ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συστήνουν χαλάρωση του μέτρου για μάσκες σε αεροδρόμια

11 Μαΐου 2022, 17:56

images

Σε συστάσεις για τη χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων στις αερομεταφορές, δηλαδή τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα, προχώρησαν την Τετάρτη από κοινού το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA).

Οι δύο οργανισμοί αποσύρουν την εισήγηση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροδρόμια και κατά τη διάρκεια της πτήσης από τις 16 Μαΐου, ωστόσο επισημαίνουν πως η μάσκα παραμένει ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας από την εξάπλωση του ιού που προκαλεί την COVID-19.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι κανόνες για τις μάσκες θα συνεχίσουν να είναι διαφορετικές για κάθε αερογραμμή, ανάλογα με το αν η πτήση αναχωρεί ή έχει ως προορισμό χώρα όπου οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στις δημόσιες μεταφορές.

Συνιστάται ακόμα στους ευάλωτους επιβάτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκα στην πτήση και στο αεροδρόμιο ανεξαρτήτως από τους κανόνες, καθώς και να προτιμούν μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια απλή χειρουργική μάσκα.

«Από την επόμενη εβδομάδα, οι μάσκες δεν χρειάζεται πλέον να είναι υποχρεωτικές σε όλες τις περιπτώσεις αεροπορικών ταξιδιών, σε συντονισμό με τις αλλαγές στις προϋποθέσεις που θέτουν οι εθνικές αρχές σε όλη την Ευρώπη στις δημόσιες μεταφορές», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκτελεστικός διευθυντής της EASA, Πάτρικ Κάι. 

«Οι επιβάτες θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και σεβόμενοι τις επιλογές των γύρω τους. Ένας επιβάτης που βήχει και φταρνίζεται θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να φορέσει μάσκα για να καθησυχαστούν οι γύρω του», πρόσθεσε.

Σε δική της δήλωση η διευθύντρια του ECDC Άντρεα Αμμόν υπενθύμισε πως οι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά πως τα εμβόλια και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν συνεισφέρει στο να αρχίσει η ζωή να επιστρέφει στην προηγούμενη φυσιολογική κατάσταση.

Τόνισε ωστόσο πως αν και δεν συνίσταται πλέον η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, πρέπει να θυμόμαστε πως οι μάσκες, μαζί με την τήρηση αποστάσεων και την καθαριότητα των χεριών, είναι μια από τις καλύτερες μεθόδους περιορισμού της μετάδοσης.

«Οι κανόνες και οι απαιτήσεις στα κράτη αναχώρησης και προορισμού πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται με συνέπεια, ενώ οι ταξιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να ενημερώνουν έγκαιρα τους επιβάτες για τυχόν μέτρα», υπογράμμισε.

Σχετικά Άρθρα