ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύσταση οι έγκυες να εμβολιάζονται με εμβόλια τύπου mRNA

27 Απριλίου 2021, 06:41

images

Τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Ελλάδας αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε εγκύους ανέπτυξε η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια των χθεσινών ανακοινώσεων του Υπουργείου.

Όπως είπε, η γενικότερη σύσταση είναι οι γυναίκες που είναι έγκυες να εμβολιάζονται με εμβόλιο mRNA και όχι με εμβόλια με αδενοϊό, σαν αυτό της AstraZeneca. «Είναι προτιμότερο μια έγκυος γυναίκα να εμβολιαστεί με ένα mRNA εμβόλιο μέχρι να έχουμε τα δεδομένα», σημείωσε.

«Τα στοιχεία τα οποία έχουν συγκεντρωθεί για τις κυήσεις ήταν ένα θέμα που απασχολούσε, προήλθαν από τις ΗΠΑ, με ένα καλό μητρώο γυναικών σε κύηση που έδειξε ότι δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον εμβολιασμό. 90.000 κυήσεις με εμβόλια mRNA, έδωσαν τα τεκμηριωμένα στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι ασφαλής στην κύηση», πρόσθεσε.

«Κατά 99% τα εμβόλια αυτά (τα εμβόλια με αδενοϊό) είναι ασφαλή για την κύηση. Σε αυτό στο οποίο μειονεκτούν επί του παρόντος είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση αυτών των εμβολίων κατά την κύηση» συμπλήρωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμού για τα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson. Όπως είπε, η μελέτη στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά σε γυναίκες, που εμβολιάστηκαν με κάποιο εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna (mRNA).

Η Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε πως βρισκόμαστε σε «στάση αναμονής για λίγο μέχρι να μπορέσουμε να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια».

Σημειώνεται, σήμερα, Μεγάλη Τρίτη ανοίγουν τα ραντεβού εμβολιασμού για την ηλικιακή ομάδα 30-39 και τη Μ. Πέμπτη για τους 40-44 ετών με το AstraZeneca, ενώ την Τετάρτη 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Με AstraZeneca θα εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, για τους οποίους η πλατφόρμα ανοίγει τη Μεγάλη Πέμπτη.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα και για τους 45-49 ετών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα.

Σχετικά Άρθρα