ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συστάσεις για διαχείριση επεισοδίων σκόνης κατά την άσκηση

06 Μαΐου 2022, 10:42

images

Στην έκδοση συστάσεων για άθληση κατά την διάρκεια επεισοδίων σκόνης με στόχο την προστασία των  αθλητών και αθλουμένων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την  άσκηση και τη φυσική δραστηριότητα, προχώρησε, με ανακοίνωση του, ο ΚΟΑ.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συχνότητα επεισοδίων σκόνης. Σε περιπτώσεις όπου παρατηρούνται υπερβάσεις των οριακών τιμών που καθορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προβαίνει σε εκδόσεις σχετικών ανακοινώσεων με στόχο την έγκαιρη ενημέρωση του κοινού», σημειώνει ο ΚΟΑ, στην ανακοίνωση του.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΚΟΑ για την άθληση κατά τη διάρκεια επεισοδίων σκόνης:

Κίνδυνος 1/Χρώμα – Πράσινο/ μg/m3: 0 – 50/ Συστάσεις και οδηγίες: Η άσκηση ενδείκνυται για όλους, χωρίς περιορισμούς.

Κίνδυνος 2/ Χρώμα-Κίτρινο/ μg/m3: 50 – 100/ Συστάσεις και οδηγίες: Η άσκηση ενδείκνυται με προσοχή και επίβλεψη στα άτομα με ευαισθησία στην σκόνη ή με υποκείμενα νοσήματα

Κίνδυνος 3/Χρώμα – Πορτοκαλί / μg/m3: 100 – 150 / Συστάσεις και οδηγίες: Η  άσκηση δεν συστήνεται στα υγιή άτομα και δεν ενδείκνυται στα άτομα με ευαισθησία στην σκόνη ή με υποκείμενα νοσήματα

Κίνδυνος 4/ Χρώμα – Κόκκινο / μg/m3: >150 / Συστάσεις και οδηγίες: Η άσκηση δεν ενδείκνυται για κανένα, σε εξωτερικό χώρο.

Ο ΚΟΑ αναφέρει ότι «σκόνη» σημαίνει εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10).

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία η οριακή τιμή αναφέρεται στη μέση ημερήσια τιμή και δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή των 50 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).


Σχετικά Άρθρα