ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συστάσεις για εμβολιασμό των εγκύων

13 Δεκεμβρίου 2022, 15:02

images

H  Παγκύπρια Γυναικολογική Μαιευτική Εταιρεία (ΠΓΜΕ) συστήνει τον εμβολιασμό των εγκύων για Covid-19 με εμβόλια τύπου mRNA.

Σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι η σύσταση γίνεται σύμφωνα με διεθνείς μελέτες με μεγάλους αριθμούς εγκύων.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες από διεθνείς Οργανισμούς, η ΠΓΜΕ συστήνει τον εμβολιασμό των εγκύων για Covid-19 με εμβόλια τύπου mRNA. Προϋπόθεση προφύλαξης από σοβαρή νόσο να έχουν γίνει και οι τρεις δόσεις, να εμβολιάζονται το ταχύτερο δυνατό ανεξαρτήτως Ηλικίας Κύησης, να λαμβάνουν στο 3ο τρίμηνο την 3η ενισχυτική δόση 

Οι έγκυες, επισημαίνει η ΠΓΜΕ, αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου αν νοσήσουν με Covid-19 ή γρίπη, ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και τις πρώτες ημέρες της λοχείας. Έχουν αυξημένες πιθανότητες βαριάς νόσου, εισαγωγής στο νοσοκομείο, διασωλήνωσης και υποστήριξης με αναπνευστήρα, επιπλοκών κύησης, πρόωρου τοκετού. Οι πιθανότητες αυξάνουν αν υπάρχουν συν-νοσηρότητες π.χ διαβήτης, παχυσαρκία, μεγάλη ηλικία, ανοσοκαταστολή και άλλα.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο πλακούντας προφυλάσσει το έμβρυο και η μητέρα είναι εκείνη που είναι εκτεθειμένη στον ιό, υπάρχουν και περιπτώσεις ενδομήτριας μετάδοσης στο έμβρυο που μάλιστα είναι ανεξάρτητη από τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Το Εμβόλιο Γρίπης, σημειώνει, συστήνεται στις έγκυες, ανεξαρτήτως τριμήνου κύησης, λεχωίδες, θηλάζουσες. Μάλιστα η συγχορήγηση του εμβολίου μαζί με αυτό κατά της λοίμωξης COVID-19 είναι αποδεκτή, αρκεί να πραγματοποιείται σε διαφορετικό σημείο του σώματος. 

Επίσης, συστήνει εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη (Tdap) στο τρίτο τρίμηνο της κύησης (στις 27-36 εβδομάδες της κύησης) και σε κάθε εγκυμοσύνη. Κυρίως για προφύλαξη του νεογνού μέχρι την ηλικία 2 μηνών που θα εμβολιαστεί, καθώς τα προστατευτικά αντισώματα περνούν στο έμβρυο.

Σχετικά Άρθρα