ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύσσωμη η Βουλή και η Πολιτεία ενισχύει την Πορεία Χριστοδούλας

11 Απριλίου 2024, 13:28

images

Την οικονομική συνεισφορά στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, μέσω της ενίσχυσης της Πορείας Χριστοδούλας, κατέβαλε σήμερα σύσσωμη η Πολιτεία, μέσω των πολιτικών κομμάτων, των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και της Αστυνομίας. Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας επέδωσαν επιταγές για οικονομική ενίσχυση του Αντικαρκινικού Συνδέσμου μέσω της πορείας, στο περίπτερο που στήθηκε έξω από την Τράπεζα Κύπρου στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η Πρόεδρος της Βουλής, αφού επέδωσε την επιταγή στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Δρ. Αδάμου Αδάμου, είπε πως για ακόμη μια χρονιά είμαστε εδώ και στηρίζουμε ως Πολιτεία την Πορεία Χριστοδούλας, την πορεία της γυναίκας σύμβολο, στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο. «Δίνουμε σύσσωμοι και ως θεσμός, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, ως πολιτικά κόμματα, το μήνυμα ότι βεβαίως και στηρίζουμε αυτή τη προσπάθεια και λέμε ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές και στις εθελόντριες, που κάθε χρόνο βρίσκονται εδώ για να στηρίξουν την προσπάθεια του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου», είπε.

Απευθυνόμενος στον κ. Αδάμου, η Πρόεδρος της Βουλής τού είπε πως η Βουλή είναι περήφανη για το έργο του Συνδέσμου όλα αυτά τα χρόνια και συνταυτίζεται μαζί τους όπως κάθε χρονιά, γιατί πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να νικήσουμε τον καρκίνο και να σταθούμε δίπλα στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη. «Άρα, επενδύουμε και στην πρόληψη που χρειάζεται και στην ευαισθητοποίηση, αλλά βεβαίως και στην έμπρακτη στήριξη του έργου του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου», είπε και διαβεβαίωσε πως η Βουλή θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες αυτές.

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, είπε πως λόγω της παρουσίας του Υπουργού σε συνέδριο στη Λεμεσό, η ίδια παρέδωσε τη χορηγία του Υπουργείου στην Πορεία Χριστοδούλας, σημειώνοντας πως ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος δίνει μια μεγάλη βοήθεια στους συμπολίτες μας που πάσχουν από καρκίνο. «Θέλω να δώσω τις ευχές του Υπουργού σε εσάς κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Αδάμο Αδάμου, και να σας ευχηθούμε τα καλύτερα για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο», είπε.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, υποψήφιος Δήμαρχος Λευκωσίας Νίκος Τορναρίτης, κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν παρών και να στηρίξουν τη μεγάλη προσπάθεια του Αντικαρκινικού και τη μεγάλη Πορεία Χριστοδούλας την ερχόμενη Κυριακή. «Σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή ενώνουμε και πάλι δυνάμεις για τους πάσχοντες συμπολίτες μας, τη μάχη κατά του καρκίνου, όλοι μαζί, μπορούμε να την κερδίσουμε», είπε.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης, μετά την επίδοση της οικονομικής βοήθειας στον Πρόεδρο του Αντικαρκινικού, αναφέρθηκε σε δύο σημεία. Το πρώτο, όπως είπε, είναι να εξάρει την πρωτοβουλία και τη συμβολή του Αντικαρκινικού Συνδέσμου στη μάχη που δίνει η κυπριακή πολιτεία ενάντια στον καρκίνο και στη στήριξη των ασθενών. Σημείωσε πως το ΑΚΕΛ δεν συνεισφέρει μόνο οικονομικά, αλλά συμβάλει και με εθελοντές, και συνεχάρη όλους όσοι συμβάλλουν και ιδιαίτερα τους εθελοντές, στις προσπάθειες του Αντικαρκινικού.

