδρών και γυναικών ανέρχεται στις 43,657.


Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 52% των περιστατικών καρκίνου αφορούσε άνδρες ενώ το 48% αφορούσε γυναίκες σε μία χρονική περίοδο 17 ετών.

Οι συχνότερες μορφές καρκίνου που εμφανίζονται στην Κύπρο στους άνδρες για την χρονική περίοδο 2010-2014 είναι ο προστάτης με ποσοστό 27.2%.  Μεγάλα ποσοστά καταγράφει ο καρκίνος της τραχείας, του βρόγχου, του πνεύμονα με ποσοστό 13.9% και ακολουθεί ο καρκίνος του ορθοκολικού με 12.7%.

Για τις γυναίκες, την αντίστοιχη χρονική περίοδο, οι πιο συχνές μορφές καρκίνου ήταν του μαστού με ποσοστό 34%, του θυρεοειδούς με 12.1% και του ορθοκολικού με 9,6%.


Οι καρκίνοι που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους στους άντρες το 2015 ήταν ο καρκίνος της τραχείας, βρόγχου, πνεύμονα με ποσοστό 24% και ο καρκίνος του προστάτη με ποσοστό 13%.

Όσον αφορά στις γυναίκες, οι καρκίνοι που προκάλεσαν τους περισσότερους θανάτους το 2015 ήταν του μαστού με ποσοστό 20% και του ορθοκολικού με ποσοστό 10%.


Η ηλικιακή ομάδα με τη συχνότερη εμφάνιση καρκίνου είναι για τους άνδρες 60-79 ετών με ποσοστό 57%. Οι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες μεταξύ 60-79 ετών εμφανίζουν καρκίνο.

Στις γυναίκες το ηλικιακό όριο είναι χαμηλότερο σε σχέση με τους άνδρες. Πιο συγκεκριμένα το 42% των γυναικών από 55 μέχρι 74 ετών εμφανίζουν καρκίνο.

Οι αιτίες αύξησης των περιστατικών καρκίνου

Σύμφωνα με τον κ. Κατωδρύτη, η σταδιακή αύξηση των περιστατικών καρκίνου οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού αλλά κυρίως στη γήρανση του πληθυσμού, δηλαδή στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Ο πρόεδρος της ογκολογικής εταιρείας σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά σημείωσε ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τόσο πιο πιθανόν είναι να εμφανίσει καρκίνο.


Ανέφερε ότι οι μέθοδοι διάγνωσης του καρκίνου έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια.  Οι διαγνώσεις γίνονται πιο έγκαιρα και αυτό οφείλεται και στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται αλλά και στις εκστρατείες ενημέρωσης του κόσμου.

Εξήγησε επίσης ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά καρκίνου παρουσιάζονται αυξημένα τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι η καταγραφή του πληθυσμού είναι πληρέστερη και πιο αποτελεσματική.

Το ίδιο, είπε, ισχύει και για την καταγραφή των αιτιών θανάτου.

Παρά την αύξηση των περιστατικών ο κ. Κατωδρύτης διευκρινίζει ότι τα ποσοστά αυτά δεν είναι ανησυχητικά.  Πρόσθεσε ότι λόγω του μικρού μεγέθους του νησιού «μπορούμε να ελέγξουμε τα περιστατικά».

 «Στην Κύπρο πάμε καλά σε θέματα καρκίνου», παρατήρησε ο κ. Κατωδρύτης, τονίζοντας ότι «οι περιπτώσεις επιβίωσης μετά την εμφάνιση καρκίνου είναι σήμερα πιο μεγάλες».

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που επικαλείται ο πρόεδρος της ογκολογικής εταιρείας είναι διαθέσιμα στο αρχείο καρκίνου το οποίο εκδίδεται από την μονάδα παρακολούθησης υγείας του υπουργείου υγείας.

Το αρχείο καρκίνου είναι ένα πληθυσμιακό αρχείο το οποίο λειτουργεί από το 1990 και καλύπτει το 95% των περιστατικών με διαθέσιμα στοιχεία από 1998-2016 και το οποίο συνεχώς ανανεώνεται.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα