ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα προγράμματα ΣΠΑΒΟ στο «Σπίτι της Γυναίκας»

19 September 2023, 17:48

images

Για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο "Σπίτι της Γυναίκας" και τα προγράμματα, που λειτουργεί ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) ενημερώθηκε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στις εγκαταστάσεις του "Σπιτιού της Γυναίκας".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά την επίσκεψή της, η Υπουργός, αρμόδια για θέματα έμφυλης ισότητας, βίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενημερώθηκε από την Πρόεδρο του ΣΠΑΒΟ Μαρία Χαβιαρά-Κούσιου και την Επιστημονική Διευθύντρια Άντρη Ανδρονίκου για τα προγράμματα, που λειτουργεί ο Σύνδεσμος προς στήριξη και ενδυνάμωση των θυμάτων βίας, καθώς και για τις υπηρεσίες, που παρέχει το "Σπίτι της Γυναίκας".

Το Σπίτι της Γυναίκας λειτουργεί ως ένα πολυθεματικό, διεπιστημονικό κέντρο διαχείρισης των περιστατικών έμφυλης βίας, εξυπηρετώντας ετησίως ένα σημαντικό αριθμό γυναικών θυμάτων βίας και των ανήλικων παιδιών τους, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου. Η διαθεματική αυτή δομή λειτουργεί πιλοτικά στη Λευκωσία και είναι στελεχωμένη με ένα δίκτυο άρτια εκπαιδευμένων επαγγελματιών, αποτελούμενο από ψυχολόγους, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη της Αστυνομίας.

Η κ. Προκοπίου, η οποία συμμετέχει ως μέλος στην Ad-Hoc Υπουργική Επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας, τόνισε την αναγκαιότητα στήριξης με κάθε δυνατό μέσο της λειτουργίας του Σπιτιού της Γυναίκας. Όπως εξήγησε η Υπουργός, πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και καινοτόμα δομή, η οποία θέτει στο επίκεντρό της τα θύματα βίας και τις εξατομικευμένες ανάγκες τους, επιδιώκοντας άμεση, ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στήριξη, προστασία και ενδυνάμωσή τους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η δημιουργία του Σπιτιού της Γυναίκας συνιστά συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ενώ την ίδια στιγμή αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη και προσήλωση της Κυβέρνησης στην καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κάτω από την ευθύνη της οποίας λειτουργεί ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, εξέφρασε την πλήρη και αμέριστη στήριξή της στις εργασίες του Σπιτιού της Γυναίκας και του ΣΠΑΒΟ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, δήλωσε την ετοιμότητά της να συμβάλει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων, τα οποία δυνατόν να δυσχεραίνουν τη λειτουργία του Σπιτιού, στο πλαίσιο της Ad Hoc Υπουργικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας.

Σχετικά Άρθρα