ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύντομα στην Ολομέλεια η συμφωνία με ΠΟΥ

04 Νοεμβρίου 2023, 06:00

images

Στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, οδηγείται σύντομα το νομοσχέδιο για τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για ίδρυση γραφείου του Οργανισμού στην Κύπρο αλλά και το νομοσχέδιο που αφορά την παραχώρηση δωρεάς από την Κυπριακή Δημοκρατία για την ίδρυση του γραφείου.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, σκοπός του νόμου που προτείνεται, είναι η κύρωση της βασικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΠΟΥ για την ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο, η οποία υπεγράφη από τα δύο μέρη στις 27 Ιανουαρίου 2023, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, με τη συμφωνία ρυθμίζονται μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν σε προγράμματα συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη προϊόντων, την ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Κυπριακή Δημοκρατία και την άσκηση των δραστηριοτήτων του σε αυτή.

Με το δεύτερο νόμου που προτείνεται για παραχώρηση δωρεάς μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΠΟΥ, ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν στην οικονομική συνεισφορά που θα παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στον οργανισμό για την δημιουργία και λειτουργία του γραφείου του στην Κύπρο και στις δραστηριότητες που θα χρηματοδοτούνται από τη συνεισφορά αυτή.

Στο πλαίσιο της συζήτησης των νομοσχεδίων, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχουν ήδη αρχίσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες και οι πρώτες επαφές για την εγκατάσταση του γραφείου του ΠΟΥ στην Κύπρο.

Η τελική επιλογή του χώρου και οι προδιαγραφές του γραφείου, απαιτούν την προέγκριση του ΠΟΥ.

Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του γραφείου, των δράσεων και των μισθών των λειτουργών του ανέρχεται στις €750 χιλ.

Όπως σημειώνεται, υπάρχουν γραφεία του ΠΟΥ σε 154 χώρες παγκοσμίως και η δημιουργία ενός τέτοιου γραφείου στην Κύπρο θα δώσει πρόσβαση στην απαραίτητη τεχνογνωσία από τις υπόλοιπες δομές του ΠΟΥ.

Το γραφείο θα στελεχωθεί με βάση τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τον εν λόγω οργανισμό ενώ η έδρα του θα αποφασιστεί μετά την κύρωση των εν λόγω συμφωνιών.

Η Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προνοιών των νομοσχεδίων κατά τη συζήτησή τους στην ολομέλεια του σώματος.

Δράσεις ΠΟΥ

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το Γραφείο αναμένεται μεταξύ άλλων, να δραστηριοποιηθεί στους εξής βασικούς τομείς: Ενίσχυση της δημόσιας υγείας και αναβάθμισης της ετοιμότητας για αντιμετώπιση αναδυόμενων και επιρρεπών σε επιδημία μολυσματικών νοσημάτων, μέσω προώθησης καινοτόμων δράσεων που έχουν ως στόχο την πρόληψη, καθώς και στη συλλογή, διάχυση και αξιολόγηση επιδημιολογικών δεδομένων.

Επίσης, την ανάπτυξη πολιτικών στον τομέα των Μεταδοτικών Νοσημάτων και Ζωονόσων, προώθηση δράσεων, μηχανισμών ανταπόκρισης και ετοιμασία εργαλείων συνεργασίας.


Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα