ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα λένε αύριο ΟΚΥπΥ – συντεχνίες για συλλογική σύμβαση

30 Ιανουαρίου 2023, 06:00

images

Την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023, θα πραγματοποιήσουν εκ νέου συνάντηση ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ, για διαβούλευση σχετικά με την πρόταση για συλλογικές συμβάσεις εργαζομένων, την οποία παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο οργανισμός.

Έπειτα από την παγκύπρια δίωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα νοσηλευτήρια στις 17 Ιανουαρίου, με την οποία οι εργαζόμενοι ζητούσαν συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για τους εργαζομένους του οργανισμού, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια, ο ΟΚΥπΥ κατέθεσε νέα πρόταση στις συντεχνίες την περασμένη εβδομάδα, την οποία απορρίπτουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του στο YgeiaWatch, ο οργανωτικός γραμματέας της ΠΑΣΥΝΟ, Σάββας Ιακώβου, ανέφερε ότι η πρώτη διαβούλευση για να γίνει συλλογική σύμβαση των εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Έγιναν πάρα πολλές συναντήσεις, επιστολές, δώσαμε περιθώριο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2021, και διάφορα τεχνάσματα μας έφεραν ως εδώ», είπε.

Ο ΟΚΥπΥ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι «η σύμβαση για τους εργαζόμενους με συμβόλαιο ΟΚΥπΥ είναι υψίστης σημασίας για τον Οργανισμό, αφού οι υπάλληλοι αυτοί σταδιακά θα αντικαταστήσουν σε βάθος χρόνου όλους τους δημόσιους υπάλληλους που είναι αποσπασμένοι στον Οργανισμό».

Η πρόταση σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, κινείται μέσα στα πλαίσια του Νόμου και των Γενικών Κανονισμών του Οργανισμού οι οποίοι ψηφίστηκαν, κατόπιν διαβούλευσης, από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2017.

Σημειώνεται επίσης, ότι «ο ΟΚΥπΥ ήταν και παραμένει υπέρ της συνομολόγησης μιας συλλογικής σύμβασης, που να καθορίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά ταυτόχρονα η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία, ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα του Οργανισμού».

Υπ. Υγείας: Υπάρχει πλάνο για συμβάσεις ΟΚΥπΥ

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε δημόσιες δηλώσεις του ανέφερε ότι το υπουργείο διαθέτει πλάνο για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ, ωστόσο «εύχομαι να μην το χρησιμοποιήσουμε» είπε, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να διαβουλευθούν πριν επέμβει το υπουργείο.

«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι ο ΟΚΥπΥ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με το δικό του διοικητικό συμβούλιο. Πρέπει να αφήσουμε αυτόν τον ανεξάρτητο οργανισμό να διαβουλευθεί με τις συντεχνίες, να δούμε πού θα καταλήξουν», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι «αν δεν καταλήξουν, τότε με καλή θέληση θα προσπαθούμε εμείς να βρούμε μια λύση», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει ένα πλάνο που το έχουμε στο μυαλό μας, αλλά εύχομαι να μην το χρησιμοποιήσουμε».

Διαφωνούν οι συντεχνίες με τη νέα πρόταση ΟΚΥπΥ 

Χαρακτηριστικές της θέσης των συντεχνιών έναντι της πρότασης, ήταν οι δηλώσεις του κ. Ιακώβου, ο οποίος ανέφερε στη StockWatch, ότι αυτή «δεν ήταν βελτιωμένη, ήταν μεταλλαγμένη».

Σημείωσε ακόμη ότι «καμία συντεχνία δεν είναι ευχαριστημένη με την πρόταση του ΟΚΥπΥ», αναφέροντας ότι η πρόταση αφορά κυρίως, αυξήσεις αναλόγως των κερδών και της βιωσιμότητας των οργανισμών, ενώ περιλαμβάνει διαπραγμάτευση για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ).

«Εξηγήσαμε στον οργανισμό ότι αν βάλει καλές βάσεις στις συλλογικές συμβάσεις τότε θα έρθουν οι καλοί υπάλληλοι και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα», είπε.

«Το βασικό είναι να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται για να αλλάξουν τα βασικά σημεία πάνω στη συλλογική σύμβαση. Την ΑΤΑ, τις αυξήσεις βάσει των κλιμάκων, κάποια βασικά πράγματα και μετά να αρχίσει η διαβούλευση για τις λεπτομέρειες», τόνισε ο κ. Ιακώβου.

Ο ΟΚΥπΥ, εντούτοις, διαβεβαιώνει ότι όσον αφορά το θέμα της ΑΤΑ, από την ίδρυση του συμπεριλαμβανομένου και του 2023, ο Οργανισμός καταβάλλει το Τιμαριθμικό Επίδομα όπως ισχύει και στον Δημόσιο Τομέα.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα