ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύσκεψη για αξιολόγηση επιδημιολογικής κατάστασης

13 Ιουλίου 2022, 09:19

images

Σύσκεψη για την αξιολόγηση των δεδομένων της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Υπουργός Υγείας με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ), αναμένοντας τις εισηγήσεις τους για την επαναφορά περαιτέρω μέτρων κατά του covid-19.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, δήλωσε ότι το Υπουργείο δεν θα διστάσει να επαναφέρει μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19, ωστόσο οι όποιες αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα θα ξεκαθαρίσουν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

Από την άλλη, δεν απέκλεισε την αύξηση των σημείων δειγματοληψίας τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου  (rapid test), λόγω της αυξητικής τάσης, που παρουσιάζουν τα κρούσματα  στην κοινότητα.

«Περιμένουμε», όπως είπε, «να ακούσουμε τους ειδικούς και αν πρέπει να πάρουμε  περαιτέρω μέτρα, όπως έγινε με την επαναφορά της μάσκας, δεν θα διστάσουμε να τα πάρουμε».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας Κωνσταντίνος Αθανασίου, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι σκοπός της σύσκεψης δεν είναι η λήψη οποιονδήποτε επιπρόσθετων μέτρων, αλλά αυτό που αναμένεται είναι η ΣΕΕ να παραθέσει δεδομένα και αξιολογήσεις και για να δουν ποιες ενέργειες θα πρέπει να ακολουθήσουν έτσι ώστε να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.

«Έχουμε μεταφέρει το προστατευτικό μέτρο που είναι η χρήση της μάσκας, ένα μέτρο το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Σίγουρα το ιδανικό θα ήταν να έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό η ατομική ευθύνη που δεν θα έπρεπε να υπάρχει υποχρέωση της μάσκας», δήλωσε.

Ο κ. Αθανασίου υπέδειξε ότι υπάρχουν οι συστάσεις και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και από πλευράς της επιτρόπου υγείας για εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, κάτι το οποίο η Κύπρος πράττει εδώ και μήνες.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «στόχος είναι πλέον να αξιολογούμε και να διαχειριζόμαστε διαφορετικά την έκβαση της πανδημίας και δεν είναι από τη μια στιγμή στην άλλη η επαναφορά περιοριστικών μέτρων. Πλέον υπάρχει εμπειρογνωμοσύνη και πρέπει να γίνεται σωστή διαχείριση και αξιολόγηση».

Αυξήθηκαν οι νοσηλείες

Ο εκπρόσωπος τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου, ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ότι υπάρχει μία αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαριλάου, στον παρόν στάδιο νοσηλεύονται 113 ασθενείς, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας και άλλοι δύο βρίσκονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Σημείωσε ότι παρατηρείται και αύξηση των νοσηλευόμενων παιδιών στο Μακάρειο νοσοκομείο, τα οποία αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 9 παιδιά.

«Η προσοχή μας είναι στραμμένη στην παρακολούθηση της επιδημιολογικής εικόνας και του ρυθμού αύξησης των νοσηλειών ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με επάρκεια και όπου υπάρχει ανάγκη», δήλωσε.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα