ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συνωστισμός ιατρών για ένταξη στο ΓεΣΥ

07 Νοεμβρίου 2019, 06:29

images

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η υποβολή αιτήσεων από ειδικούς ιατρούς που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ.

Στα γραφεία του οργανισμού ασφάλισης υγείας έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αιτήσεις ειδικών ιατρών οι οποίες θα πάρουν σειρά για τη σχετική αξιολόγηση τους.

Όπως αναφέρουν στo YgeiaWatch ανώτατα στελέχη του ΟΑΥ, η μεγάλη λίστα αναμονής άφησε τον οργανισμό εκτός χρονοδιαγράμματος αφού ήδη παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας του μεγάλου όγκου των αιτήσεων.

Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σταδιακά.

Σημειώνεται ότι με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων αυτών το ΓεΣΥ πλέον θα αποκτήσει χαρακτήρα καθολικότητας αφού οι περισσότεροι ιατροί θα είναι ενταγμένοι στο γενικό σύστημα υγείας.

Ειδικότερα ο διευθυντής του οργανισμού ασφάλισης υγείας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ανέφερε στο YgeiaWatch ότι «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ειδικούς ιατρούς για εγγραφή τους στο σύστημα, μάλιστα λόγω των πολλών αιτήσεων που παραλάβαμε αυτό το διάστημα, έχουμε μείνει δύο βδομάδες πίσω στην εγγραφή τους».

Μέχρι στιγμής οι εγγεγραμμένοι ειδικοί ιατροί στο σύστημα ΓεΣΥ ανέρχονται στους 1102 εκ των οποίων οι 538 ανήκουν στον οργανισμό κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥπΥ).

Οι προσωπικοί ιατροί οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ ανέρχονται στους 567 εκ των οποίων οι 142 εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια και στα κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ.

Οι εγγεγραμμένοι προσωπικοί ιατροί για ενήλικες ανέρχονται στους 433 εκ των οποίων οι 106 ανήκουν στον ΟΚΥπΥ, ενώ οι προσωπικοί ιατροί για παιδιά είναι μέχρι στιγμής 161 και από αυτούς 37 εργάζονται στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Σεμινάριο ΟΑΥ για προσωπικούς ιατρούς 

Ο οργανισμός ασφάλισης υγείας στην προσπάθεια του να ενισχύσει τον θεσμό του προσωπικού ιατρού διοργανώνει παγκύπριο σεμινάριο με ομιλητές εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.

Το συνέδριο έχει σκοπό την ενδυνάμωση του θεσμού του προσωπικού ιατρού αλλά και την εκπαίδευση των ιατρών στον ενισχυμένο ρόλο τους.

Απευθύνεται στους προσωπικούς ιατρούς σε παγκύπρια κλίμακα και θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου στο κέντρο «Φιλοξένια» στη Λευκωσία από τις 9:00 μέχρι και τις 13:00.

Η συμμετοχή των προσωπικών ιατρών στο συνέδριο κρίνεται πολύ σημαντική λόγω του καταλυτικού ρόλου που διαδραματίζει ο προσωπικός ιατρός στην επιτυχημένη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεχτές μέσω της ιστοσελίδας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οργανισμού, ο θεσμός του προσωπικού ιατρού εισήχθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με την εφαρμογή του σχεδίου υγείας την 1η Ιουνίου.

Ο θεσμός προνοεί την οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλο τον πληθυσμό.

Ο οργανισμός ασφάλισης υγείας αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του προσωπικού ιατρού και στο πλαίσιο της παροχής στήριξης του θεσμού αυτού διοργανώνει το συνέδριο το οποίο έχει στόχο την καθιέρωση και την αποτελεσματική λειτουργία του.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα απευθύνουν ομιλίες εμπειρογνώμονες και καθηγητές από το εξωτερικό.

Ομιλητές του συνεδρίου θα είναι ο Δρ. Marek Jezierski, διευθυντής προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης General Practitioner, η καθηγήτρια γενικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Λιόνη Χρίστου και ο καθηγητής γενικής ιατρικής και πρόεδρος του τμήματος οικογενειακής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ Jean Muris.

Της Χρυστάλλας Ολυμπίου 

Σχετικά Άρθρα