Το δεύτερο σημείο, είπε ο κ. Λουκαΐδης, είναι πως η εξαιρετική δουλειά των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων δεν υποκαθιστά την ευθύνη και τον ρόλο του κράτους και της Πολιτείας για αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που έχουμε στη μάχη κατά του καρκίνου. Τα βήματα βελτίωσης που έχουν γίνει, σημείωσε, χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω μέσα από την αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και του ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως η Πορεία Χριστοδούλας έχει καθιερωθεί ως θεσμός στη συνείδηση ολόκληρης της κοινωνίας και για αυτό ακριβώς τον λόγο το ΔΗΚΟ στηρίζει και στέλνει το μήνυμα ότι κανένας καρκινοπαθής δεν είναι μόνος στον αγώνα για τη ζωή. «Όλοι μας οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε κάθε καρκινοπαθή και στις οικογένειες τους, έτσι ώστε να δώσουμε την αλληλεγγύη, τη στήριξη και την αγάπη, που πρέπει να δώσει η κυπριακή κοινωνία σε όλους τους νοσούντες», είπε και συνεχάρη τους συντονιστές και εθελοντές της Πορείας Χριστοδούλας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια του στους διοργανωτές της Πορείας Χριστοδούλας, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και την Τράπεζα Κύπρου για τη συνδρομή τους σε αυτή την υψηλού επιπέδου εθελοντική προσφορά προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. «Είναι προφανές ότι η Πολιτεία οφείλει ανάλογα να ανταποκριθεί», είπε και σημείωσε πως οι καρκινοπαθείς έχουν άμεση ανάγκη στήριξης τόσο σε ιατρικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν, είπε πως η ΔΗΠΑ συμμετέχει και στηρίζει την έναρξη των εκδηλώσεων της Πορείας Χριστοδούλας και του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, με μεγάλη χαρά και συγκίνηση. «Είναι τιτάνιος ο αγώνας που διεξάγεται όλα αυτά τα χρόνια, από το 1976, και οφείλουμε να καταγράψουμε τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει ως αποτέλεσμα των άοκνων προσπαθειών του Συνδέσμου αλλά ταυτόχρονα και της Πολιτείας», είπε και πρόσθεσε, ωστόσο, πως πολλά έχουν ακόμη να γίνουν για να ευαισθητοποιηθεί ακόμη περισσότερο η κοινωνία και να περαστεί το μήνυμα ότι η ελπίδα δεν χάνεται.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως πολλοί συμπολίτες μας δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο, διαβεβαιώνοντας τους πως δεν είναι μόνοι τους και μαζί τους θα δώσουν τη μάχη για τη ζωή. Συνεχάρη, τέλος, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο, το Ίδρυμα Αροδαφνούσα, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και όλους τους συντελεστές και εθελοντές για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο Γεάδης Γεάδη είπε πως η Πορεία Χριστοδούλας, από το 1976, αποτελεί μια από τις μακροβιότερες πορείες ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο και για αυτό οφείλουμε ως κοινωνία να αγκαλιάσουμε τέτοιες θεάρεστες ενέργειες. Πρόσθεσε πως το ΕΛΑΜ μέσα από την καθημερινή του δράση στηρίζει και ωθεί τους πολίτες να προχωρούν σε τέτοιες ανθρωπιστικές ενέργειες, γιατί ο ανθρωπισμός και η φιλανθρωπία είναι ό,τι πιο σωστό και πιο αγνό μπορεί να πράξει μια Πολιτεία.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου πως θα είναι εκεί για όσα χρόνια χρειάζεται, ώστε να στηρίζουν το έργο του Συνδέσμου. «Είναι εκδηλώσεις σαν και τη σημερινή που μας θυμίζουν ποια είναι τα μεγάλα και τα σημαντικά στη ζωή», είπε και τόνισε πως ευτυχώς που υπάρχουν αυτές οι πρωτοβουλίες για να καλύψουν και κενά του κεντρικού κράτους.

Την οικονομική τους στήριξη στην Πορεία Χριστοδούλας επέδωσαν σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας και στον Πρόεδρο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, τόσο η Εκκλησία δια εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου όσο και η Αστυνομία μέσω εκπροσώπου του Αρχηγού της Δύναμης Στέλιου Παπαθεοδώρου.  

Ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου, αφού παρέλαβε και ευχαρίστησε για τις επιταγές από τους εκπροσώπους της Πολιτείας, είπε πως τα κόμματα, η Βουλή, χιλιάδες πολίτες και μεγάλος αριθμός οργανισμών στέκονται υποστηρικτικά όπως κάθε χρόνο, στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, καθώς ο Σύνδεσμος προσφέρει υπηρεσίες, πολύ απαραίτητες, εδώ και δεκαετίες σε καρκινοπαθείς και στις οικογένειες τους.

Ο κ. Αδάμου σημείωσε πως παλαιότερα ήταν υποβαθμισμένη η παροχή υποστηρικτικής αγωγής σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. Σήμερα, πρόσθεσε, δεν συμβαίνει αυτό και έχει αλλάξει άρδην τόσο από πλευράς του Αντικαρκινικού Συνδέσμου όσο και από άλλους οργανισμούς που στηρίζουν τους καρκινοπαθείς και τις οικογένειες τους στη δύσκολη μάχη και στον αγώνα που δίνουν. Ο κ. Αδάμου ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσοι συνεισφέρουν σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες, καθώς η οικονομική αυτή βοήθεια είναι ουσιαστική και βοηθά στο να ολοκληρωθούν και να εξελιχθούν περαιτέρω τα προγράμματα που προσφέρει εντελώς δωρεάν ο Σύνδεσμο.

Σχετικά Άρθρα